17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBolnavii de la Spitalul Judeţean se coc în saloane

Bolnavii de la Spitalul Judeţean se coc în saloane

De mai bine de o săptămână, în Drobeta Turnu Severin temperaturile nu au scăzut sub 32 de grade Celsius. Ca în fiecare vară, pacienţii internaţi la Spitalul Judeţean suportă greu căldura din saloane.

Deşi Spitalul Judeţean din Severin a primit de la Ministerul Sănătăţii categoria a III-a, condiţiile nu reflectă acest lucru. Doar 10% din saloane au aparate de aer condiţionat, iar şansele ca restul să fie dotate cu aer condiţionat sunt reduse.
„Aparatele de aer condiţionat ar fi utile, în condiţiile în care toată tocăria ar fi renovată sau cea veche ar fi recondiţionată. Se fac şi 36, şi 37 de grade Celsius în saloane. E foarte greu, mai ales că majoritatea pacienţilor sunt la pat şi se deplasează destul de greu“, a spus Ioana Grigorescu, asistenta-şefă a Secţiei Interne. Achiziţionarea aparatelor de aer condiţionat de care spitalul beneficiază s-a făcut din banii medicilor sau din sponsorizări, iar cadrele medicale spun că nici legislaţia nu le permite să le procure prin programe.
„Legislaţia nu ne permite să achiziţionăm aceste aparate. Cam 10-15 la sută din saloane le au, dar nu este suficient. În biroul managerului, aparatul a fost achiziţionat de dumnealui, iar o parte a fost adusă printr-un program al Ministerului Sănătăţii şi altă parte – din diverse sponsorizări. Nu ne permitem din bugetul spitalului să cumpărăm aparatele când noi avem alte nevoi“, a declarat Elena Bololoi, directorul de îngrijiri medicale.   
Oamenii internaţi la Spitalul Judeţean din Severin se tem că vor pleca acasă mai bolnavi. La prânz, temperatura din saloane depăşeşte 30 de grade, iar pacienţii sunt nevoiţi să stea cu uşile şi geamurile deschide, însă aerul este greu de respirat. „Deschidem geamurile, uşile, punem ziare la geamuri, ne răcorim cu prosoape, ţinem noaptea mai mult deschis. Când e foarte cald, închidem geamurile. Cu ventilatoare de acasă nu avem voie, aşa că ne fierbem de căldură. Noaptea nu pot să dorm, mă plimb pe coridor că e mai răcoare“, a spus o pacientă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS