13.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDezastru în spitale

Dezastru în spitale

Noul sistem de clasificare se anunţă dezastruos pentru spitalele doljene, care nu urcă
mai sus de categoria a patra din cele cinci posibile

 Noul sistem de clasificare în funcţie de care spitalele vor primi finanţare a fost adoptat, cu câteva săptămâni în urmă, prin hotărâre de guvern. În aşteptarea normelor metodologice de aplicare, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj a făcut o simulare a încadrării spitalelor din judeţ în cele cinci categorii, în funcţie de structură (specialităţi, număr de paturi etc.), resurse umane şi materiale. Potrivit acestei simulări, Spitalul de Urgenţă Craiova, Spitalul „Filantropia“ Craiova, Spitalul Băileşti, Spitalul Calafat, Spitalul Filiaşi şi Spitalul Segarcea intră în categoria a patra.
O clasificare separată s-a făcut pentru spitalele cu o singură specialitate. Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ Craiova şi Spitalul de Neuropsihiatrie Craiova intră în categoria a doua, iar Spitalul Leamna şi Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare, în categoria a cincea.
Spitalul Dăbuleni este neclasificabil, motiv pentru care riscă să rămână fără finanţare.
Din fericire, există soluţii pentru ca până la 1 iunie, data-limită pentru semnarea contractelor de finanţare cu casa de asigurări de sănătate, spitalele să treacă într-o categorie superioară. „Pot fi luate unele măsuri rapide, cum ar fi înfiinţarea de secţii şi cabinete, pentru ca spitalele să obţină o clasificare mai bună, iar pe termen lung să se recurgă la comasări“, susţine dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.

Comasarea este soluţia

Spitalul Municipal „Filantropia“ Craiova nu are chirurgie pentru a trece în categoria a treia, dar ar putea să o obţină prin comasare cu alt spital. Iar Spitalul Calafat a început demersurile pentru înfiinţarea unor cabinete şi achiziţionarea unui aparat care să îi permită trecerea în categoria a treia. Pentru Spitalul Dăbuleni, lucrurile sunt mai complicate. „Pentru a putea trece în categoria a patra, are nevoie de Terapie Intensivă şi de Chirurgie. Dacă nu va reuşi să rezolve aceste probleme în timp util, va trece în categoria a cincea“, a precizat Ştefan Popescu.
Dintre spitalele cu o singură specialitate, Spitalul „Victor Babeş“ Craiova şi Spitalul de Neuropsihiatrie Craiova vor putea să treacă în categoria întâi, cu condiţia să interneze mai mulţi bolnavi din afara judeţului, astfel încât procentul acestora să ajungă de la 20%, cât este în prezent, la peste 40%. Spitalul Leamna va rămâne de categoria a cincea, pentru că nu primeşte bolnavi din afara judeţului.

Spital de categoria a patra

O situaţie specială este la Spitalul de Urgenţă Craiova, unitate clinică regională care râvnea să intre în grupul select al spitalelor de categoria întâi. Recenta comasare cu Centrul de Cardiologie nu i-a ridicat cota, aşa cum era de aşteptat. Spitalul nu trece de categoria a patra, iar acest lucru i-a produs o mare supărare managerului. „Nu există alt spital în judeţ care să se apropie, din nici un punct de vedere, de Spitalul de Urgenţă, cu atât mai mult când vine vorba de dotări cu aparate de înaltă performanţă sau de complexitatea intervenţiilor chirurgicale. Dar toate intră în aceeaşi categorie“, a spus conf. dr. Florin Petrescu, managerul Spitalului de Urgenţă Craiova.
Pentru a intra în categoria a doua, spitalul trebuie să-şi înfiinţeze un cabinet de boli infecţioase şi unul de pneumologie. Iar pentru a accede la categoria întâi (în care nu se încadrează nici un spital din ţară), ar trebui ca anumite secţii să lucreze nonstop. „Se cere continuitate pe anumite specialităţi cum ar fi boli infecţioase, chirurgie, neurochirurgie, infecţioase“, a precizat Petrescu. Pentru a asigura continuitatea, spitalul ar trebui să facă angajări, care acum sunt nesustenabile din punct de vedere financiar.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII