16.6 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalClanul Pară, rărit de „mascaţi“

Clanul Pară, rărit de „mascaţi“

23 de persoane, printre care şi mai mulţi membri ai clanului Pară şi fiul impresarului Marcel Popescu, au fost ridicate ieri e ofiţerii BCCO Craiova şi procurorii DIICOT. Toţi sunt acuzaţi de comiterea de infracţiuni cu cărţi de credit şi spălare de bani.

Ofiţerii BCCO, jandarmii şi „mascaţii“ de la Intervenţie Rapidă au efectuat ieri-dimineaţă 35 de percheziţii domiciliare, dintre care 20 în Craiova şi restul în Bucureşti, Galaţi, Mangalia sau Timişoara, fiind vizaţi membrii a două grupări de carderi. Printre cei treziţi din somn cu deja cunoscutul „Deschide! Poliţia!“ se numără Aurel Jianu, zis Gorila, Marinel Muchie, poreclit Spirache, Stelian Camen, Iancu Florea, Viorel Cotoc, Sorin Teodor, zis Periuţă, Mirel şi Daniel Tiron şi Radu Gherganu. Pe lângă aceştia, la audieri a fost adus şi Adrian Popescu, zis Schilaci, fiul fostului preşedinte al Universităţii Craiova, în prezent impresar, Marcel Popescu. Potrivit procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, cei care fac cercetările în acest dosar şi au coordonat acţiunea de ieri, s-a stabilit că cele zece persoane au produs sau cumpărat aparatură de skimming pe care atât ei, cât şi alţi membri ai grupului infracţional, au montat-o pe bancomate din Italia, Olanda, Franţa sau Spania. După ce obţineau datele cărţilor de credit, membrii grupului le transferau pe „clone“, iar ulterior extrăgeau numerar din conturile titularilor din bancomate din Columbia, Republica Dominicană, SUA sau Mexic. O parte din banii „câştigaţi“ în acest fel erau trimişi în ţară prin servicii de transfer de bani sau prin curieri. Alte sume de bani erau investite în metale sau pietre preţioase şi automobile de lux, bunuri care erau apoi transferate în România şi vândute sub preţul pieţei. Procurorii spun că în acest fel carderii încercau să „albească“ banii, motiv pentru care sunt cercetaţi şi pentru comiterea infracţiunii de spălare de bani.  

50.000 de euro din retrageri frauduloase

Reprezentanţii DIICOT au mai precizat că, tot ieri, au fost ridicaţi şi membrii unui al doilea grup infracţional, care avea legături cu primul. Printre cei ridicaţi se numără Cosmin Camen, zis Lale, Ilie Pară, Traian Vanghelie, Nicolae Stănescu, zis Boabă, Ionel Gherganu, Marcel Petrovici, Sidonia Văcuţă, Narcis Cîţă, Ştefan Ionescu şi Ştefăniţă Sanda. Procurorii spun că învinuiţii au amplasat dispozitive artizanale pentru copierea datelor cărţilor de credit pe bancomate, după care au clonat cardurile cu datele obţinute. Ulterior, în perioada 25 octombrie 2009 – 7 noiembrie 2009, membrii grupării au efectuat mai multe retrageri frauduloase de numerar din bancomate din Craiova şi Bucureşti. Au reuşit să retragă în total aproximativ 200.000 de lei, prejudiciul produs de membrii celor două grupuri infracţionale fiind estimat la peste 300.000 de euro. După percheziţii, la sediul DIICOT din Craiova au fost aduşi pentru audieri 23 de învinuiţi, unul dintre cei căutaţi nefiind găsit. Anchetatorii au mai precizat că suportul tehnic pentru destructurarea celor două grupări de carderi a fost asigurat de ofiţerii de la Informaţii şi Protecţie Internă.

Închisoare cu suspendare pentru clanul Pară

Cosmin Camen, poreclit Lale, a fost implicat în scandalul cu împuşcături din septembrie 2007, din cartierul craiovean George Enescu. Camen are calitatea de parte vătămată în dosarul care este în prezent pe rolul Judecătoriei Craiova. Ulterior, în alt dosar, Camen a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Alt membru al clanului Pară, Ilie Pară, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, alături de Gheorghe Pară, Cristian Pară, Ionel Căldare, Eduard Constantin, Marin Camen şi Ulise Constantin. Cei şapte inculpaţi au fost trimişi în judecată după ce, pe 3 februarie 2008, în apropierea Curţii de Apel Craiova, au bătut mai multe persoane, printre care şi  Enryko-Cezar Constantinescu. Narcis Cîţă este judecat în prezent într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Dolj, fiind acuzat de infracţiuni privind comerţul electronic. Alături de el, pentru comiterea aceloraşi infracţiuni, sunt judecaţi şi Dragoş Tiugan, Andrei Cercelaru, Mihai Neacşu şi Eugen Stan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

64 COMENTARII