15.1 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal„Casa Poporului“ continuă cu „1 spectacol. 3 piese scurte“

„Casa Poporului“ continuă cu „1 spectacol. 3 piese scurte“

Proiectul „Casa Poporului“, iniţiat în 2010 şi desfăşurat timp de un an atât în Craiova, cât şi în alte oraşe din România, continuă anul acesta procesul de lucru şi implementarea metodei de artă activă în penitenciare. De data aceasta, activitățile au constat în crearea a trei texte scurte de teatru într-un atelier de dramaturgie, scrise de către trei dintre persoanele private de libertate participante în proiect. Urmând traiectoria unor poveşti şi istorii reale, lucruri trăite sau observate, pri­n­tr‑un proces de ficționalizare și construcție pentru teatru, au fost create piesele „Asigurare pe viață“, „Sub privirea mea“ și „Campionul unei mari iubiri“. În cadrul procesului de lucru, s-a acordat o atenție sporită antrenării și pregătirii celor trei participanți care au propus textele în atelierul de dramaturgie, cu scopul de a ajunge la capacitatea de a propune, iniția și coordona, pe viitor, activități cultural-educaționale în cadrul penitenciarului, fără a mai depinde direct de participarea unor artiști voluntari și a putea crea un program permanent de teatru în Penitenciarul Craiova.
Rezultatul muncii lor va fi prezentat într-un spectacol-colaj, „1 spectacol. 3 piese scurte“, ce-și propune reprezentarea și analiza interdependenței dintre comunitate și persoanele private de libertate. Spectacolul de teatru realizat va avea primele reprezentații astăzi, în clubul din cadrul Penitenciarului Craiova, urmând ca mâine, la ora 18.00, să aibă loc în clubul Scena 8 prima reprezentație în comunitate, urmată de o dezbatere cu publicul despre inițiativă și procesul de lucru.
Din comunitatea de creaţie a proiectului fac parte Dragoș Măru Bran, Laurențiu Bologa, Alex Calangiu, Simona Călin, Vlad Drăgulescu, Ionuț Drăgușanu, Bogdan Georgescu, Mircea Ionașcu, Dan Măgureanu, Marius Pampu, Dumitru Pandele, Cristi Pătru şi Raluca Păun. Coordonatorii din partea penitenciarului sunt Lilian Mechenici şi Alin Morari, iar autorul proiectului este Bogdan Georgescu. Iniţiativa aparţine Ofensivei Generozităţii de diseminare şi implementare a artei active şi comunitare şi a educaţiei creative în penitenciar. Proiectul este sprijinit de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi are ca parteneri Penitenciarul Craiova, Asociaţia I. S. Drăgulescu, Scot and Company Consulting şi Veioza Arte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS