9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNoutăţi pentru pensionari

Noutăţi pentru pensionari

Valoarea punctului de pensie nu s-a modificat, dar a crescut cuantumul ajutorului de deces. Se revine anul acesta la tichetele clasice de călătorie pentru pensionari, iar cererile pentru bilete de tratament se pot depune de pe 9 ianuarie.

În anul 2012, valoarea punctului de pensie a rămas aceeaşi, situându-se la 732,8 lei, la fel ca în anii anteriori, astfel că nu se modifică valoarea pensiei anul acesta. Şi pentru persoanele care contribuie din salariu la asigurările sociale, condiţiile au rămas la fel ca anul trecut: 10,5% se virează la pensii, indiferent de condiţiile de muncă. În schimb, a crescut valoarea câştigului salarial mediu brut la 2.117 lei, iar pe baza acestuia a fost fundamentat bugetul de stat pe 2012, a informat vineri conducerea Casei Judeţene de Pensii (CJP) Dolj, într-o conferinţă de presă. A crescut valoarea ajutorului de deces de la 2.022 de lei, la 2.117 lei, în cazul decesului asiguratului sau pensionarului şi, în acelaşi timp, a crescut şi valoarea ajutorului de deces în cazul unui membru al familiei asiguratului, suma primită de asigurat fiind de 1.059 de lei, a spus directorul CJP Dolj, Daniel Baciu. De la începutul acestui an, indemnizaţia pentru însoţitorul unui pensionar încadrat în gradul I de invaliditate este egală cu 80% din valoarea unui punct de pensie, respectiv 587 de lei.

Se revine la tichete de călătorie doar anul acesta

Daniel Baciu a precizat că „din motive tehnice“ nu s-a putut pune în aplicare ideea cu cardurile de călătorie pentru pensionari, astfel că potrivit OUG nr. 120/2011 s-a amânat pentru 2013 introducerea cardurilor, iar din februarie 2012, pensionarii vor primi acasă, odată cu cuponul de pensie, şi tichetele pentru călătoriile cu trenul, aşa cum existau ele în anii anteriori.

De luni se pot depune cereri pentru biletele de tratament

Directorul economic al CJP Dolj, Daniela Licu, a precizat că de pe 9 ianua-rie, pensionarii interesaţi pot depune cererile pentru bilete de tratament. Formularele au rămas aceleaşi ca anul trecut şi nici criteriile de selecţie nu s-au schimbat. Vor primi bilete de tratament în staţiuni acei pensionari care au un punctaj mare în funcţie de o serie de criterii, cum ar fi: oamenii au pensii mai mici, nu au fost în ultimii doi ani, iar în principal trebuie să fie pensionaţi pe caz de boală.

Neasiguraţii plătesc o sumă mare la Pensii

Persoanele care nu au un contract de muncă, dar care vor să aibă vechime şi să contribuie la asigurările sociale (pensii) trebuie să plătească lunar la CJP Dolj minimum 232 de lei, în creştere faţă de anul trecut. Daniela Licu a precizat că în 2011 au încheiat asemenea contracte cu Casa de Pensii 750 de persoane, în total în judeţ fiind peste 2.000 de oameni asiguraţi direct la CJP Dolj. Nivelul minim al venitului asigurat este de 741 de lei (pentru care omul plăteşte 232 de lei lunar) de anul acesta, iar suma maximă ce poate fi astfel asigurată este de 10.585 de lei. 

Mai puţini pensionari

Potrivit directorului Baciu, anul trecut a crescut numărul celor care contribuie la pensii şi a scăzut numărul pensionarilor în Dolj, de la circa 215.000 de persoane, la aproximativ 198.000 de oameni către finalul lui 2011. În plus, au fost depensionaţi 561 de oameni cu pensii de invaliditate, ca urmare a ameliorării stării lor de sănătate, iar 635 de oameni nu au fost găsiţi la domiciliu, astfel că li s-a suspendat plata pensiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS