19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFără apă la robinete la 35 de grade Celsius

Fără apă la robinete la 35 de grade Celsius

13 scări de bloc din Balş au avut apa oprită aproape o săptămână, societatea furnizoare, Aquatrans, sistând livrarea pentru că Asociaţia nr. 1 înregistrează datorii de aproximativ 50.000 de lei şi nu-şi achită nici factura curentă

Proprietarii din 13 scări de bloc cuprinse în Asociaţia nr. 1 din Balş au rămas din nou fără apă, de la începutul acestei săptămâni, din cauza neplăţii facturii către firma locală, Aquatrans. Oamenii au fost revoltaţi pentru că unii proprietari n-au plătit. „Am găsit anunţul la scară, dar s-a întâmplat şi să nu ne spună nimeni că se întrerupe furnizarea apei. Măcar acum am reuşit să ne oprim apă în cadă, pentru că, pe căldurile astea, vă daţi seama cam ce se poate întâmpla“, a spus o proprietară.
În realitate, o mare parte dintre proprietari refuză să plătească datoriile la asociaţie. Motivul pare să fie proasta relaţie cu administratorul, care nu era la lucru pentru a-şi spune punctul de vedere. Din 13 scări de bloc, atâtea câte mai are asociaţia, pentru că patru s-au separat deja şi au contracte proprii cu Aquatrans, mai mult de jumătate îşi doresc acelaşi lucru: separarea. S-a ajuns chiar la proces în instanţă, a spus un proprietar, pentru că s-a încercat constituirea unor asociaţii noi, însă Asociaţia nr. 1 se opune separării şi preluării datoriilor cu plan de plată eşalonată. „Dumnealui nu-i convine, pentru că n-ar mai rămâne nici cu jumătate, iar proprietarii nu mai vor să-i plătească şi aşa rămânem fără apă la o lună, două“, a mai spus proprietarul care face parte din cei cu plata la zi.

„Nu se admite, cel puţin factura curentă s-o plătească“

Societatea Aquatrans SA, aparţinând Consiliului Local Balş, este constrânsă, spune directorul Dumitru Jircă, să apeleze la astfel de măsuri, pentru că are la rândul său datorii la furnizori şi la bugetul de stat. A acceptat eşalonarea datoriilor, dar nu şi neplata facturii curente. În aceast caz, este vorba de o datorie totală de aproximativ 50.000 de lei, iar factura curentă, pentru neplata căreia s-a dispus sistarea, de 5.000 de lei. Ieri, după patru zile de la sistarea furnizării apei, reprezentanţii asociaţiei au achitat dublul facturii curente, acoperind şi o parte din sumele restante. „Am înţeles, din discuţii, că 80% dintre proprietari ar fi şomeri. De aceea am făcut grafice de eşalonare la plată. Dar nu se admite. Cel puţin factura curentă s-o plătească, pentru că avem cel mai mic preţ la apă, 2,01 lei plus TVA, iar cu tot cu epurare şi canalizare ajunge la 3 lei metrul cub. Preţul este neschimbat din 2007. Salariile le-am diminuat, avem datorii la buget, solicităm şi noi o reeşalonare a acestor datorii, dar trebuie să ne bazăm pe ceva“, a declarat directorul societăţii.
Soluţia pentru a evita astfel de situaţii neplăcute este branşarea pe fiecare apartament, care s-a început anul acesta şi s-a realizat deja, tot prin Aquatrans, la 60 de scări din cele 240, societatea având alte 25 de comenzi. Preţul per apartament este de aproximativ 190 de lei, însă proprietarii nu reuşesc să scape de datoriile vechi.
• Alina Mitran

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII