9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDatoriile romilor la stat, greu de recuperat

Datoriile romilor la stat, greu de recuperat

Dosarul de evaziune fiscală, în care sunt anchetați romii din Strehaia, a fost definitivat şi urmează să fie trimis la Direcţia Finanţelor Publice (DFP) Mehedinţi, care va trebui să recupereze prejudiciul creat statului, ce se ridică la 6.388.344 de lei. Este vorba doar despre prejudiciul creat de o singură persoană, un cetăţean rom din Strehaia, care a înfiinţat o societate comercială ce avea ca obiect de activitate vânzarea fierului vechi. Bărbatul a emis facturi fictive fără ca fierul tranzacţionat să existe, iar în perioada 14 septembrie 2010 – 30 septembrie 2011, firma a înregistrat o cifră de afaceri imensă, 12.858.116 lei, sumă pentru care administratorul din Strehaia nu a plătit TVA către stat şi nici nu a calculat impozitul pe profit.
Recuperarea prejudiciului creat de firma din Strehaia este un procedeu foarte greu. Pentru început, administratorul firmei trebuie somat, apoi se pot pune popriri pe veniturile lui sau ale rudelor. Pentru moment, angajaţii Finanţelor din Mehedinţi au reuşit să intre în posesia actelor firmei din Strehaia şi să calculeze prejudiciul pe care îl au de recuperat.  „Foarte greu facem rost de acte, recuperarea sumelor este greoaie, recurgem la toate măsurile posibile, iar dacă societatea nu are nimic în cont, măsurile sunt practic zero. De cele mai multe ori, în astfel de cazuri bunurile celor direct implicaţi sunt înregistrate pe numele altor persoane, care nu sunt înregistrate cu datorii către stat. Va fi foarte greu să recuperăm această sumă“, a declarat Cosmin Durac, director DFP Mehedinţi.
Dacă nici una din metode nu dă rezultate, aşa cum s-a dovedit în multe cazuri de acest gen, sumele datorate sunt trecute pe persoană fizică şi apoi urmează executarea silită a acesteia.
Între timp, dosarul de evaziune fiscală, în valoare de 20 de milioane de euro, descoperită în urma unor percheziţii ale DIICOT Mehedinţi, în care 34 de persoane au fost audiate, a fost judecat de Curtea de Apel Craiova, care a decis pe 9 martie ca finanţatorul FC Hunedoara, Silvian Toma, să fie arestat pentru 29 de zile. Curtea de Apel Craiova a decis și arestarea altor trei persoane cercetate în acest dosar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS