10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMai mulţi alegători decât populaţie recenzată

Mai mulţi alegători decât populaţie recenzată

Pe listele electorale permanente aferente Circumscripţiei electorale nr. 1 Târgu Jiu se află mai mulţi alegători decât totalul numărului de locuitori ai oraşului recenzaţi la ultimul recensământ al populaţiei. Elena Ungureanu, secretarul Primăriei Târgu Jiu, a declarat că pe listele electorale permanente sunt înscrişi la această dată 81.529 de alegători din municipiu. În acelaşi timp, rezultatele provizorii ale recensământului populaţiei, care a avut loc anul trecut, arată că în Târgu Jiu au fost recenzate numai 78.553 de persoane, respectiv numărul total şi actual al locuitorilor municipiului. Rezultă o diferenţă de 16.839 de locuitori, care este pusă oficial pe seama faptului că datele recensământului de anul trecut nu sunt oficiale, ci provizorii, şi ar mai putea apărea modificări până când vor fi publice cele oficiale.

Evidenţa Populaţiei înregistrează 98.368 de locuitori

Diferenţa între datele statistice este însă mult mai mare, dacă se compară numărul populaţiei municipiului Târgu Jiu existent la nivelul Serviciului Public de Evidenţă a Populaţiei cu cel obţinut la ultimul recensământ. Astfel, în momentul de faţă, potrivit Serviciului Public de Evidenţă a Populaţiei Târgu Jiu, în municipiu există 98.368 de locuitori, faţă de 78.553, conform datelor provizorii de la recensământul din 2011. Aşadar, se poate constata o diferenţă de 19.815 locuitori. „Se ştie cum s-a făcut recensământul, că pe unii nu i-au găsit acasă şi nu au ştiut ce să treacă. Vecinii nu au colaborat să ofere datele necesare pentru cei care nu au fost găsiţi acasă. Datele de la recensământ sunt oricum preliminare, provizorii şi mai pot apărea modificări. Ele se prelucrează şi o să apară cele definitive. Sunt multe persoane domiciliate în Târgu Jiu, dar care stau în alte localităţi din ţară, şi invers. Ştiu cazul unei persoane care nu s-a putut recenza în Bucureşti şi a fost nevoită să vină la Târgu Jiu“, a precizat secretarul Primăriei Târgu Jiu.  

Bazele de date se actualizează zilnic  

Geo Popescu, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică Gorj, a declarat că cel mai mare număr al populaţiei municipiului Târgu Jiu a fost înregistrat la recensământul din 2002, respectiv 96.641 de locuitori. „Trebuie verificate toate bazele de date. Nu se poate să apară diferenţe atât de mari între rezultalele preliminare de la recensământul din 2011 şi cele definitive, care încă nu sunt disponibile. La recensământ s-a verificat absolut tot. Sunt şi mulţi plecaţi din ţară“, a precizat şeful Direcţiei de Statistică Gorj. Eliza Popescu, şefa Serviciului de Evidenţă a Persoanelor din cadrul Primăriei Târgu Jiu, a declarat că datele pe care le administrează instituţia pe care o conduce sunt actualizate zilnic. „Sunt 81.529 de alegători şi o populaţie de 98.368 de locuitori. Aşa figurează în datele noastre. Se va mai actualiza lista permanentă până la alegeri cu cei decedaţi, cu cei fără drept de vot şi cu cei care nu au cetăţenie română. Noi mai avem şi 1.400 de cetăţeni care au cărţile de identitate expirate şi trebuie să se prezinte la noi, să obţină alte cărţi de identitate. Avem arondate şi 11 comune la Serviciul de la Târgu Jiu şi am luat legătura cu primarii să rezolvăm toate cazurile unde nu există cărţi de identitate valabile sau unde e nevoie de cărţi de identitate“, a precizat Eliza Popescu.

170 de panouri electorale
Primăria Târgu Jiu va amplasa în principalele zone ale municipiului 170 de panouri pentru afişele electorale. Numărul panourilor a fost suplimentat faţă de ultimele alegeri. Vor fi amplasate în premieră panouri pentru mesajele electorale şi în cartierul Primăverii. Pentru plata personalului implicat în alegeri şi pentru achiziţionarea materialelor necesare votării, Consiliul Local Târgu Jiu va aloca suma de 40.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS