14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalZgomotul, inamic public

Zgomotul, inamic public

Traficul produce cel mai mare disconfort cetăţenilor din Slatina şi Balş, aglomerări urbane în care limitele de zgomot admise sunt frecvent depăşite pe străzile principale, acestea ajungând şi la 37,1% faţă de normele STAS

Oraşul reşedinţă de judeţ este cel mai expus poluării fonice din pricina traficului, doar Balşul concurându-l la acest capitol. Nici nu-i de mirare, în cadrul unei întâlniri organizate la prefectură vehiculându-se informaţia că Slatina înregistrează un trafic de 35.000 – 40.000 de maşini, ceea ce înseamnă o maşină la doi locuitori. Cum nu există nici centuri ocolitoare, Slatina şi Balş rămân localităţile din Olt în care Agenţia pentru Protecţia Mediului Olt înregistrează frecvent depăşiri ale normelor STAS.
Cele mai expuse zgomotului sunt străzile de categorie II şi III. Conform datelor furnizate de APM Olt, în perioada 2006-2010 măsurătorile efectuate au relevat constant depăşiri, tendinţa fiind însă de uşoară scădere, de la an la an. Faţă de valorile admise, cuprinse între 60 şi 70 dB, în funcţie de categoria străzii, s-au înregistrat şi valori de 97dB pe arterele des circulate din Slatina, cum sunt strada Piteşti, strada Ionaşcu, strada Cireaşov sau bulevardul A.I. Cuza.
Situaţia este asemănătoare în Balş, unde blocurile şi casele sunt în imediata apropiere a carosabilului, iar oraşul s-a dezvoltat cu preponderenţă de-a lungul arterei principale – strada Nicolae Bălcescu. În toate punctele de observare folosite pentru determinări de zgomot – podul Gengea, podul Olteţ, SMR, Termex – s-a depăşit limita maximă de 70 dB.
Dacă astfel se prezenta situaţia în 2006, 2007 n-a venit cu modificări majore. Zona industrială apare şi ea din nou pe lista zonelor poluate fonic, însă procentul de depăşire scade de la 20 în 2006, la 16,6 în anul următor. Şi valorile zgomotului produs de trafic scad uşor, de la 37,1% depăşiri în 2006, la 31,8% în 2007. Tendinţa de scădere în cazul traficului se menţine şi în anii următori, astfel că în 2009 se ajunge la depăşirea cu 22,895 a maximului admis. Tot în 2009, poluarea fonică în zonele industriale înregistrează o depăşire cu 4,44% a nivelului maxim admis, pentru ca în 2010 să se facă menţiunea că nu se mai înregistrează valori peste limite.

Harta zgomotului, obligatorie din 2011

Dacă, în anii trecuţi, astfel de studii făcute pe baza determinărilor interesau sau nu autorităţile locale, din 2011 este obligatorie alinierea la reglementările europene.
Pentru toate aglomerările urbane, administraţiile publice trebuie să întocmească hărţile strategice de zgomot şi să le trimită agenţiei regionale de protecţie a mediului, care, în cadrul unei comisii tehnice, le analizează şi le evaluează. Întocmirea a devenit obligatorie din 2011 pentru judeţul Olt, unde nu se înregistrează aglomerări de 250.000 de locuitori, oraşele mari având această obligativitate încă din 2006. Legiuitorul a dat ca termen-limită de conformare la această normă data de 18 iulie 2013.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS