9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalInvestigaţii complexe gratuite la Spitalul de Urgență Craiova

Investigaţii complexe gratuite la Spitalul de Urgență Craiova

Cea mai mare unitate medicală din Oltenia poate oferi în acest an, pentru asiguraţi, servicii medicale de înaltă performanţă decontate de Casa de Asigurări de Sănătate

Cu trimitere de la medicul specialist din cadrul Spitalului de Urgenţă Craiova, persoanele asigurate îşi pot face investigaţii de înaltă performanţă şi la această unitate medicală. Spitalul a încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj, până la sfârşitul anului, un contract pe servicii de radiologie – imagistică medicală de înaltă performanţă în sistem ambulatoriu, valoarea lunară a investigaţiilor care pot fi decontate de CAS fiind de 40.000 de lei.
În Craiova mai există doar doi furnizori de astfel de servicii medicale, ambii privaţi, care pot oferi, pe baza contractului încheiat cu CAS Dolj pentru perioada februarie – decembrie 2012, investigaţii gratuite complexe persoanelor asigurate. Serviciile decontate pentru cei doi furnizori sunt în valoare totală de 1.279.500 de lei (554.247 de lei Prima Medical SRL şi 725.253 de lei Spad Imaging International SRL), suma defalcându-se lunar. „Prin contractele încheiate cu Casa, furnizorii de servicii pot consuma o anumită sumă lunar, în funcţie de investigaţiile oferite. Dacă într-o lună, spre exemplu, nu a decontat suma maximă prevăzută, furnizorul poate deconta mai mult luna viitoare, cu condiţia să se încadreze în suma trimestrială şi în cea totală. Oricum, dacă necesităţile sunt mai mari, vor exista şi suplimentări, pentru că rectificări s-au făcut în fiecare an. Este foarte bine că, pe lângă cei doi furnizori privaţi de servicii de înaltă performanţă, a apărut şi Spitalul de Urgență“, a precizat Daniela Gheorghe, purtătorul de cuvânt al CAS Dolj. 

Noul tomograf a atras la spital bani de la CAS 

Achiziţionat în noiembrie 2011, tomograful de la Spitalul de Urgență a devenit funcţional din această lună, iar unitatea medicală a putut să întrunească un punctaj care să-i asigure în 2012 o sumă importantă de bani de la CAS pentru servicii de înaltă performanţă în sistem ambulatoriu.
Orice persoană cu trimitere de la cabinetele medicilor specialişti din spital poate beneficia de tomografie, RMN, scintigrafie, mamografie şi alte servicii de radiologie şi anatomie patologică, singura condiţie fiind încadrarea în plafonul lunar de 40.000 de lei. Pentru a-şi face investigaţiile medicale dorite, asiguratul trebuie însă să se programeze. „Programările se fac la fişier, iar dacă persoana asigurată nu prinde plafon în luna respectivă se poate programa pentru luna următoare“, susţine managerul Spitalului de Urgență Craiova, conf. dr. Florin Petrescu. Acesta a mai menţionat că plafonul nu cuprinde investigaţiile medicale complexe de care beneficiază gratuit persoanele internate, în baza solicitărilor spitalului, pentru acestea existând alte sume de bani de la CAS, cele decontate pe caz rezolvat. 
„Nu ştiu câte persoane asigurate pot beneficia lunar de plafonul de 40.000 de lei, deoarece costul unei investigaţii complexe diferă în funcţie de segmentul solicitat, de folosirea sau nu a substanţei de contrast. Oricum, aceşti bani ne ajută foarte mult. Sunt ca un balon de oxigen pentru noi“, a adăugat dr. Florin Petrescu. Acesta speră să se pună în funcţiune în curând şi vechiul tomograf al spitalului, pentru a se putea lucra mai bine. Deocamdată, licitaţia pentru piese de schimb şi reparaţii este în derulare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS