11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAvionul panicii pe Aeroportul Craiova

Avionul panicii pe Aeroportul Craiova

http:http://www.youtube.com/watch?v=dQzdxSmCknA
http:http://www.youtube.com/watch?v=AmJQSBpyrHs
http:http://www.youtube.com/watch?v=M6E2uW6EFGQ
http:http://www.youtube.com/watch?v=VBuBLNfcsuU

Două persoane au fost rănite şi au avut nevoie de îngrijiri medicale ieri, după ce un avion Saab-2000 al Carpatair, care trebuia să zboare de pe Aeroportul Craiova către Timișoara, a ieşit de pe pistă în timpul manevrelor de decolare şi s-a înfipt în zăpadă. Pasagerii aeronavei au intrat în panică şi au fost nevoiţi să sară din avion în zăpada de pe marginea pistei.

Accidentul aviatic s-a petrecut în jurul orei 11.00, când aeronava Carpatair în care se aflau 48 de pasageri şi patru membri ai echipajului a ieşit brusc de pe pistă şi a intrat în nămeţii de pe margine. Potrivit directorului Aeroportului Craiova, Mircea Dumitru, avionul Saab-2000 trebuia să decoleze la ora 10.15, însă a plecat de la platformă abia la 10.50, oră până la care au fost făcute operaţiuni de degivrare, adică a fost curăţat de gheaţă. „Avionul a mers până la capătul pistei şi a făcut probe de frânare. Turnul a comunicat înainte de decolare că grosimea zăpezii pe pistă este de 15-20 de milimetri, după care comandantul aeronavei a luat decizia de a decola“, a precizat Mircea Dumitru.
Directorul Aeroportului Craiova a mai spus că, în opinia sa, cel mai probabil pilotul nu a mai deosebit pista de malurile de zăpadă şi a virat către dreapta, a încercat să oprească, însă a intrat în nămeți. În urma impactului, ambele elice ale aeronavei s-au rupt.
Reprezentanţii Carpatair l-au contrazis pe directorul Dumitru, precizând într-un comunicat de presă că, „în timp ce rula în vederea decolării, a prins cu roata dreaptă un banc de zăpadă, fapt care a condus la derapararea aeronavei și ieșirea din pistă, aceasta oprindu-se în nămeții de pe marginea pistei“.
 
Pasageri răniţi şi speriaţi

După ce avionul s-a oprit în zăpadă, cei 48 de pasageri şi membrii echipajului au fost nevoiţi să sară în zăpadă şi să se îndepărteze de aeronavă. Pasagerii au povestit că zăpada în zona în care s-a oprit avionul măsura peste un metru, acesta fiind motivul pentru care mulţi dintre ei s-au împiedicat şi au căzut. În plus, atunci când li s-a spus să coboare din avion, cei mai mulţi s-au panicat şi s-au înghesuit spre uşă.
„A pornit şi, la un moment dat, s-a înclinat pe partea stângă. A frânat şi s-a dus apoi către dreapta, după care s-a oprit brusc. Şansa noastră a fost că s-a înfipt bine în zăpadă şi am sărit când s-a deschis uşa. Eu cred că am intrat în panică mai târziu, după ce am coborât şi m-am gândit la ce s-a întâmplat. Oricum, mulţumesc lui Dumnezeu că am scăpat“, a povestit unul dintre pasageri.
În momentul în care pasagerii au părăsit avionul, o femeie de 59 de ani, din Segarcea, care trebuia să ajungă în Germania, a fost rănită la un picior. O altă pasageră, o craioveancă de 39 de ani cu domiciliul la Roma, a suferit un traumatism cranian după ce avionul a lovit nămeţii.

Ambulanţe trimise cu întârziere

Deşi două persoane au fost rănite, reprezentanţii Aeroportului Craiova nu au chemat nici o ambulanță imediat după accident, acest lucru fiind făcut la aproximativ o oră după ce avionul a ieşit de pe pistă. Întrebat de această întârziere, prefectul Nicolae Giugea a explicat că a fost anunţat de preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, că nu sunt probleme. „Mi-a spus personal că este numai o femeie care s-a speriat şi una care are o contuzie uşoară. Am luat legătura cu ISU şi am cerut să vină un echipaj SMURD aici pentru a stabili exact ce s-a întâmplat“, a declarat Nicolae Giugea.
Una dintre pasagere a primit primele îngrijiri medicale la faţa locului, de la medicii unei ambulanţe a Serviciului Judeţean de Ambulanţă Dolj, după care a refuzat să fie transportată la spital. Femeia de 39 de ani a fost preluată de un echipaj SMURD şi dusă la Spitalul de Urgenţă Craiova în jurul orei 13.00, unde, după investigaţii, a fost diagnosticată cu traumatism cranio-cerebral minor, contuzie de coloană şi de umăr stâng. Potrivit medicilor de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU), starea de sănătate a pacientei este bună. „Nu a fost nimic grav, poate să şi plece acasă peste câteva zile“, a precizat pentru GdS dr. Luciana Rotaru, medic-şef la UPU.
După accident, Carpatair a mai anunţat că „nici unul dintre pasagerii și nici membrii echipajului nu au fost răniți“, dar şi că „acordă pasagerilor toată asistența necesară pentru recrutarea pe alte zboruri sau mijloace de transport alternative“. Cei mai mulţi dintre pasageri au plecat cu alte mijloace de transport către Timişoara.

Procurorii au intrat pe fir
Pe lângă Autoritatea Aeronautică Civilă, cercetări în acest caz fac și procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Potrivit anchetatorilor, un procuror s-a deplasat la fața locului pentru a stabili împrejurările în care a avut loc accidentul. Primele rezultate ale anchetei vor fi făcute publice astăzi. Conform OG nr. 29/1997 privind Codul Aerian al României, competența cercetării acestor accidente revine parchetelor de pe lângă curțile de apel.

Aeroport închis
Aeroportul Craiova a fost închis ieri, după producerea accidentului, toate zborurile fiind anulate. La faţa locului urma să ajungă o echipă de la Autoritatea Aeronautică Civilă pentru a stabili condiţiile în care s-a petrecut incidentul, dar şi cine este responsabil pentru producerea lui.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS