9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPoliţiştii-hoţi de la frontieră

Poliţiştii-hoţi de la frontieră

Magistraţii Curţii Supreme i-au găsit vinovaţi şi condamnat definitiv pe cei şase poliţişti de frontieră de la Bechet, acuzaţi că, în toamna anului 2008, au furat aproape 20.000 de pachete de ţigări netimbrate dintr-un tir. Astfel, judecătorii din Bucureşti au anulat hotărârea colegilor de la Curtea de Apel Craiova, care îi achitaseră pe poliţişti, considerând că faptele comise de ei sunt… lipsite de importanţă.

Poliţiştii de frontieră Nicuşor Nicula, Liviu Ghiorghiţă, Ion Glăvan, Nicu Osiceanu, Ştefan Diaconu, Eleodor Cojocaru şi patru membri ai familiei Stângaciu – Sanda, Petre, Ionel şi Florea – au fost trimişi în judecată în iulie 2009, fiind acuzaţi de comiterea infracţiunii de furt calificat. Procurorii au consemnat în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor că, pe 16 septembrie 2008, la PTF Bechet a fost descoperit un tir care transporta ţigări de contrabandă mărcile Marlboro şi Jin Ling. Atunci, poliţiştii de frontieră au hotărât să ducă tirul la sediul PTF Bechet, unde să fie descărcate şi depozitate ţigările. Tirul a fost băgat cu spatele în curtea poliţiştilor, după care aceştia au început descărcarea ţigărilor, fiind ajutaţi de doi civili – Petre şi Florea Stângaciu, care locuiesc chiar lângă sediul PTF Bechet.

Ţigări furate peste gard

Oamenii legii şi cei doi civili au făcut un şir indian şi au început descărcarea baxurilor de ţigări, însă, pentru că treaba nu mergea destul de repede, comisarul-şef Nicuşor Nicula, adjunctul şefului PTF Bechet, a dispus ca baxurile să fie duse în depozit de fiecare poliţist.
În urma cercetărilor, anchetatorii au stabilit că patru dintre agenţii de poliţie care ajutau la descărcarea tirului – Ion Glăvan, Nicu Osiceanu, Ştefan Diaconu şi Eleodor Cojocaru – nu au „reuşit“ să ajungă cu toate baxurile în depozit. Agenţii ocoleau uşa depozitului şi aruncau baxurile de ţigări peste gard, în curtea familiei Stângaciu, iar de acolo erau adunate de Sanda şi Ionel Stângaciu (părinţii lui Petre şi Florea Stângaciu) şi duse în beciul casei. După cum au mai consemnat anchetatorii în rechizitoriu, comisarul-şef Nicula şi subcomisarul Liviu Ghiorghiţă au ştiut că subalternii lor sustrag ţigările, pentru că ei erau cei care coordonau activitatea celor patru agenţi. În acest dosar, anchetatorii au audiat mai mulţi martori, printre care şi unul care a văzut când poliţiştii de frontieră au dus o parte din ţigările furate în maşinile personale, martor care l-a şi atenţionat pe Nicula că subalternii lui fură ţigări de sub nasul lui. Ba chiar a strigat „Hoţilor!“, moment în care comisarul-şef Nicula l-a luat la înjurături, iar un alt poliţist i-a aruncat o cutie cu croasante şi l-a sfătuit să „tacă din gură“.
Acest lucru a fost confirmat de o martoră, care a declarat că, în aceeaşi zi, în jurul orei 16.00, trei – patru autoturisme conduse de poliţişti au parcat în faţa locuinţei familiei Stângaciu şi au încărcat în portbagaje baxuri de ţigări.
Ulterior, după descărcarea ţigărilor, Liviu Ghiorghiţă a întocmit un proces-verbal de constatare fals în care a trecut date nereale privind cantitatea de ţigări confiscată.
Un alt martor identificat de procurori a povestit că, după câteva zile, a fost sunat de agentul Cojocaru, care a încercat să îi vândă zece baxuri de ţigări, însă l-a refuzat pentru că nu avea bani în acel moment.

Amendaţi pentru furt în uniformă

În urma percheziţiilor făcute de anchetatori acasă la familia Stângaciu, au fost descoperite 15.875 de pachete de ţigări Marlboro şi 3.826 de pachete de Jin Ling netimbrate, evaluate la suma de 62.914,85 de lei. La cererea procurorilor, poliţiştii criminalişti au analizat ţigările găsite şi au stabilit că fac parte din tirul descărcat pe 16 septembrie 2008.
Dosarul celor zece inculpaţi a fost judecat de magistraţii de la Curtea de Apel Craiova, care, în ianuarie 2011, i-a achitat pe inculpaţi. Şapte dintre ei au primit câte o amendă administrativă de 1.000 de lei pentru faptele comise.
În hotărârea din 25 ianuarie, judecătorul Mugurel Mircea Şelea de la Curtea de Apel Craiova a precizat că instanţa a stabilit că şase dintre inculpaţi au participat la descărcarea ţigărilor, deşi nu aveau această obligaţie, dar şi că Ghiorghiţă a întocmit procesul-verbal fals „aflându-se într-o stare avansată de oboseală(!)“. Totuşi, instanţa a reţinut că documentul nu a avut consecinţe deosebite, pentru că faţă de şoferul tirului s-a dispus NUP. În plus, în acest caz nu a existat un prejudiciu, pentru că ţigările erau… contrafăcute şi nimeni nu s-a constituit parte civilă în proces. Şi asta, deşi instanţa a reţinut că, atunci când au furat ţigările, inculpaţii nu aveau de unde să ştie că sunt sau nu contrafăcute. Judecătorul Şelea a mai precizat în motivarea hotărârii pe care a dat-o că „lucrătorii de poliţie au note de prezentare foarte bune din partea IJPF Dolj, inculpaţii din familia Stângaciu sunt cunoscuţi în societate ca persoane cinstite, care realizează venituri din muncile agricole. Faptele săvârşite de inculpaţi nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni, aducând atingere minimă valorilor apărate de lege, fiind lipsite în mod vădit de importanţă“.

De la amendă, la închisoare cu suspendare

Nemulţumiţi de modul cum au văzut judecătorii doljeni acest dosar, procurorii au făcut recurs, care s-a judecat timp de aproape un an la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din Bucureşti.
Marţi seară, după ce au amânat de câteva ori la rând pronunţarea în acest dosar, judecătorii bucureşteni au considerat că opt din cei zece inculpaţi se fac vinovaţi de furt calificat, respectiv fals intelectual şi uz de fals. Astfel, comisarul Liviu Ghiorghiţă a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru furt calificat, cinci luni pentru fals intelectual şi două luni pentru uz de fals. Instanţa a contopit pedepsele, ofiţerul doljean fiind condamnat în final la doi ani de închisoare cu suspendare.
Celălalt ofiţer, Nicuşor Nicula, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la furt calificat.
Potrivit reprezentanţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, alţi şase inculpaţi –  Ion Glăvan, Nicu Osiceanu, Ştefan Diaconu, Eleodor Cojocaru, Petre şi Florea Stângaciu au fost condamnaţi tot la câte doi ani de închisoare cu suspendare. În cazul inculpaţilor Sanda şi Ionel Stângaciu, judecătorii bucureşteni au păstrat hotărârea Curţii de Apel Craiova, care îi amendase cu 1.000 de lei.
Hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă.

Vor fi destituiţi?

Întrebaţi care va fi soarta celor şase poliţişti de la Bechet după condamnarea lor definitivă, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, de care aparţine acum Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră (STPF) Dolj, au precizat că astfel de informaţii pot fi oferite de poliţiştii din Dolj. La rândul lor, reprezentanţii STPF Dolj au precizat pentru GdS că, probabil, în momentul în care instanţa va comunica hotărârea, Serviciul va înceta raporturile de muncă cu poliţiştii condamnaţi.

Capturi

*Pe 11 septembrie 2008, în Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Calafat, poliţiştii au descoperit într-un tir 306.000 de pachete de ţigări de contrabandă, care erau transportate de un cetăţean letonian către Anglia.
*Pe 14 septembrie a fost depistat în PTF Bechet un tir încărcat cu 298.500 de pachete de ţigări de contrabandă, care erau transportate de un cetăţean grec din Grecia către Germania.
*Pe 16 septembrie, în PTF Bechet a intrat un automărfar condus de un cetăţean german. În acesta au fost descoperite, aproximativ 300.000 de pachete de ţigări, mărcile Marlboro şi Jin Ling.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS