10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMeserie bună la vreme de criză

Meserie bună la vreme de criză

Primăria Craiova organizează începând de astăzi şi până vineri examen pentru obţinerea atestatului de administrator de imobil. La concurs s-au înscris 46 de persoane interesate să obţină această calitate, după ce au frecventat cursuri de specialitate în domeniu. „În urma selecţiei dosarelor depuse în vederea participării la examenul organizat între 9 și 11 noiembrie, de Primăria Craiova pentru atestarea persoanelor fizice în vederea îndeplinirii funcţiei de administrator de imobil, comisia de concurs a admis 46 de persoane care pot intra în concurs“, a precizat Carmen Licu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.
În Craiova, sunt deja 417 persoane care deţin un astfel de atestat şi care practică această meserie, cele mai multe în cadrul unei asociaţii de proprietari şi mai nou în cadrul unei firme.
Meseria de administrator de bloc atrage tot mai multe persoane, fiindcă este una din puţinele meserii care nu au fost lovite de criză, iar dacă angajatul îşi vede de treabă nu riscă să-şi piardă locul de muncă. Acum nu se mai merge pe ideea că oricine poate să gospodărească nişte imobile, tot mai multe persoane care practică această meserie au studii superioare. Totuşi, atribuțiile unei persoane care se ocupă cu gospodărirea unor imobile nu se reduc doar la administrare, aceasta trebuie să cunoască ultimele noutăţi legislative de contabilitate, legislaţia muncii, fiscalitate şi legislaţie locativă.
Trei sarcini majore îi revin unui administrator: în primul rând administrarea tehnică a imobilului, să se ocupe de activitatea de contabilitate simplă şi încasarea banilor. Sunt atribuţii care pot fi cumulate, în funcţie de volumul de muncă, adică de mărimea asociaţiei de proprietari. Una este să gestionezi o asociaţie cu câteva zeci de scări şi alta o asociaţie cu cinci scări de bloc. Un astfel de responsabil cu administrarea de imobile trebuie să fie o persoană care cunoaşte suficient de bine proprietarii, să le înţeleagă problemele. Să găsească soluţii legale şi obiective în rezolvarea oricărei situaţii legate de activitatea de administrare a unui imobil, să ştie să comunice cu oamenii, să aibă răbdare şi să fie calm. „Este foarte mult de muncă. Te loveşti de tot felul de probleme şi te confrunţi cu tot felul de oameni şi pentru toţi trebuie să găseşti o rezolvare, uneori destul de repede, spre exemplu în cazul unei inundaţii. Trebuie să fii disponibil la orice oră, pentru că proprietarii te pot suna şi noaptea dacă este o avarie. Dar dacă îţi faci treaba cu seriozitate, nu ai probleme“, este părerea administratorului care practică această meserie de 12 ani la Asociaţia nr. 101 Calea Bucureşti, Daniela Stancu. Veniturile unui administrator nu sunt nici ele de trecut cu vederea. Un administrator poate câştiga între 200 şi 1.500 de lei pe lună, în funcţie de program, și poate să fie angajat de mai multe asociaţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII