17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSMURD Gorj a fost inaugurat

SMURD Gorj a fost inaugurat

Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Gorj a fost inaugurat la sfârşitul săptămânii trecute la Târgu Jiu. În Piaţa Revoluţiei din centrul municipiului a fost organizată o festivitate la care au participat oficialităţi, precum şi peste o sută de angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj, dar şi o parte din personalul care deserveşte SMURD Gorj. De precizat că la eveniment nu a luat parte nici un reprezentant al MAI sau al Ministerului Sănătăţii. Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare Gorj va avea în dotare trei ambulanţe de tip B 2 – echipaj de prim ajutor cu capacitate de evacuare a victimei, format din doi salvatori şi un conducător al mijlocului de intervenţie, toţi subofiţeri ai ISU Gorj cu instruire paramedicală. Pregătirea personalului s-a făcut la mai multe servicii de specialitate din ţară, dar s-a participat şi în misiuni de intervenţie alături de personalul SMURD Dolj.

Asigură intervenţia în tot judeţul

La nivelul judeţului Gorj, structura de conducere a Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare este formată din medicul-şef Madi Huzu şi asistentul-şef al Unităţii de Primiri Urgenţe, din cadrul Spitalului Judeţean Gorj, precum şi un asistent-şef, subofiţer angajat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj. În conducere mai există alţi doi salariaţi ai ISU: unul responsabil cu logistica şi celălalt cu formarea personalului. În total, SMURD Gorj are 54 de salariaţi. Cele trei ambulanţe SMURD au fost distribuite către subunităţile ISU Gorj din Târgu Jiu, Motru şi Turceni, asigurând astfel intervenţia pe tot teritoriul judeţului Gorj. „Misiunile echipajelor SMURD constau în: intervenţia la cazurile în care una sau mai multe persoane se află într-o situaţie cu risc vital din cauza unei îmbolnăviri sau a unei accidentări acute; intervenţia la cazurile care necesită acordarea primului ajutor într-un interval de timp scurt; asigurarea protecţiei medicale în cazul intervenţiei echipajelor Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă la solicitările specifice care prezintă risc de accidentare pentru personalul echipelor de intervenţie; intervenţia la accidentele colective şi calamităţi“, a precizat locotenentul Mihai Avramescu, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj.

O singură femeie între 54 de angajaţi

Între cei 54 de angajaţi ai Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare Gorj care vor participa la misiuni în teren se află şi o femeie. Este vorba de asistenta-şefă Margareta Canavea, care îşi desfăşoară activitatea la Târgu Jiu. Ea a declarat că nu este nici o problemă faptul că este singura femeie între cei 54 de angajaţi, importantă fiind reuşita misiunilor la care va participa: „Autospecialele sunt dotate cu tot ce trebuie ca noi, cei de la SMURD, să îl ţinem pe om în viaţă până când soseşte medicul cu ambulanţa. Sunt şi aparatele pentru defibrilare, tuburi de oxigen, medicaţia care va fi acordată la indicaţia medicului. SMURD va însemna o creştere a gradului de siguranţă a celui care va fi salvat. Anumite echipamente sunt la un moment dat vitale pentru un om, mai ales dacă se va întâmpla ca SMURD-ul să ajungă mai repede la locul evenimentului“, a menţionat Margareta Canavea. În Gorj mai este nevoie de ambulanţe SMURD în Hurezani, Novaci, Tismana şi Bumbeşti Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS