19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAtelier de creaţie pentru copiii de la Oncopediatrie

Atelier de creaţie pentru copiii de la Oncopediatrie

Pentru a se asigura că şi copiii care suferă de leucemie sau alte tipuri de cancer se bucură de venirea Paştelui, aceştia au participat ieri la un atelier de creaţie organizat în cadrul Târgului de produse handmade Bizarre Bazaar“ organizat zilele acestea la Craiova

Frumoşi, dar melancolici şi trişti, aşa sunt majoritatea copiilor care suferă de leucemii, tumori maligne, osoase, limfoame maligne sau diverse alte tumori și se află în evidența Secţiei de oncopediatrie din cadrul Clinicii a II-a de Pediatrie a Spitalului de Urgenţă Craiova. Pe lângă faptul că le face zile grele, boala a reuşit să le fure şi copilăria. Astfel, micuţii care poartă povara aceasta sunt maturizaţi mult prea devreme. Unii sunt mici, abia dacă vorbesc bine. Alţii sunt mai mari, dar suferă la fel de mult. Toţi împart însă zâmbete cu grijă şi au mânuţele pline de înţepături sau poartă branule.

„Le dăm posibilitatea să se bucure de aer curat şi de o activitate creativă“

Ieri, aproximativ zece dintre aceşti copii au avut posibilitatea să participe la un atelier de creaţie organizat în cadrul Expoziției cu vânzare de produse handmade „Bizarre Bazaar“. Pe parcursul evenimentului, copiii au învăţat să picteze pe diverse materiale – baloane, pietre, gresie, faianţă, precum şi pe faţă, sub îndrumarea Rozaliei Martie, profesor de educaţie plastică la Şcoala nr. 22 din Craiova. „Ne-am gândit să le facem o supriză acestor copii. Prin această activitate le dăm posibilitatea să se bucure şi de aer curat, şi de o activitate creativă, dar şi de cadourile de la Iepuraş. Este înainte de Paşte şi e păcat să nu ne gândim şi la cei  care au probleme“, a declarat Sorina Stăiculescu, cea care a organizat evenimentul în parteneriat cu Primăria Craiova, Muzeul Olteniei, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dolj şi Asociaţia Română a Tinerilor cu Iniţiativă. Micuţii au primit de la Iepuraş dulcuri, materie primă pentru modelaj, cărţi de la o editură din Craiova şi diverse accesorii produse de artiştii plastici prezenţi la târg.

Povestea lui Sorin, un copil de nouă ani, diag­nosticat cu leucemie

Printre copiii prezenţi la eveniment s-a numărat şi Sorin, un băiat de nouă ani, din Celaru, foarte inteligent şi respectuos, cu ochii mari şi serios peste măsură. „Desenez un tablou cu flori. Îmi plac florile. Preferata mea este laleaua. Îmi place să desenez şi în timpul liber, şi la şcoală. Şi la spital desenez, pentru că avem o sală specială unde desenăm şi ne jucăm cu jucării. Culoarea mea preferată este albastrul. Şi-mi place şi albul“, a spus Sorin, care a explicat că la desen, la şcoală, a învăţat să facă şi fluturi, dar florile rămân preferatele sale. Sorin este în spital de şapte luni. „Acum șapte-opt luni i-au ieşit nişte pişcături pe el şi a făcut temperatură, iar când am ajuns la spital a fost diagnosticat cu leucemie gravă. A fost o perioadă de două luni critică, dar acum merge spre bine. A scăpat de perioada aia. Sunt mult de tot apropiat de el. E un băiat cuminte, inteligent şi sufletist. Nu voi renunţa niciodată la el. Îl avem în plasament de la două luni. N-a avut noroc de mamă şi tată, nu a avut noroc nici de viaţă“, a spus, cu lacrimi în ochi, Mircea Claudiu, cel care are grijă de băiat. Acesta a explicat că ultima oară analizele lui Sorin au ieşit bine. Totuşi, copilul va mai face o cură de citostatice foarte puternice, care-i pot afecta ficatul.

Andrei şi Alexandru, gemenii diagnosticaţi cu hemofilie de tip A

La atelierul de creaţie au venit şi Andrei şi Alexandru, doi gemeni de patru ani şi jumătate care au fost diagnosticaţi cu hemofilie de tip A (din punct de vedere epidemiologic, se regăsesc 120-130 de cazuri la 100.000 de naşteri) de la vârsta de un an şi trei luni. De atunci, micuţii din Giurgiţa stau mai mult în spital decât acasă. „Ieri (miercuri, 11 aprilie – n.r.) am fost în spital. De Paşte suntem însă acasă. Până acum am prins mai multe sărbători în spital“, a declarat Georgiana Ştefana Ungureanu, mama micuţilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS