11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScandal pe apă şi căldură

Scandal pe apă şi căldură

Asociaţia nr. 14 Rovine din Craiova parcă este urmărită de ghinion. După ce, la începutul anului, proprietarii au aflat cu stupoare că administratorul le-a mâncat banii, acum au neînţelegeri şi cu noii reprezentanţi. Cearta a plecat de la repartitoarele pe care proprietarii le-au montat în apartamente. Numai că, de când s-au instalat în fruntea asociaţiei, noii reprezentanţi ai proprietarilor au declarat război locatarilor cu repartitoare din blocurile A9 şi A10. Şi, după cum susţin unii proprietari, nu s-a ţinut seama de „consumurile de căldură înregistrate de repartitoarele montate pe calorifere“ şi au fost trecuţi la pauşal. „Noua conducere, de când a preluat asociaţia, din luna februarie, nu a ţinut cont de consumurile individuale. A refăcut listele cu plata întreţinerii pe lunile ianuarie şi februarie şi ne-a trecut la pauşal. Nu este corect, pentru că noi am ales un sistem de contorizare“, este de părere Ion Lupu, locatar la apartamentul 19 din blocul A9.
Oamenii spun că la data montării repartitoarelor, 2008-2009, au făcut o investiţie, de care acum preşedintele Constantin Stănescu nu mai ţine seama. „Atunci când ne-am pus repartitoarele de costuri, am făcut o investiţie. Am încheiat un contract valabil pe zece ani, iar acum cei de la asociaţie susţin că acestea nu au nici o valoare. Nu iau în seamă citirile, iar noi suntem facturaţi la grămadă. Şi nu suntem de acord“, a spus Dumitru Cîrstea, proprietar în blocul A9. De aceeaşi părere sunt Alexandra Gogan şi Florea Olteanu, proprietari în blocul A10.
În schimb, reprezentanţii asociaţiei rămân fermi pe poziţii. Ei susţin, la rândul lor, că repartizarea nu a fost făcută corect, iar printre vechile documente pe care le  au mai găsit de la fostul administrator nu se găseşte şi contractul de prestări servicii cu firmele de repartitoare. „Noi nu ştim dacă există un contract cu aceste firme, adică ELSACO şi ISTA. Le-am cerut încheierea altor contracte. Au venit, ne-au lăsat câte două exemplare, prin luna aprilie, şi de atunci nu au mai călcat pe la sediu. În plus, vă dau un exemplu: Olteanu Florea are, pe luna decembrie 2010, căldură 94 de lei, pe ianuarie 2011, 79 de lei, iar în februarie 78 de lei, vecinul lui, Stoica, la un apartament cu aceeaşi suprafaţă utilă, are 490 de lei pentru căldură, 500 de lei într-o perioadă similară. Ceva nu este în regulă aici. Ei spun că le ţin închise. Prin urmare, la repartizarea costurilor la căldură, noi am ţinut seama doar de factura furnizorului. În plus, avem aici multe apartamente cu centrale şi nu se mai întruneşte proporţia de 80%“, a spus preşedintele Constantin Stănescu.

Preşedintele anti-repartitoare

În opinia reprezentanţilor firmelor de repartitoare, noii reprezentanţi ai proprietarilor sunt împotriva repartitoarelor şi încearcă prin orice mijloc să-i oblige pe locatari să renunţe la ele. „Preşedintele acestei asociaţii nu este de acord cu repartitoarele. Am mers personal pentru încheierea contractului cu asociaţia şi am fost luat la înjurături. În prezent, noi avem contractele individuale cu proprietarii, dar nu s-a perfectat cel cu asociaţia. Chiar dacă este preşedintele acestei asociaţii, nu poate trece peste voinţa oamenilor. Am înţeles că şi cei de la primărie îi obligă să repartizeze cantităţile de energie termică potrivit repartitoarelor de costuri“, a declarat reprezentantul Elsaco Craiova.
Într-adevăr, ca un răspuns la sesizările venite din partea proprietarilor care nu vor să renunţe la repartitoare, primăria recomandă celor de la Asociaţia nr. 14 Rovine să: „respecte criteriile legale de repartizare a cheltuielilor stabilite prin Anexa la HG nr. 1.588/2007 pentru aprobarea Normelor Legii nr. 230/2007“, adresa nr. 75.081/2011.

Folosesc apa de ploaie şi au zero metri cubi consum

La Asociaţia nr. 9 Rovine, disputa între proprietari şi reprezentanţii asociaţiei este alta, apa rece. Zeci de metri cubi pe care proprietarii spun că sunt obligaţi să-i plătească, deşi nu-i consumă.
„Nu înţeleg cum şi de unde scot cei de la Asociaţia nr. 9 Rovine un număr triplu de metri cubi de apă, atât rece, cât şi caldă pe care o trec în factura de plată, atâta timp cât la apometru citesc cu patru-cinci metri cubi de apă mai puţin. Cu problema asta ne confruntăm de mulţi ani. La ei nu corespunde niciodată citirea mea cu numărul de metri cubi încasaţi de ei. Eu notez pe fiecare lună cât citesc şi cât plătesc la asociaţie, iar când mă duc şi cer să comparăm, îmi spune că mai am de plată 10-15 metri cubi în plus“, a spus un locatar din Rovine.
Explicaţia celor de la asociaţie este însă alta. Adică nu se scot din burtă metri cubi, ci se fură metri cubi. „Am apartamente în asociaţie care dau un consum de 0,5 mc apă rece. Îmi spun că nu folosesc apa sau că adună apă de ploaie sau se şterg cu un prosop umed. Comparativ, un apartament care dă citirea corectă dă şi 10 mc de apă. Am încercat să-i verificăm, nici nu deschid uşa. Alţii susţin că li s-a spart vechiul apometru şi l-au schimbat, iar pe cel vechi nu-l mai au. Este un consum dat de apometrul furnizorului de apă, acesta nu bate niciodată cu cel dat de locatarii de pe o scară. Plusul se bagă la pauşal. Este o problemă veche în asociaţie şi chiar în oraş. În mare parte este vina celor care nu sunt corecţi chiar cu vecinii lor“, a declarat Aurel Petruţiu, preşedintele Asociaţiei nr. 9 Rovine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII