20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum să avem un Paşte fără probleme de sănătate

Cum să avem un Paşte fără probleme de sănătate

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a făcut câteva recomandări populaţiei privind modul de alimentaţie, ţinând cont că de Sărbători există tentaţia unui consum exagerat de mâncare. Specialiştii ne sfătuiesc să evităm să mâncăm în exces carne, ouă, drob, sosuri şi, de asemenea, să nu consumăm prea multe băuturi alcoolice.

În prag de Paşte, DSP Dolj sfătuieşte populaţia să acorde mai multă atenţie consecinţelor provocate de alimentele care vor fi consumate pe perioada acestor zile de sărbătoare, mai ales de cei care au ţinut post, pentru care revenirea la o alimentaţie normală nu trebuie făcută brusc sau cu excese. O alimentaţie echilibrată reduce riscul apariţiei problemelor de sănătate, acesta fiind şi mesajul pe care medicii vor să-l transmită populaţiei, ţinând cont că în aceste zile există tentaţia unui consum mai mare de mâncare.
„Evitând excesele, carnea de miel sau de porc, ouăle, drobul, sosurile, salatele cu maioneză, cozonacul, pasca şi vinul, produse care nu lipsesc de pe masa de Sărbători, nu ne vor crea probleme de sănătate cum ar fi indigestiile, colicile abdominale, balonările, arsurile gastrice, mahmureala, pancreatitele sau, mult mai grav, decompensări ale unor afecţiuni cronice, precum diabetul sau afecţiunile cardiovasculare ori digestive“, au precizat reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică.
Medicii din cadrul acestei instituţii au făcut şi unele recomandări privind modul în care trebuie asociate alimentele tradiţionale de Sărbători, astfel încât oamenii să nu aibă nevoie de doctor. Ouăle, carnea şi dulciurile se află în capul listei de produse de care nu este bine să facem exces, în timp ce garniturile de legume pot ameliora din efectul nociv al acestora. „Din cauza conţinutului crescut în colesterol, ouăle nu trebuie consumate în exces (să nu depăşim două ouă pe zi) şi ar fi bine să le asociem cu legume de sezon. Friptura de miel sau porc trebuie consumată în cantităţi moderate, alături de garnituri de legume, cum ar fi broccoli, fasole verde, varză, salate, şi mai puţin cu garnituri de cartofi, orez sau paste. Alimentele prăjite (de la carne până la legume) trebuie evitate, mai ales de cei care au probleme digestive, fiind de preferat grătarul sau friptura la tavă şi legumele la grill. Dulciurile, mai ales prăjiturile cu cremă, trebuie consumate în cantităţi foarte mici sau chiar ar trebui înlocuite cu salate de fructe ori fructe proaspete“, sunt principalele recomandări făcute de DSP Dolj.

Plimbările în aer liber, recomandate de medici

Pe lângă aceste recomandări, medicii au mai avertizat populaţia să evite consumul exagerat de sare şi condimente precum ardeiul iute, muştarul, hreanul, usturoiul etc., să consume alcool cu moderaţie, dar să evite băuturile spirtoase şi cele carbogazoase, consumul în exces de cafea şi ţigări şi să nu uite de obişnuita hidratare prin consumul a minimum doi litri de lichide pe zi. În plus, din farmacia casei nu ar trebui să lipsească antispasticele, ceaiurile digestive, pansamentele gastrice, fermenţii digestivi etc.
Un lucru important care trebuie ştiut este ce putem face după o masă încărcată cu toate bunătăţile. Medicii susţin că în nici un caz nu trebuie să ne aşezăm în fotoliu la televizor, ci indicat este să facem o plimbare în aer liber. „Petreceţi cât mai mult timp în mijlocul naturii, relaxându-vă cu familia şi prietenii!“, este sfatul Direcţiei de Sănătate Publică. Totodată, persoanele cu afecţiuni cronice sunt sfătuite să nu întrerupă tratamentul pe perioada Sărbătorilor.

Zile libere şi la spitale
DSP Dolj anunţă populaţia că, în zilele de Paşte (14-16 aprilie), unităţile sanitare din judeţ au liber, urgenţele medico-chirurgicale urmând să se asigure prin Serviciile de Primiri Urgenţe şi Camerele de Gardă. Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi SMURD-ul vor avea însă activitate continuă, ele putând fi apelate la telefon 112. De asemenea, centrele de permanenţă din localităţile Amărăştii de Jos, Bechet, Brabova, Bulzeşti-Frăţila, Ghidici, Goicea, Murgaşi, Pleniţa şi Sadova vor funcţiona nonstop.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS