9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCondamnaţi după un deceniu

Condamnaţi după un deceniu

Curtea de Apel Craiova s-a pronunţat ieri într-unul din primele dosare de înşelăciuni prin internet, dosar ce privea fapte comise de mai mulţi tineri craioveni în urmă cu… 11 ani

Povestea acestui dosar, care a fost plimbat între instanţele doljene ani buni, a început în luna aprilie 2002. Atunci, ofiţerii Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog Craiova (în prezent BCCO Craiova) au reţinut cu tam-tam nouă tineri. Dănuţ Voiculescu, Lucian Ponoran, Valentin Ţucureanu, Bogdan Fota, Alexandru Văduva, Marius Ionescu, Mircea Stoica, Bogdan Boceanu şi Nicuşor Moldoveanu, majoritatea studenţi sau elevi la acea vreme, au fost acuzaţi că au făcut cumpărături de pe internet cu banii din conturile unor cetăţeni străini. Cei nouă tineri au fost acuzaţi că, în cursul anului 2001, au obţinut datele cardurilor de credit ale unor cetăţeni străini, date cu ajutorul cărora au comandat pe internet calculatoare, aparatură electronică şi electrocasnică, aparate foto ori produse cosmetice, îmbrăcăminte şi… prezervative. Prejudiciul total a fost stabilit de anchetatori la peste 100.000 de dolari.

Dosar plimbat între instanţe 

Inculpaţii au fost trimişi în judecată abia în februarie 2004, toţi fiind acuzaţi de comiterea infracţiunii de înşelăciune. După trei ani, Judecătoria Craiova i-a găsit vinovaţi şi i-a condamnat pe inculpaţi la pedepse între un an şi şase luni şi doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.
Ulterior, inculpaţii au făcut apel, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj în septembrie 2007. Pe 26 februarie 2008, instanţa a stabilit că magistraţii de la Judecătoria Craiova au motivat destul de superficial hotărârea şi le-au înapoiat dosarul pentru a fi rejudecat. La sfârşitul anului 2009, Judecătoria Craiova i-a condamnat din nou pe inculpaţi la închisoare cu suspendare.
Şi de această dată inculpaţii au formulat apel, iar în februarie 2010 dosarul a ajuns din nou la Tribunalul Dolj, instanţă care a hotărât pentru a doua oară trimiterea dosarului spre rejudecare.
În iunie 2010, dosarul privindu-i pe cei nouă inculpaţi a fost înregistrat pentru a treia oară pe rolul Judecătoriei Craiova, instanţă care s-a pronunţat în martie 2011. Şi de această dată, cu o singură excepţie, inculpaţii au fost găsiţi vinovaţi şi au fost condamnaţi. În cazul lui Dănuţ Voiculescu, care era minor în momentul comiterii infracţiunilor, instanţa a dispus încetarea procesului penal pentru că s-a împlinit timpul de prescripţie. Boceanu şi Ionescu au fost condamnaţi la câte doi ani de închisoare cu suspendare, iar Fota – la doi ani şi șase luni, tot cu suspendare. Moldoveanu, Ţucureanu, Ponoran şi Văduva s-au ales cu câte un an şi șase luni de închisoare. Pedeapsa primită de Stoica, de un an şi șase luni de închisoare, a fost contopită cu alţi patru ani de închisoare cu suspendare primiţi într-un dosar de trafic de droguri. Instanţa a anulat suspendarea executării pedepsei, Stoica urmând să stea patru ani după gratii.

Pedepse definitive

În aprilie 2011, la zece ani de la comiterea faptelor de care au fost acuzaţi inculpaţii, dosarul a ajuns pe rolul Curţii de Apel Craiova, unde s-a judecat recursul formulat de inculpaţi împotriva ultimei hotărâri a Judecătoriei Craiova.
Ieri, magistraţii Curţii de Apel Craiova s-au pronunţat şi au dat o soluţie definitivă în dosarul plimbat între instanţe din anul 2007. Potrivit reprezentanţilor Curţii de Apel Craiova, judecătorii au respins toate recursurile formulate de inculpaţi. Hotărârea de ieri este definitivă, iar cei opt inculpaţi au rămas cu pedepsele date în martie 2011 de Judecătoria Craiova.

Despăgubiri

Pe lângă pedepse, instanţa i-a obligat pe condamnaţi să restituie păgubiţilor banii obţinuţi prin înşelăciuni, puţin peste 100.000 de dolari. Boceanu a fost obligat să plătească 36.371 de dolari în total, Ionescu – 13.116 dolari, Fota – 27.745 de dolari, din care 3.200 împreună cu Voiculescu, Moldoveanu – 4.807 dolari, Stoica – 7.923 dolari, Ţucureanu – 2.608 de dolari şi 18 lire sterline, Ponoran – 7.619 dolari, iar Văduva – 2.643 de dolari. Judecătorii au menţionat că din sumele de bani vor fi scăzute bunurile ridicate de la inculpaţi în urma percheziţiilor. De asemenea, fiecare dintre inculpaţi a fost obligat să plătească statului 5.000 de lei drept cheltuieli judiciare. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS