19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalZeci de romi, săltaţi de mascaţi

Zeci de romi, săltaţi de mascaţi

Descinderi în forţă ieri-dimineaţă la Strehaia. Peste 50 de mascaţi de la Crimă Organizată Craiova, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Mehedinţi şi jandarmi au descins la locuinţele unor cetăţeni de etnie romă, vizat fiind un grup infracţional care emitea facturi false. Capetele de acuzare sunt înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani, prejudiciul ridicându-se la 20 de milioane de euro. Treizeci de descinderi au avut loc simultan la Strehaia, dar şi în judeţele Hunedoara, Timiş, Argeş şi Cluj.
Mascaţii şi jandarmii i-au luat cu asalt pe romii din Strehaia cu noaptea în cap şi au tăiat balamalele porţilor de la palate ca să intre peste suspecţi în case. Au fost făcute descinderi la două palate, unde au fost căutate facturi şi documente din care să reiasă activităţile infracţionale de emitere a cifrelor de afaceri false, cu care diferite firme au fost înşelate de membrii grupării. Potrivit anchetatorilor, prejudiciul total cauzat prin activitatea infracţională este estimat până în acest moment la 20.000.000 de euro.
Sunt vizate 34 de persoane, care au fost duse la audieri la sediul DIICOT Mehedinţi, în vizorul achetatorilor fiind şi un fost şef de la Garda Financiară Argeş, dar şi persoane de la o bancă şi câţiva angajaţi în funcţii de conducere la Finanţele Publice Mehedinţi. Dosarul de cercetare a fost deschis în anul 2000-2001, iar după câţiva ani de pauză în care romii au încetat să mai emită facturi false, din 2006 au început din nou. Se pare că mai mulţi angajaţi de la Finanţe i-au ajutat pe cetăţenii de etnie romă să emită facturi cu TVA fals. Toţi funcţionarii publici suspecţi vor fi chemaţi la audieri. Tot în vizorul anchetatorilor se pare că ar fi şi câţiva oameni politici.

Zeci de persoane audiate

25 de persoane din Strehaia, judeţul Mehedinţi, au fost duse la audieri în urma percheziţiilor, la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinţi, în dosarul de evaziune regăsindu-se şi câteva nume grele: un fost şef de Gardă Financiară, un important om de afaceri şi nepotul lui Leo de la Strehaia. În urma percheziţiilor au fost ridicate mai multe arme, două maşini de lux şi un seif, bunurile fiind indisponibilizate la sediul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Mehedinţi.
Zece persoane, între care un fost comisar de la Garda Financiară, precum și fostul şi actualul finanţator al echipei de fotbal FC Hunedoara, au fost ridicate în urma descinderilor, informează www.realitatea.net, citând surse judiciare. Potrivit acestora, zece persoane din judeţul Hunedoara au fost ridicate şi duse la audieri, în urma a nouă percheziţii domiciliare – opt în municipiul Hunedoara şi una în Deva. Conform surselor citate, procurorii i-au ridicat pe Nicolae Hudema (Deva), Ioan Gabriel Tomuţă, Constantin Sîrbu Daniel, Andrei Cândac, Vasile Chiru, Cornelius Silvan Toma, Petrică Toma, Marius Barticel, Bogdan Ştefan Ghide şi Gheorghe Uscatu.
Uscatu a fost finanţatorul echipei de fotbal Corvinul din Hunedoara şi, potrivit surselor citate, a fost implicat în mai multe scandaluri legate de colectarea şi comercializarea fierului vechi. Sursele citate afirmă că o parte dintre persoanele ridicate au avut legături şi cu mafia fierului vechi cercetată în dosarul Hidra, fiind vorba de Petrică Toma, de fiul acestuia, Silvan Toma, şi Barticel Marius. Silvan Toma este actualul finanţator al echipei de fotbal din Hunedoara – FC Hunedoara (fosta Corvinul).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS