14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCasierele din pieţe percep taxa în natură

Casierele din pieţe percep taxa în natură

Producătorii agricoli care vând în pieţele Craiovei se plâng de faptul că unele dintre casierele SRL-ului pieţelor le cer produse în locul taxei de piaţă. Un astfel de caz s-a întâmplat în urmă cu câteva zile în piaţa de la Gară, iar conducerea Serviciului Pieţelor recunoaşte că se mai întâmplă astfel de abateri.

Taxatoarele din pieţele şi târgurile Craiovei fac uneori blatul cu producătorii agricoli şi, ca să nu le ia taxă pentru masa unde îşi vând produsele, le cer plata în natură, de la ceapă şi usturoi, până la roşii şi castraveţi. Cu toate că reprezentanţii SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL au impus tot felul de reguli, menite să-i determine pe angajaţi să nu umble cu ocaua mică, încă apar surprize. O astfel de „mituire“ s-a petrecut, în piaţa de la Gară, unde casiera „doamna Mari“, i-ar fi pretins unui producător agricol „o taxă de şapte lei, deşi persoana respectivă ocupa mai puţin de un sfert din masă, justificându-se că nu are bonuri de o valoare mai mică. Femeia respectivă a spus că nu are cu ce să plătească, pentru că are marfă foarte puţină (pătrunjel, mărar, ceapă verde) şi care se vinde foarte ieftin. Taxatoarea i-a răspuns că nu o interesează, să-i plătească taxa pentru masă, spunând chiar că ar fi putut s-o pună să plătească toată masa, adică 14 lei.
După ce a plecat taxatoarea, am vorbit cu femeia respectivă, care mi-a spus că altă dată i-a pretins produse agricole în schimbul contravalorii taxei aferente pentru masa. Iar taxatoarea i-a spus că, în cazul în care apare vreun control prin piaţă, să plece de la masă, întrucât nu are bon pentru masă (…) Toţi producătorii agricoli au anumite nemulţumiri în legătură cu taxatoarea, cât şi cu inspectorul care se ocupă de această piaţă“. Întâmplarea a fost postată de Ioana pe site-ul www.domnuleprimar.ro, dar a ajuns şi la directorul SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, Bogdan Apostol. Acesta din urmă spune că, din păcate astfel de practici se mai întâlnesc printre angajaţii Serviciului. „Da, ştim de această situaţie şi vom face nişte cercetări, să vedem dacă cele relatate au stat întocmai. Am aflat despre ce angajată este vorba. Ea se numeşte Maria Alămiţă, iar responsabilul, Cornel Păun. Ei trebuie să dea o notă explicativă despre cele întâmplate. Dacă cele relatate mai sus sunt reale, se vor lua măsuri împotriva lor. Pot fi retrogradaţi sau li se poate desface contractul de muncă. Nu este un caz singular. Au mai fost angajaţi care nu şi-au îndeplinit sarcinile de serviciu. Este vorba tot despre o casieră, care a fost găsită cu suma de 89 de lei, bani pe care nu i-a putut justifica, şi pentru o lună a fost retrogradată. În acest moment este femeie de serviciu. Ei nu recunosc niciodată“, a spus Bogdan Apostol.

La borcanul cu miere… din piaţă

Nici măcare noile reguli şi măsuri impuse de Serviciul Pieţelor nu-i fac pe unii dintre angajaţi să nu plece acasă ori cu sacoşa plină, ori cu veniturile rotunjite. Asta, deşi un casier în piaţă are un salariu de 1.500 de lei, un venit bun pe piaţa muncii din Craiova, după cum spune chiar directorul Serviciului. „Pentru a-i putea verifica mai uşor pe aceşti taxatori, am introdus casele de marcat cât şi o diagramă cu locurile din pieţe. Dacă diagrama nu bate cu rola de marcat înseamnă că o masă este ocupată, dar nu este taxată, sau invers. Am stabilit ca atât taxatorii, cât şi responsabilii de pieţe să fie rotiţi la un interval de timp“, a explicat directorul Apostol.
Din păcate, cei care oferă la vânzare produse agricole în Piaţa Gării sunt reticenţi când se pune problema să povestească despre practicile casierilor. Oamenilor le este teamă să vorbească, deoarece nu vor să aibă probleme. „Ei fac cu noi ce vor ei! Dacă te apuci cu ei, îţi găsesc tot timpul motiv, ba una, ba alta. Păi ei ar fi proşti să stea cu mâna în borcanul cu miere şi să nu ia măcar un pic?! Doamna Mari să fie ea sănătoasă!…“, a spus un bărbat care vindea vineri răsaduri în piaţă.
În schimb, „doamna Mari“ se apără. „Nu există aşa ceva. Eu nu pot să fac nimic, există o diagramă, casă de marcat. Lor nu le convine că am chemat poliţia peste ei să îi bage în piaţă sau să-i gonească de acolo. Nu ştiu despre ce este vorba“, a spus Maria Alămiţă.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII