25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSeverinenii îşi pun sănătatea în pericol

Severinenii îşi pun sănătatea în pericol

A venit vara şi, odată cu căldura, în Drobeta Turnu Severin încep şi sistările de apă rece,
din cauza unor lucrări care se fac în oraş. În acest timp, localnicii se aprovizionează
de la fântânile publice, deşi multe dintre ele nu au apă bună de băut.

Potabilitatea apei de la fântânile publice din Drobeta Turnu Severin se modifică de la o lună la alta. Aşa rezultă din analizele efectuate de Direcţia de Sănătate Publică Mehedinţi, conform cărora, la începutul lunii aprilie, doar două fântâni din municipiu aveau apă potabilă. După o lună, situaţia s-a modificat. Numărul fântânilor cu apă bună de băut a crescut la cinci. Acum, când au venit şi căldurile, este posibil ca apa din fântânile publice să prezinte tot felul de paraziţi, despre care specialiştii spun că îi afectează în principal pe sugari şi pe bătrâni, dacă apa este consumată nefiartă.
Zilele trecute, la fântâna publică din zona portului severinean veniseră mai multe persoane cu sticle şi bidoane pentru a le umple cu apă. Oamenii spun că, deşi au apă la robinet, cea de la fântână este mai bună la gust şi este mai rece.
„Beau apă de aici pentru că este bună, nu are gust de clor şi este rece. În plus, nu îmi place apa de la robinet, nu pot să o beau“, a spus o pensionară de 70 de ani.

Nu îşi permit să cumpere apă îmbuteliată

Întrebaţi dacă ştiu că apa respectivă nu este chiar atât de sănătoasă, având în vedere că deasupra izvorului a şi fost amplasat un anunţ că apa nu trebuie consumată de sugari şi vârstnici nefiartă, oamenii spun că nu le este teamă. Mai mult decât atât, unii susţin că beau apă de aici de o viaţă şi, chiar dacă nu ar fi bună, nu îşi permit să dea până la şase lei pe un bidon de cinci litri de apă plată din magazine.
„Beau apă de aici din 1950 şi  nu am păţit nimic. M-am obişnuit şi vin o dată la două zile să îmi fac provizii. Eu nu contrazic că o avea şi ceva nitriţi sau paraziţi în ea, dar ne-am obişnuit cu ei, probabil că nu sunt aşa periculoşi. Oamenii sunt săraci şi consumă apa de aici pentru că nu îşi permit să cheltuiască salariile şi pensiile pe apă. La mine, la magazinul de la bloc, cel mai ieftin bidon de cinci litri de apă costă cinci lei şi nu mi-aş permite să dau 15 lei pe săptămână să cumpăr apă. Lăsaţi, că e bună şi asta“, a spus un pensionar.

Filtrul de apă – o bătaie de cap

Deşi ştiu că există aproape 7.000 de persoane care suferă de cancer, trei staţii de dializă care sunt pline zilnic la tratamente, două RMN-uri şi un spital sufocat de bolnavi, severinenii sunt printre cei mai reticenţi din ţară când vine vorba de montarea unui filtru de apă. Motivul? Este prea scump şi sofisticat. „Am auzit că este foarte bine să ai filtru de apă, că reţine nisipul, nitriţii şi nu mai ştiu ce, dar e prea complicat. Trebuie să ştii ce cumperi, să aduci pe cineva acasă care să ştie să îl monteze şi, în plus, trebuie verificat periodic. Şi, până la urmă, de unde ştiu eu că este bun?“, a spus un cetăţean din Ergheviţa, localitatea din Mehedinţi cu cei mai mulţi bolnavi de nefrită, boală cauzată de apa infestată.
Până acum, autorităţile nu au făcut nimic pentru tratarea apelor infestate, în afară de înştiinţare prin afişe, însă oamenii nu le iau în seamă pentru că nu au alternative de consum. 
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS