9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCum ne furăm singuri căciula

Cum ne furăm singuri căciula

Pesediştii doljeni se pregătesc să execute ordinele venite de la Bucureşti prin care li se cere să pună beţe în roate reorganizării administrative a României, deşi noua împărţire a ţării le-ar da puteri sporite în Oltenia

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a anunţat vineri că filialele judeţene ale PSD şi PNL se pregătesc să organizeze un referendum local pentru a se opune planului preşedintelui Traian Băsescu de reîmpărţire a ţării în opt judeţe, grefate pe structura actualelor regiuni de dezvoltare regională. Prioteasa a preluat mesajele transmise de conducerea PSD şi PNL de la Bucureşti, spunând că dorinţa preşedintelui este una electorală şi că reîmpărţirea ar dăuna grav cetăţenilor. Cuvintele preşedintelui CJ Dolj sunt cu atât mai greu de înţeles cu cât el ar fi principalul beneficiar al dorinţei lui Băsescu. Cum capitala judeţului Oltenia ar urma să fie la Craiova, el ar deveni preşedinte nu numai al locuitorilor din actualul judeţ Dolj, ci şi al celor din Gorj, Vâlcea, Mehedinţi şi Olt. Deci puterea i-ar spori de aproape cinci ori. „Dispariţia consiliilor judeţene este ruperea din context a unei entităţi care are legătură directă cu cetăţeanul“, a spus Prioteasa. Adevărul este că legătura directă cu cetăţenii nu o ţine consiliul judeţean, oriunde s-ar afla el, ci primăriile. Prioteasa a mai anunţat că, în prezent, consilierii PSD şi PNL evaluează costurile organizării referendumului în cele 111 localităţi din judeţ, costuri care vor fi suportate din bugetul consiliului judeţean. O decizie finală va fi luată dacă guvernul îşi va asuma în parlament proiectul de lege privind împărţirea administrativ-teritorială. „Nu ne aruncăm să spunem că vom cheltui banii contribuabililor, ci aşteptăm să vedem ce hotărăşte guvernul“, a spus el.
Dacă, legal, consiliul judeţean poate organiza un referendum chiar dacă oportunitatea lui lipseşte cu desăvârşire, întrebarea din chestionar, la care ar trebui să răspundă cetăţenii, este manipulatoare şi rău intenţionată: „Sunteţi de acord cu intenţia preşedintelui României, Traian Băsescu, de a desfiinţa judeţul dumneavoastră?“. În realitate, scopul reorganizării nu este desfiinţarea judeţelor de dragul de a fi desfiinţate, ci de a da importanţă mai mare noilor structuri administrative. Dacă, în felul acesta, se vor obţine mai multe fonduri europene, aşa cum spune guvernul, rămâne de văzut. Cert este că întrebarea din chestionarele PSD şi PNL distorsionează adevărul. Prioteasa i-a atacat şi pe maghiari, care au şi ei un proiect de reorganizare administrativă, cu 16 judeţe. „În proiectul lor ar fi doar Dolj, Olt şi Mehedinţi în noul judeţ. Nici sovieticii nu au reuşit să facă asta“, a spus preşedintele CJ, după care a precizat că nu se consideră un baron local.

Giugea: Doljul ar avea numai de câştigat

Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, a declarat pentru GdS că organizarea unui referendum nu are utilitate. „Vom vedea dacă e legală hotărârea de consiliu judeţean prin care vor să aprobe organizarea referendumului, dar dacă nu e legală, nici să nu se mai apuce. Costurile pentru acest referedum ar fi de cel puţin un milion de lei. Ei vor referendum, dar sunt primării care nu au primit un leu de la consiliul judeţean. Doljul ar avea numai de câştigat de pe urma acestei împărţiri administrative, deoarece capitala ar fi la Craiova. Dar noi nu ştim să profităm de lucrurile astea. Mai bine să rămânem săraci şi tâmpiţi“, a spus Giugea.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU