19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScandal pe taxa de parcare

Scandal pe taxa de parcare

Proprietarii de „bulgăroaice“ care vor să achite taxă de parcare au doar două posibilităţi: ori plătesc pentru un an, dar beneficiază doar şase luni, ori plătesc doar pe şase luni şi îi costă mai mult decât dublul taxei pe un an

Ca să-i atragă la ghişee, reprezentanţii administraţiei locale anunţau cu ceva vreme în urmă reduceri pentru deţinătorii de „bulgăroaice“, „italience“, „englezoaice“ şi alte categorii de maşini străine, dar şi pentru cei care au maşini înregistrate fiscal în România, dar în alte localităţi sau judeţe. Acestora li se promitea că, dacă vin să plătească taxă de parcare în Craiova, vor achita doar pentru jumătatea de an rămasă, nu pentru un an.
Într-o asemenea situaţie se află şi Vasile F., care a mers marţi la unul dintre ghişeele Direcţiei de Impozite şi Taxe Craiova. Bărbatul a vrut să fie corect şi să plătească taxă de parcare pentru cele două maşini pe care le are înregistrate în altă ţară, dar circulă cu ele prin Craiova.
„Mi-am ales varianta de a plăti taxă de parcare pe un an, dar funcţionara de la ghişeu mi-a zis că nu-mi poate da decât până la 31 decembrie 2011. I-am spus atunci să îmi calculeze cât trebuie să plătesc pentru perioada care a rămas din acest an, dar funcţionara mi-a spus că trebuie să plătesc preţul întreg, deşi vinieta va fi valabilă mai puţin de şase luni. Mie nu mi se pare corect. Cum adică să plătesc preţul întreg pentru taxa de parcare, deşi aceasta va fi valabilă doar până la sfârşitul acestui an, adică mai puţin de şase luni? Asta nu-i reducere, asta e jecmăneală“, consideră craioveanul nemulţumit.

Taxa „doi în unu“

Reprezentanţii Fiscului local susţin însă că, luându-i-se doar 40 de lei pentru cele şase luni rămase din an, cetăţeanului i se face totuşi o… reducere considerabilă.
„Hotărârea Consiliului Local (HCL) Craiova nr. 428/2010, republicată, dar şi Regulamentul privind aplicarea taxei de parcare, aprobat prin Hotărârea nr. 201/2011, fac referire, de fapt, la două taxe de parcare. Una este denumită «taxă de parcare curentă», are valoarea de 40 lei/an/vehicul şi se percepe în cazul autovehiculelor înregistrate în evidenţa noastră fiscală, deci pentru care utilizatorul – având sediul, domiciliul sau reşedinţa în Craiova – plăteşte impozitul la noi. Cea de-a doua formă este a «taxei pentru parcarea ocazională» . Aceasta are valoarea de 40 de lei pe an, 15 lei pe lună sau 1 leu pe zi şi este percepută atât celor care sunt în tranzit prin Craiova, cât şi acelora care nu au maşinile în evidenţa noastră fiscală, deci nu plătesc la noi impozitul pentru acel autovehicul, nefiind proprietari ai acelor maşini“, explică Mihaela Claudia Udrescu, director executiv adjunct la Direcţia de Impozite şi Taxe Craiova.
Drept urmare, în cazul maşinilor înregistrate fiscal în străinătate sau în alte localităţi din România se va percepe în Craiova o taxă de parcare ocazională. „În aceste condiţii, utilizatorilor unor asemenea maşini străine li se face un serviciu percepându-li-se taxa la nivelul de 40 de lei pe an, pentru că am putea să le percepem taxa doar pe şase luni, dar la valoarea de 15 lei pe lună, deci s-ar ajunge la 90 de lei până la sfârşitul anului“, a precizat directoarea Mihaela Claudia Udrescu.
Reducerile faţă de valoarea de 40 de lei pe an au rămas, însă doar în cazul celor care cumpără sau vând un autovehicul aflat în evidenţa fiscală a Direcţiei de Impozite şi Taxe Craiova. Pentru aceştia, taxa de parcare se recalculează în funcţie de perioada din an în care craioveanul a deţinut maşina în proprietate.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

64 COMENTARII