11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFalşii producători agricoli, pe mâna poliţiei

Falşii producători agricoli, pe mâna poliţiei

Administraţia pieţelor craiovene a declarat război falşilor producători agricoli care, pe baza unor certificate de producător îndoielnice, scot la vânzare legume şi fructe de contrabandă

Conducerea SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, societatea municipalităţii care administrează pieţele din Bănie, a anunţat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că va sesiza Serviciul de Investigarea Fraudelor din cadrul poliţiei doljene cu privire la posibilele falsuri descoperite în certificatele de producător emise de mai multe primării. Decizia a fost luată după ce, în urma controalelor efectuate împreună cu Poliţia Locală Craiova, au fost identificaţi mai mulţi aşa-zişi producători care ofereau la vânzare marfă ce nu provenea din gospodăria lor. Nu mai departe de joi dimineaţă, un astfel de „producător“ a fost prins când se pregătea să vândă salată din import, pe care tocmai o scotea din pungi ca s-o prezinte drept produs din grădina lui.

Producători fără culturi

Pentru a depista falşii producători, angajaţii de la Pieţe şi Târguri au luat la verificat certificatele de producător emise pe numele lor de primării. Iar neregulile n-au întârziat să iasă la iveală, directorul executiv al SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, Bogdan Apostol, dând câteva exemple în conferinţa de presă.
Potrivit certificatului de producător pe care l-a eliberat Primăria Malu Mare, Marioara Puşcăşel, împreună cu Nicu şi Emilia Pârcălăbioru pot comercializa 140 kg de spanac. Doar că din acelaşi document rezultă că femeia nu a cultivat cu spanac nici un metru pătrat.
Primăria Ostroveni i-a eliberat lui Marin Călin un certificat de producător care-i dă dreptul acestuia şi altor trei membri ai familiei să vândă tone de cartofi, vinete, ardei, dovlecei, gogoşari şi alte legume. Documentul, care poartă semnătura primarului şi ştampila primăriei, arată însă că cei patru membri ai familiei Călin, deşi sunt producători, nu au cultivat cu legume nici măcar o palmă de teren. „Şi atunci, de unde provin toate aceste produse pe care le comercializează?“, întreabă Bogdan Apostol.

Record la ardei: 125.000 kg/ha

Primăria Mârşani este şi ea luată în colimator, după ce a emis un certificat de producător pe numele Gheorghe şi Aurora Urâtu, din care reiese că aceştia obţin de pe 20 de ari (2.000 mp) o producţie de cartofi de 6.000 kg, din care au dreptul să vândă 5.800 kg. „Din acest document rezultă că respectivii obţin o producţie de 30.000 kg/ha, ceea ce mi se pare extrem de mult“, susţine directorul Apostol.
Un alt certificat de producător, pe care figurează numele Ioana, Marian şi Aurica Voinea, are înscrisă o producţie de 3.000 kg de cartori pe zece ari, adică tot o productivitate de 30.000 kg/ha, devenită standard în Mârşani. Un alt exemplu privea un certificat de producător emis de Primăria Desa pe numele Ileana şi Ciprian Velea. Aceştia erau alţi recordmani în ceea ce priveşte producţia, din moment ce primăria le atestase că pot să vândă 6.200 kg de ardei (gras, iute, capia), pe care îl obţinuseră de pe doar 5 ari (500 mp). Asta ar însemna o producţie de aproape… 125.000 kg/ha! Acelaşi certificat de producător emis de primărie menţiona că cei doi producători din Desa au dreptul să vândă 2.000 kg de dovlecei şi 300 kg de castraveţi obţinute de pe terenul lor, doar că acelaşi certificat indică faptul că respectivii nu au cultivat… deloc castraveţi şi dovlecei.

Roşii de contrabandă

„Astfel de certificate de producător, după ceea ce am constatat în teren, din punctul nostru de vedere nu reflectă realitatea. Noi, însă, nu putem lua nici o măsură, însă vom sesiza Prefectura Dolj, dar şi poliţia, mai precis Serviciul de Investigare a Fraudelor, pentru a verifica modalitatea în care primăriile au emis toate aceste documente pline de neconcordanţe“, a declarat directorul executiv al SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL. Directorul Apostol i-a avertizat totodată pe cumpărători: „Indiferent ce ar spune cei care le vând, roşiile oferite acum în piaţă nu sunt româneşti, ci sunt probabil aduse din Turcia, pentru că la această dată nu s-au făcut la noi nici măcar roşiile din solarii“.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII