20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPoliţia doljeană, chemată în instanţă

Poliţia doljeană, chemată în instanţă

Doi doljeni vor să dea poliţia în judecată, după ce au fost lăsaţi timp de nouă luni fără permis, pentru o infracţiune imaginară, „descoperită“ de agentul Nelu Dinu de la Secţia 1 Poliţie Craiova

Georgel Măciucă din Craiova şi Cristian Tudor din Daneţi-Dolj au fost victimele unui abuz al poliţiştilor craioveni. Timp de nouă luni, ei au rămas fără permisele de conducere pentru că un poliţist mult prea zelos i-a bănuit de săvârşirea unor infracţiuni. Acum, după ce procurorii au decis că sunt nevinovaţi, cei doi vor să fie pedepsit abuzul oamenilor legii.

Pasagerul din dreapta, lăsat fără permis

„Astă-vară mi-am cumpărat o dubă Fiat Ducato. Maşina avea numere de Germania, încă valabile. Pe 26 august, am plecat prin oraş cu maşina. La volan se afla vărul meu, Cristian Tudor, iar eu eram pe scaunul din dreapta. Pe strada Brestei ne-a oprit un echipaj de poliţie de la Secţia 1. Poliţistul Dinu Nelu ne-a cerut actele, iar vărul meu i-a prezentat actele maşinii, buletinul şi permisul. Însă, poliţistul ne-a luat la secţie şi mi-a luat plăcuţele cu numerele de înmatriculare de la dubă, spunându-ne că maşina este radiată“, povesteşte Georgel Măciucă.
Ceea ce părea la început doar o problemă legată de actele maşinii, care erau în limba germană, s-a transformat până la urmă într-un dosar penal. Un dosar cu consecinţe neaşteptate pentru ocupantul locului din dreapta.
„Lăsând la o parte faptul că numerele erau încă valabile, poliţistul a mai făcut ceva ce eu nu pot să înţeleg: nu i-a reţinut permisul doar şoferului, ci şi mie. Mi-a spus că mie îmi reţine permisul pentru că am încredinţat maşina, deşi nu mai era înmatriculată. Consider că e ilegal să facă aşa ceva, pentru că eu eram în dreapta, nu la volan“, a declarat craioveanul Măciucă.

Verdict: nevinovaţi

Atât Cristian Tudor, cât şi Georgel Măciucă au început să bată drumurile către Secţia 1 Poliţie pentru a-şi dovedi nevinovăţia. Şi au reuşit până la urmă.
Pe 20 ianuarie 2011, procurorul Cosmin Rădulescu de la Parchetul Judecătoriei Craiova a dispus scoaterea celor doi de sub urmărire penală cu privire la săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie sau conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare“. Magistratul a dat curs propunerii de neîncepere a urmăririi penale formulate de agentul-şef Andrei Binder de la Secţia 1 Poliţie, apreciind că numerele de înmatriculare ale autoutilitarei „nu pot fi considerate false întrucât acestea au corespondent în realitate şi nu au fost confecţionate în vederea inducerii în eroare a organelor judiciare“.
Cei doi au fost cercetaţi şi pentru săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie sau conducere a unui autovehicul neînmatriculat“. Nici în acest caz agentul Binder nu a găsit probe împotriva lor. După ce a verificat maşina prin sistemul EUCARIS şi a constatat că aceasta era înmatriculată legal în Germania şi nu fusese radiată din acea ţară la data opririi în trafic pe străzile Craiovei, poliţistul a propus Parchetului tot neînceperea urmăririi penale faţă de cei doi. Drept urmare, pe 2 mai 2011, procurorul Cristian Ciolacu de la Parchetul Judecătoriei Craiova a dispus şi în privinţa acestei acuzaţii neînceperea urmăririi penale faţă de Cristian Tudor şi Georgel Măciucă.

IPJ Dolj,
chemat la bară

Cei doi şoferi au reuşit până la urmă să-şi dovedească nevinovăţia. Nu vor să ierte însă faptul că timp de nouă luni au fost transformaţi în pietoni din cauza unui poliţist căruia i s-a părut că vede o infracţiune.
„Abia pe 23 mai 2011, deci după nouă luni, ne-am recuperat permisele de conducere. Pentru acest abuz am decis să dăm în judecată poliţia şi să cerem daune pentru ceea ce ni s-a întâmplat. Eu, cel puţin, am avut cheltuieli în această perioadă – gândiţi-vă numai la câţi bani am dat la avocaţi, dar şi la şoferul pe care am fost nevoit să-l plătesc în această perioadă cât n-am avut permis“, a declarat Georgel Măciucă.
Viitorul proces nu îl va viza însă direct pe poliţistul care i-a lăsat fără permis, ci instituţia la care acesta lucrează.
„Nu dorim să-l acţionăm în judecată pe poliţistul care ne-a luat permisele, ci direct Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj, pentru că pe de o parte vrem să ne recuperăm cheltuielile, iar pe de altă parte instituţia este cea care trebuie să-l sancţioneze pe poliţistul vinovat de aceste abuzuri împotriva mea şi a vărului meu“, a declarat Georgel Măciucă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

28 COMENTARII