17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAnomalie la spital

Anomalie la spital

Policlinicile se golesc, iar Urgenţa se aglomerează de bolnavi, pentru că medicii de familie nu mai dau reţete şi trimiteri.
Haosul din sistemul sanitar cauzat de neîncheierea contractelor cu casele de asigurări de sănătate a avut ca principal efect creşterea numărului de bolnavi la Urgenţă. O soluţie temporară s-a găsit, însă ea nu rezolvă problema conflictului dintre medicii de familie şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Unii medici de familie au semnat

Contractele încheiate pentru anul 2010 cu furnizorii de servicii medicale (medici, spitale, policlinici), de medicamente şi de dispozitive medicale se prelungesc cu încă o lună, până la 1 iulie, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj. CAS Dolj a convocat deja toţi furnizorii în vederea semnării actelor adiţionale pe luna în curs, după ce, cu o zi în urmă, nici unul nu a mai avut contract cu CAS, ca urmare a expirării la 31 mai a contractelor pe 2010.
Singurele probleme în prezent sunt, potrivit conducerii CAS Dolj, cu o parte a medicilor de familie care refuză să semneze chiar şi aceste acte adiţionale. „În continuare purtăm negocieri cu reprezentanţii medicilor de familie şi sperăm să ajungem la un acord“, a declarat Mihai Soare, preşedintele CAS Dolj, Acesta a precizat însă că au fost şi medici de familie care au semnat actele adiţionale. „Aproximativ 80% dintre medicii care au venit să facă raportări la CAS au semnat“, a spus el.  
Mihai Soare a mai spus că, după părerea sa, medicii de familie nu mai au motive să nu semneze actele adiţionale, pentru că valoarea punctului pe serviciu medical s-a dublat, ajungând de la 0,9 la 1,8 lei.
Medicii de familie sunt nemulţumiţi în schimb de scăderea valorii punctului per capita, care va fi de 3 lei, faţă de 4,5 lei în 2010 şi în primul trimestru din 2011. Chiar dacă nu semnează actele adiţionale, medicii de familie spun că vor oferi în continuare consultaţii gratuit, dar nu vor da trimiteri şi reţete.

În policlinică vin pacienţi cu trimiteri de luna trecută

Vor semna, în schimb, actele adiţionale farmaciile, spitalele, cabinetele private, policlinicile şi alţi furnizori de servicii medicale, cu excepţia medicilor de familie.
Întârzierea perioadei de contractare şi, mai nou, refuzul medicilor de familie de a semna actele adiţionale, îşi pun însă amprenta în special asupra spitalelor.
La Spitalul de Urgenţă Craiova, de exemplu, este în creştere numărul pacienţilor care apelează la serviciile de urgenţă. Miercuri dimineaţă, Unitatea de Primire Urgenţe era plină de bolnavi, unii dintre ei având probleme de sănătate care ar fi trebuit să fie rezolvate de medicii de familie. Constantin Pringescu, de 43 de ani, din Craiova, avea dureri de spate. Bărbatul susţinea că, deşi este asigurat, nici nu a încercat să sune la dispensar pentru că a aflat din presă că medicii de familie nu mai au contract cu CAS. „M-am gândit că nu are rost să-mi pierd vremea ca să-mi spună doctorul că nu mă poate primi şi am venit direct la Urgenţă. Aici mi-au zis să aştept, pentru că au mulţi bolnavi“, a spus bărbatul, care stătea de aproximativ o oră în sala de aşteptare.
În policlinică, în schimb, nu mai era aglomeraţia obişnuită. Multe scaune din sala de aşteptare rămăseseră libere, chiar dacă toate cabinetele funcţionau după program normal. Conducerea spitalului a explicat situaţia. „A scăzut numărul consultaţiilor şi al internărilor prin ambulatoriul integrat. Majoritatea bolnavilor care merg acum în policlinică au fost programaţi la consultaţii în baza biletului de trimitere, valabil 30 de zile, eliberat luna trecută de medicii de familie. Noi am asigurat continuitatea actului medical şi avem promisiuni de la CAS că în cel mai scurt timp se vor semna actele adiţionale. Sperăm să se rezolve cât mai repede, pentru că trebuie să ştim şi sumele pentru care lucrăm“, a declarat conf. dr. Florin Petrescu, managerul Spitalului de Urgenţă Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII