11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAvalanşele pun în pericol traficul

Avalanşele pun în pericol traficul

Traficul rutier în Defileul Jiului este îngreunat de avalanşele produse în ultimele 24 de ore.
O primă avalanşă a blocat circulaţia în noaptea de luni spre marţi pe Drumul Naţional 66, ce traversează Defileul Jiului, şi care leagă oraşele Bumbeşti Jiu de Petroşani. Timp de mai multe ore, şoferii au aşteptat ca utilajele Secţiei Drumuri Naţionale să îndepărteze cantitatea de zăpadă ajunsă pe carosabil. În cele din urmă, traficul a revenit la normal, iar conducătorii auto şi-au văzut de drum. Problemele şoferilor care au ales să traverseze Defileul Jiului nu s-au terminat însă, întrucât a doua avalanşă a avut loc în Defileu ieri, în jurul orei 10.00, traficul fiind restricţionat între kilometrii 95 + 500 – 98.

Circulaţie închisă, trenuri suspendate

În zona Meri – Lainici, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, circulaţia a fost închisă. Utilajele au continuat ieri să cureţe carosabilul, astfel încât să se circule în condiţii cât de cât normale. Dacă şoferii au mai avut speranţe că vor putea traversa Defileul Jiului, ca urmare a acţiunii utilajelor de deszăpezire, CFR a decis să suspende ieri patru trenuri care făceau legătura între municipiile Târgu Jiu şi Petroşani. Măsura a fost luată ca urmare a zăpezii viscolite care a ajuns pe liniile de cale ferată şi care au blocat practic traficul feroviar în zona Defileului Jiului.

Pericol în continuare

Problemele ar putea continua şi în următoarele zile, din cauza cantităţii foarte mari de zăpadă acumulată pe versanţi. Potrivit reprezentanţilor Secţiei Drumuri Naţionale Târgu Jiu, variaţiile de temperatură sunt principala cauză a producerii avalanşelor. Ion Dina, şeful Secţiei Drumuri Naţionale Târgu Jiu, a declarat că riscul de producere de noi avalanşe pe Defileul Jiului există în continuare. „Traficul se desfăşoară în condiţii de iarnă pe toate drumurile naţionale care traversează judeţul Gorj şi şoferii trebuie să fie atenți. Defileul Jiului este o zonă specială din cauza versanţilor abrupţi în anumite puncte. A nins foarte mult, a fost şi viscol şi s-a adunat o cantitate foarte mare de zăpadă în anumite zone. Temperaturile au început să mai crească şi masa de zăpadă se pune în mişcare, ajungând pe carosabil. Sperăm să nu se întâmple o astfel de avalanşă, să cadă zăpada peste maşini. Până acum nu am avut astfel de situaţii. De multă vreme nu am mai avut atâta zăpadă pe versanţii din Defileul Jiului“, a precizat şeful Secţiei Drumuri Naţionale Târgu Jiu, Ion Dina.

Nici Mehedințiul nu a scăpat

Drumul European 70 din Mehedinţi a fost blocat, autorităţile luând această măsură din cauza viscolului care a făcut ca zăpada de pe versanţi să se prăbuşească peste maşinile aflate în trafic. Sute de maşini şi tiruri au fost trase pe dreapta şi au aşteptat redeschiderea circulaţiei. După mai multe ore s-a reușit eliberarea carosabilului și reluarea circulației pe E 70.
Pe viaductele dintre Gura Văii şi municipiul Orşova există în continuare pericolul avalanşelor, ieri au avut loc două astfel de alunecări de zăpadă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS