20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLegea anticămătari

Legea anticămătari

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri proiectul de lege care interzice cămătăria, astfel că persoanele care dau bani cu camătă ar putea fi pedepsite cu închisoare de la şase luni la cinci ani

Până în prezent, cămătăria nu a fost incriminată ca infracţiune, cămătarii putând fi „agăţaţi“ de procurori numai pentru alte infracţiuni, cum ar fi şantajul, înşelăciunea, tâlhăria, violarea de domiciliu ori sechestrarea. Dacă Legea privind interzicerea activităţii de cămătărie, adoptată de Camera Deputaţilor miercuri, va fi promulgată de preşedintele României, cămătarii ar putea fi acuzaţi oficial de comiterea infracţiunii de cămătărie.
Propunerea legislativă prevedea iniţial o pedeapsă de la unu la trei ani de închisoare pentru persoanele care dau împrumuturi în schimbul cametei şi a fost respinsă de Senat în urmă cu un an.
În martie, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat aviz favorabil proiectului de lege, nu înainte de a-l modifica însă. Membrii comisiei au definit camăta ca fiind dobânda pe care o ia cămătarul pentru sumele date cu împrumut, iar cămătarul, ca o persoană fizică ce dă împrumuturi băneşti în schimbul unei camete. În plus, pedepsele au fost stabilite între șase luni şi cinci ani de închisoare, dar şi confiscarea sumelor de bani obţinute prin săvârşirea infracţiunii de camătă.  Dacă va fi promulgată, această lege va fi aplicată până la intrarea în vigoare a noului Cod Penal, dată care este însă necunoscută deocamdată. De altfel, unul dintre rolurile legii care interzice cămătăria este acoperirea vidului legislativ până în momentul intrării în vigoare a noului Cod Penal.

Cămătarii şi camăta

Deşi cămătăria încă nu este considerată infracţiune, până acum procurorii s-au descurcat cum au putut şi au destructurat mai multe grupări de cămătari.
În noiembrie 2010, ofiţerii BCCO Craiova i-au reţinut pe Alin Constantin, fratele procurorului Luis Constantin de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cornetu, judeţul Ilfov, şi pe un văr al acestora, Tudor Constantin. Cei doi au fost acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi şantaj, după ce s-a dovedit că încercau să obţină de la un craiovean drepturile asupra unui imobil cu două etaje şi mansardă în schimbul unui împrumut mai vechi, de 95.000 de euro.
În februarie 2011, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a 20 de inculpaţi din gruparea de cămătari condusă de Enache Constantin, zis Costel Mafiotul, printre care se găsesc şi Claudiu Paţa şi Marius Veţeanu, ambii agenţi de poliţie în cadrul IPJ Olt, şi Cornel Cosma, subofiţer în cadrul IJJ Olt. Toţi au fost acuzaţi de constituire sau aderare la un grup infracţional organizat, şantaj, ameninţare şi tâlhărie.
În urma cercetărilor s-a stabilit că Enache acorda împrumuturi către persoane fizice, cu dobânzi între 15 şi 100% pe lună, care puteau ajunge însă şi până la 300% pe lună. Sumele de bani împrumutate şi dobânzile erau recuperate ulterior prin ameninţare şi acte de violenţă sau prin deposedarea victimelor de bunurile mobile şi imobile pe care le deţineau ele sau rudele apropiate.
O lună mai târziu, în martie 2011, ofiţerii BCCO Mehedinţi au reţinut trei persoane suspectate de comiterea de infracţiuni extrem de violente şi şantaj.
În aprilie, comisarul-şef Petrişor Alexandru, şeful Biroului de Investigare a Fraudelor din cadrul Secţiei Regionale Transporturi Craiova, şi subinspectorul Mihai Ardelean, subalternul său, au fost prinşi în flagrant în timp ce primeau 5.000 de lei de la un bărbat care susţinea că a împrumutat de la cei doi poliţişti 10.000 de euro, iar ulterior aceştia făceau presiuni asupra lui pentru a le plăti dobândă în continuare. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII