19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNoutăți despre înscrierea la școală

Noutăți despre înscrierea la școală

Înscrierile în clasa I şi clasa pregătitoare pentru anul şcolar viitor vor începe oficial în luna martie 2012. Acestea se vor face informatizat, la nivelul fiecărei unităţi şcolare. „Părintele poate să-şi înscrie copilul atât la unităţile şcolare de care aparţine, cât şi la alte şcoli. Spre deosebire de anii trecuţi, fiecare unitate şcolară poate să-şi elaboreze nişte criterii după care va primi elevii ce nu sunt arondaţi ei. Aceste criterii vor fi afişate de respectiva unitate şcolară după ce vor fi avizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ)“, a declarat Mihaela Moţăţeanu, inspectorul şcolar general al ISJ Dolj.

Criteriile generale de înscriere

Pentru anul şcolar 2012-2013, înscrierea la şcoală a copiilor care trebuie să înceapă învăţământul primar se va face în funcţie de vârsta copilului, participarea la grădiniţă şi decizia părinţilor. Astfel, copiii care vor împlini şapte ani până pe 31 august 2012 inclusiv (născuţi înainte de 1 septembrie 2005) vor fi înscrişi în clasa I, indiferent dacă au fost sau nu la grădiniţă. În ceea ce priveşte copiii care vor împlini şase ani până pe 31 august 2012 inclusiv, ei pot fi înscrişi fie în clasa I, fie în clasa pregătitoare. „Copiii născuţi între 1 septembrie 2005 şi 31 august 2006 inclusiv vor fi înscrişi în clasa I, la solicitarea scrisă a părintelui, dacă în anul şcolar 2011-2012 au frecventat grupa mare sau pregătitoare. Aceşti copii pot fi înscrişi în clasa I şi dacă nu au frecventat nici una dintre aceste forme de învăţământ, dar evaluarea de către experţi a dezvoltării lor atestă pregătirea acestora pentru parcurgerea cu succes a clasei I“, a spus Mihaela Moţăţeanu, care a explicat că, în cazul în care nu sunt îndeplinite cerinţele de mai sus, copiii respectivi pot fi înscrişi, tot la solicitarea părintelui, în clasa pregătitoare. În ceea ce priveşte copiii care vor împlini şase ani între 1 septembrie 2012 şi 31 decembrie 2012 (născuţi în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2006), aceştia vor putea merge atât în clasa pregătitoare (dacă părintele/tutorele legal instituit solicită în scris acest lucru şi dacă evaluarea de către experţi atestă pregătirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare), cât şi la grădiniţă, în grupa mare (dacă  părintele/tutorele legal nu doreşte înscrierea în învăţământul primar sau dacă evaluarea dezvoltării copilului de către experţi recomandă înscrierea la grădiniţă).

La clasa pregătitoare se vor pune absenţe, dar nu vor fi date note sau calificative

Începând din anul şcolar 2012-2013, prezenţa la clasa pregătitoare va fi obligatorie. Copiii, care vor avea patru ore pe zi, vor învăţa jucându-se. „Este o clasă la care se vor pune absenţe, dar nu vor fi date note sau calificative. Elevii vor fi evaluaţi la sfârşitul clasei pregătitoare printr-un raport al profesorului“, a mai spus Mihaela Moţăţeanu, care a explicat că la aceste clase vor preda toate cadrele didactice autorizate să predea la învăţământul primar (învăţători, profesori pentru învăţământul primar sau profesori pentru învăţământul preşcolar cu dublă specializare). Toate cadrele didactice ce vor preda la clasa pregătitoare vor participa însă şi la cursuri de formare pe perioada verii.

Informaţii suplimentare la şcoli şi la TelVerde

Părinţii care doresc să afle mai multe informaţii se pot adresa şcolilor. „De marţi (astăzi – n.r.), în fiecare şcoală vor fi distribuite broşuri în care părinţii vor găsi răspunsuri la întrebările referitoare la înscrierea şi organizarea clasei pregătitoare pentru anul şcolar 2012-2013“, a spus Mihaela Moţăţeanu. De asemenea, funcţionează gratuit linia Telverde 0800.816.251, unde părinţii pot suna pentru a primi informaţii direct de la inspectorii de specialitate. 

Clasa pregătitoare scade diferenţele dintre elevi

Odată cu introducerea clasei pregătitoare obligatorii, nu vor mai exista diferenţe mari de cunoştinţe şi de vârstă la elevii de clasa I. „La începutul anului şcolar 2011, de exemplu, s-au înscris în clasa I 6.300 de elevi, dintre care 850 nu fuseseră înscrişi la grădiniţă. Astfel, la nivelul anumitor şcoli, avem la clasa I elevi de şase, de şapte şi de opt ani, dintre care doar o parte au fost formaţi la grădiniţă pentru a merge la şcoală“, a explicat Mihaela Moţăţeanu. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS