19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLa spital, cu muşcături de căpuşe

La spital, cu muşcături de căpuşe

17 persoane s-au prezentat în ultimele două zile la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Craiova, pentru a li se îndepărta căpuşele depistate pe piele

Fenomenul căpuşelor a ajuns şi în Dolj. După ce în perioada 28-30 aprilie s-au înregistrat doar trei cazuri de persoane muşcate de căpuşe (un copil de zece ani şi doi de 15 ani), numărul acestora a crescut considerabil în ultimele două zile. Numai marţi şi miercuri, la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Clinic Judeţean Craiova s-au prezentat 17 persoane mușcate de căpuşe, fără a avea însă simptome ale bolii Lyme. Dintre acestea, nouă erau copii cu vârsta cuprinsă între unu şi 15 ani, iar restul adulţi între 21 şi 87 de ani. Medicii le-au îndepărtat căpuşele de pe corp, au dezinfectat zona afectată şi  le-au prescris tratamentul profilactic adecvat.
Căpuşele se văd cu ochiul liber, iar înţepătura lor nu doare, de aceea medicii le recomandă tuturor persoanelor care au luat contact cu iarba, cu zonele umede (păduri, tufişuri, poieniţe) sau cu animale (câini, pisici) să îşi examineze atent pielea, „ideal seara, la baie, cu atât mai mult cu cât căpuşele pot afecta zonele mai ascunse, cum ar fi pielea capului, zona subraţului, ombilic, zona din spate etc“. Căpuşele rămân ataşate pe piele până când sunt îndepărtate, nu zboară şi nu sar, ele prinzându-se în special în zonele bogat vascularizate.   

Prezentarea la spital, obligatorie

Medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova le recomandă celor care au depistat că au fost mușcați de căpuşe să încerce să le scoată cât mai repede şi să se prezinte urgent la UPU. „Unii oameni nu vor să vină la spital sau se prezintă târziu. Sfatul nostru este ca persoanele care au intrat în contact cu iarba sau cu câinii să se verifice atent şi, dacă găsesc vreo căpuşă, să o scoată cât mai repede. Dacă nu sunt siguri, să vină la spital şi le scoatem aici. Oricum, fie că le scot sau nu, oamenii trebuie să se prezinte la medic pentru a începe tratamentul de prevenire a diverselor boli“, a spus dr. Cristina Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al SJU Craiova.       
Aceasta a precizat şi care ar fi manifestările cauzate de muşcături ale căpuşelor. „La locul înţepăturii poate apărea o roşeaţă care se măreşte rapid, dar în câteva ore dispare subit. De aceea, muşcăturile pot trece neobservate sau pot fi puse pe seama altor înţepături de insecte. În timp, pot apărea manifestări severe, fiind afectate inima, muşchii, articulaţiile sau sistemul nervos. Pot apărea dureri la nivelul genunchilor şi coatelor, dureri musculare, paralizii, în special la muşchii feţei, sau tulburări de ritm cardiac“, a mai spus dr. Cristina Geormăneanu. „Pentru a evita toate acestea, oamenii trebuie să depisteze muşcătura prin controlare atentă şi apoi să se prezinte urgent la medic“, a adăugat dr. Geormăneanu.

Incidenţa bolii Lyme, sub 5%

Căpuşa face parte din categoria arahnoidelor şi poate fi un vector al unor boli variate, bacteriene, virale, parazitare, care pot evolua timp îndelungat. Cea mai gravă este boala Lyme, o boală infecţioasă cu o evoluţie înşelătoare, care presupune o afectare multisistemică. Puține căpuşe sunt însă infectate cu bacteria răspunzătoare de apariţia bolii Lyme, dr. Cristina Geormăneanu susţinând că mai puţin de 5% din cei muşcaţi fac această boală.
Specialiştii afirmă că prognosticul depinde de momentul diagnosticării şi „poate fi considerat bun, atunci când diagnosticul se stabileşte la distanţă mică de momentul înţepăturii şi mai rezervat în cazurile tardive, când din cauza afectării multisistemice există posibilitatea rămânerii unor sechele, în special neurologice“, după cum au precizat reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj. Foarte important de ştiut este faptul că boala nu se transmite de la om la om, nefiind contagioasă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS