17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScrisoare către prieteni

Scrisoare către prieteni

Părea o simplă răceală şi se gândea că poate de vină este joaca prin zăpadă, bătăile cu bulgări, săniuşul după care se întorcea acasă sloi. A tratat-o ca pe o simplă viroză respiratorie, numai că nu putea să mai scape de ea. Aşa au început investigaţiile medicale şi într-un final rezultatul a căzut ca un trăsnet: leucemie acută mieloblastică. Acesta a fost verdictul pentru Oana Mihaela Neacşu din Craiova, care acum zace pe un pat de spital la Institutul Clinic Fundeni.

Toată liniştea familiei Neacşu s-a năruit în primăvara anului 2011.
„Era în iarna anului trecut. Am răcit şi m-am gândit că este şi din cauza frigului. Ieşeam la săniuş, ne băteam cu bulgări, ne udam până la piele. Iniţial mi-au făcut o radiografie la plămâni. După asta au zis că sunt suspectă de TBC. În urma investigaţiilor amănunţite mi-au spus într-un final ce am. Era aproape de Paşti, pe 11 aprilie. Am ajuns la Fundeni…, fac chimioterapie“, are tăria să povestească adolescenta care pe 20 februarie urmează să împlinească 16 ani.
 Mama face naveta între casă şi Clinica Fundeni. Tatăl a rămas să ducă greul casei, să meargă la serviciu şi să-l îngrijească pe fratele mai mic al Oanei, „mult mai sensibil“, după cum îl caracterizează chiar ea.

Un copil excelent, răpus de „oboseală“

Când îi asculţi pe cei care o cunosc pe Oana vorbind despre ea te întrebi ce a făcut acest copil de i-a vrăjit pe toţi. Dar ascultându-i înţelegi că nu a făcut nimic senzaţional. „Este un copil cuminte, plin de energie, de viaţă. O elevă foarte bună. Mergea la olimpiade. În opt ani nu a avut decât o medie de 9. Cu toate problemele de sănătate pe care le are din clasa a VIII-a a trecut testele naţionale cu 10 la matematică şi 9,90 la limba română. A intrat la Colegiul Național «Carol I». În ultimul timp, era tot mai obosită, dar punea asta pe seama învăţăturii, a olimpiadelor. Numai că oboseala asta s-a dovedit a fi altceva“, povesteşte printre lacrimi Dan Neacşu, tatăl Oanei.
Deşi au cunoscut-o destul de puţin pe Oana, profesorii şi colegii de la liceu au o mare admiraţie pentru ea. „Este nou-venită la noi în liceu, dar mie mi-a atras atenţia. O fată deosebită, căreia îi place mereu să se implice. O fire deschisă, energică. Mi-a plăcut la ea atitudinea pe care o avea faţă de colegii ei. De aceea şi-a făcut şi mulţi prieteni. Ca să nu mai vorbesc că este şi o elevă bună. Cu toate problemele pe care le are, are numai note de 10.
Nu am ştiut la început că are probleme de sănătate atât de grave, dar am văzut-o la un moment dat cu capul acoperit. M-am gândit la ce este mai rău şi diriginta mi-a confirmat acest lucru“, povesteşte Denisa Ghiţă, profesoara de limba franceză a Oanei.

Puterea Oanei

Aflată pe un pat de spital și supusă cumplitelor ședinţe de chimioterapie, Oana nu se gândeşte nici o clipă că nu se va face bine. Este prea puternică, după cum chiar ea se caracterizează. Nu poate să nu se gândească la ziua de mâine, când îşi va relua locul în clasă, printre colegi. E firesc, că doar are un vis, să devină medic. „Sunt puternică de felul meu. Când am aflat că sunt bolnavă ajunsesem chiar să-mi încurajez părinţii, cuprinşi uneori de deznădejde. Eu mă gândeam că este bine că nu a fost bolnav fratele meu mai mic, pentru că el este mult mai sensibil. Eu însă fac faţă… Şi trebuie să mă întorc la viaţa mea, la familie, la colegii mei extraordinari, care m-au susţinut foarte mult. Mă sună, vorbim… În viitor, vreau să mă fac medic. Era visul meu să devin chirurg. Acum mă mai gândesc… poate oncolog“, spune Oana încrezătoare în ziua de mâine.
Oana are mulţi prieteni, iar pentru ea s-au mobilizat cu toţii şi spun răspicat: „Ajutaţi-o pe Oana!“ (aceasta este rugămintea cu care se deschide şi site-ul www.oanamihaelaneacsu.ro). Aici puteţi vedea documentele medicale, datele de contact, povestea Oanei şi, mai ales, îi puteţi transmite mesaje.

Scrisoare

„Copilul acesta bun are nevoie urgent de transplant medular allogenic de la un donator neînrudit, care se poate efectua într-o clinică din străinătate. Costurile estimate sunt în jurul sumei de 110.000 de euro.
Vă scriu aceste rânduri cu speranţa că vom reuşi împreună să fim alături de părinţii ei în efortul lor de a strânge această sumă. Nu ar fi nevoie decât de 100.000 de prieteni.
Un părinte nu poate spune niciodată nu pot, nu ştiu, nu am, atunci când este vorba de copilul său, iar când copilul este atât de bun şi de curajos, cu atât mai mare ar fi suferinţa“, scrie Mirela Ghiluş, o prietenă care susţine cauza Oanei.

Împreună vom reuşi!

Pentru donaţii care o pot salva pe Oana, puteţi folosi cele trei conturi deschise la CEC Bank SA, Agenţia CRAIOVIŢA NOUĂ din Craiova. Titular de cont este NEACŞU ILEANA (mama Oanei):

 cont lei IBAN RO30CECEDJ0608RON1029627;
 cont USD IBAN RO86CECEDJ06D6USD1080122;
 cont EURO IBAN RO53CECEDJ06B2EUR1080121.

Numerele de telefon ROMTELECOM la care se pot face donaţii pentru Oana sunt:

900 900 290 – 2 euro
0 900 900 292 – 5 euro
0 900 900 294 – 10 euro

Acestea vor fi active după 28 ianuarie 2012

Puteţi lua legătura cu familia la numărul de telefon  0743036717,  Dan Neacșu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS