9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPrejudiciu uriaş la Turceni şi Rovinari

Prejudiciu uriaş la Turceni şi Rovinari

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a înaintat o sesizare la DNA privind neregulile constatate, în urma unor verificări, în contractele de la Turceni şi Rovinari. Şeful ANAF, Sorin Blejnar, a declarat ieri că nu există o sesizare penală a ANAF către DNA cu referire la Dan Şova sau Victor Ponta, ci este o sesizare generală, care vizează activitatea derulată de Complexurile Turceni şi Rovinari între 2007-2009, unde ar exista un prejudiciu de 16-17 milioane de euro.

Avocaţii facturau 27-28 de ore de muncă pe zi

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) a explicat că a fost finalizat recent un control financiar la cele două companii de stat şi s-a constatat că, în perioada 2007-2009, conducerile societăţilor au cauzat prejudicii de 16-17 milioane de euro. „Ca urmare a acestor constatări, a fost sesizată Direcţia Naţională Anticorupţie, Biroul Teritorial Târgu Jiu, pentru a vedea dacă sunt întrunite şi elementele constitutive a unor infracţiuni economice. (…) Printre societăţile care au concurat, în opinia noastră, la realizarea acestui prejudiciu se află şi o societate de avocatură, cea a domnului Şova, actual senator, care, în opinia noastră, a încheiat nişte contracte care nu îndeplinesc condiţiile de legalitate“, a explicat Blejnar. În ceea ce priveşte implicarea firmei Şova, Blejnar a acuzat că din verificări a rezultat că, de exemplu, avocaţii facturau 27-28 de ore de muncă pe zi. „Este hazliu, dar este adevărat“, a adăugat Blejnar.
El a precizat însă că nu există sesizări penale pe numele lui Victor Ponta sau Dan Şova. „Nu există o sesizare penală referitoare la Şova, ci este o sesizare generală care vizează activitatea derulată de cele două complexuri în perioada 2007-2008. Nu există o sesizare specială pentru cabinetul de avocatură a lui Şova. Există o sesizare care vizează întregul fenomen, întreaga activitate derulată pe perioada anilor 2007-2009. (…) Această sesizare nu-l vizează deloc pe domnul Ponta, dacă acesta este răspunsul pe care-l aşteptaţi. Domnul Ponta nu are nici o legătură cu acest subiect. El nu a avut contracte cu Rovinari şi cu Turceni“, a subliniat Blejnar.
Acesta a adăugat că ANAF nu face vendete politice împotriva preşedintelui PSD. „Noi derulăm o acţiune de verificare la cabinetul de avocatură al domnului Ponta. Deocamdată, nu ne-au fost puse actele la dispoziţie, iar, când vom avea acces la documente, vom putea constata dacă o parte din bani au ajuns acolo sau nu. Noi nu facem vendete politice şi nu încercăm să speculăm. Nu încerc să îl asociez pe Ponta cu acest aşa-zis scandal de la Rovinari şi Turceni“, a precizat Blejnar.
Preşedintele ANAF a mai spus că, dacă vor fi elemente care vor conduce către o ipoteză că anumite sume s-au scurs de la Rovinari „prin intermediul domnului Şova sau a domnului Ponta, iar aceste sume se vor dovedi că sunt nelegale“, se va face o completare a sesizării.

Banii rostogoliţi din complexurile Turceni şi Rovinari au ajuns şi la Victor Ponta?

Sorin Blejnar declara pe 22 iunie că ANAF cercetează dacă Victor Ponta a primit, prin cabinetul său de avocatură, bani din contractele de reprezentare legală semnate de complexurile energetice Rovinari şi Turceni cu firma Şova şi Asociaţii. Şeful ANAF spunea că inspectorii încearcă să obţină acces la jurnalul de plăţi al firmei liderului PSD, „adică toţi clienţii cu care a lucrat, tocmai pentru a verifica tranzacţiile care au fost derulate, pentru a vedea dacă acei bani, care au fost rostogoliţi până la urmă din Complexurile Turceni şi Rovinari, au ajuns sau nu au ajuns şi la Victor Ponta“.
Dan Şova a negat tot pe 22 iunie că banii pe care firma unde a fost asociat în trecut au ajuns la Victor Ponta. „Nu există nici o plată făcută de la Rovinari şi Turceni între Şova şi Asociaţii şi Cabinetul de avocatură al domnului Ponta“, a spus el.
Senatorul PSD a respins şi unele acuzaţii din presă, dar şi din partea lui Sorin Blejnar, potrivit căruia firma de avocatură a lui Şova l-ar fi sponsorizat pe Victor Ponta cu o maşină pentru cursele de raliu. Autoturismul a fost în folosinţa lui Victor Ponta prin comodat, pentru două curse de raliu, după care firma Şova &Asociaţii a vândut-o BCR Leasing pentru 144.313 lei, de unde liderul PSD Victor Ponta ar fi achiziţionat-o în leasing, deoarece nu avea toţi banii în acel moment pentru a cumpăra maşina, a mai precizat Şova.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a fost chemat pe 24 iunie la audieri la sediul ANAF sector 1 din Bucureşti pentru a face precizări în legătură cu declaraţiile anuale de venit din anii 2007-2008, dar şi din registrul de încasări şi plăţi. Ponta nu s-a prezentat, însă a trimis documentele respective la sediul instituţiei.

Ciurel umblă cu documentele
în portbagaj

Laurenţiu Ciurel, fost director al Complexului Energetic Rovinari şi actual vicepreşedinte al PSD Gorj, a declarat că raportul de control al ANAF a urmărit să îl „agaţe“ pe Victor Ponta şi nu neapărat contractele obţinute de Casa de Avocatură Şova&Asociaţii la Complexurile Energetice din Gorj. „Contractele au fost verificate de mai multe ori, s-a dovedit că nu există prejudicii. Totuşi, s-a urmărit să-l agaţe pe Ponta pentru că el a fost asociat vreo şase luni la Şova atunci când, în paralel, se derulau contractele la complexuri. DNA a fost sesizată încă de acum doi ani cu privire la contractele Casei «Şova» cu complexurile. Sesizarea ar fi fost făcută de apropiaţi ai lui Ionel Manţog, care conducea la acea vreme. Eu nu ştiu ce a sesizat ANAF acum, pentru că nu a văzut nimeni raportul. Există un raport al ANAF trimis în martie la Complexuri, care spune că nu există prejudiciu. Acum au găsit prejudiciu. Eu de un an umblu cu un portbagaj plin de documente, cam 20 sau 30 de kilograme, legate de contractele cu Şova. Nu le mai duc acasă pentru că în permanenţă mi le cere cineva să le vadă“, a afirmat Laurenţiu Ciurel.
• Eugen Măruţă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII