9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSOS - Zestrea culturală a Olteniei

SOS – Zestrea culturală a Olteniei

La Muzeul Judeţean Gorj a fost lansat volumul „SOS – Zestrea culturală a Olteniei“, semnat de doctorul în medicină Adrian Gheorghe

Autorul Adrian Gheorghe a reuşit să tragă un semnal de alarmă în ceea ce priveşte soarta monumentelor istorice din cele cinci judeţe ale Olteniei. Doctorul Adrian Gheorghe a publicat volumul „SOS – Zestrea culturală a Olteniei“ după o îndelungată documentare şi vizitare a tuturor monumentelor istorice prezentate între copertele cărţii. Autorul, având o vastă cultură şi mânat de dragostea pentru tezaurul cultural al Olteniei, a adunat informaţii preţioase despre bisericile incluse în patrimoniul naţional din zona Olteniei. Din păcate, multe dintre aceste monumente sunt total necunoscute publicului şi se află într-o avansată stare de degradare. „Patrimoniul ecleziastic al Olteniei e în pericol. Un spectacol înfiorător, care nu este demn de o instituţie ce-L slujeşte pe Dumnezeu şi oamenii, ni se arată când mergem şi căutăm bisericile-monument ale Olteniei. În fiecare judeţ al Olteniei există monumente care se află în paragină, într-o stare deplorabilă“, a spus doctorul Adrian Gheorghe.

Indolenţă şi scuze permanente

Om în alcătuirea căruia inteligenţa s-a împletit cu pasiunea pentru păstrarea tezaurului valorilor culturale ale Olteniei, doctorul Adrian Gheorghe a venit la Târgu Jiu pentru a le prezenta autorităţilor din domeniu soluţia sa: accesarea fondurilor europene şi renunţarea la nepăsare. „Din păcate, există entităţi desemnate legal din rândul Bisericii Ortodoxe, ale administraţiei locale şi centrale, precum şi instituţii descentralizate teritoriale, aflate în subordinea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, ce nu îşi exercită optim atribuţiile specifice pentru salvarea şi conservarea patrimoniului naţional religios. Semnale de alarmă au tot fost trase. Eu vin cu soluţia la această problemă. Toată lumea spune că nu sunt bani. Există varianta accesării fondurilor europene pe programul PNDR. Trebuie implicare. Lăsaţi indolenţa!“, a spus Adrian Gheorghe.

Monumente în paragină

Foarte multe monumente istorice de cult din judeţul Gorj au ajuns într-o stare deplorabilă, unele au fost chiar distruse de intemperii şi de nepăsarea oamenilor. „Este o situaţie tristă în Gorj în ceea ce priveşte aproximativ 120 de biserici de lemn: unele sunt căzute la pământ, prin acoperişurile şi învelitorile distruse plouă, interioarele sunt devastate sau folosite ca depozite de gunoi. Am găsit cârpeli «binevoitoare» la tot pasul, improvizaţii moderniste, care au desfigurat forma originală a acestora, un spectacol înfiorător“, a spus doctorul Adrian Gheorghe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS