9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDascălii din Olt plătesc testarea psihologică

Dascălii din Olt plătesc testarea psihologică

Potrivit prevederilor Statutului Personalului Didactic, fiecare profesor încadrat în sistemul de învăţământ este obligat, de acum înainte, să prezinte anual „un certificat medical şi de atestare psihocomportamentală“ eliberat de un psiholog sau un medic de medicina muncii acreditat de inspectoratele şcolare, după o examinare amănunţită, pe un formular tipizat stabilit de Ministerele Educaţiei şi Sănătăţii.
În Olt, situaţia e cât se poate de clară. Descurcaţi-vă cum ştiţi, spune inspectoratul şcolar, care s-a retras din afacere încă de la început, spunând că departamentul specializat al instituţiei, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, nu dispune în prezent de un psiholog atestat, cu autorizaţie de liberă practică, pe care să-l poată pune la muncă.
Asta înseamnă că sarcina cade în totalitate în grija primăriilor din judeţ, care, în postură de angajator, se văd acum nevoite să suporte nu doar contravaloarea navetei cadrelor didactice, ci şi costurile destul de ridicate, în jur de 60 de lei de persoană, şi neprevăzute în bugetele locale, ale testării dascălilor.

Primăriile n-au cu ce să plătească

„Nu am stabilit nimic oficial până acum pentru că nu avem bani. Sunt 84 de cadre didactice în Iancu Jianu, plus încă vreo zece educatori, iar asta înseamnă peste 35.000 de lei din bugetul local. Banii aceştia nu există şi nu ştim deocamdată cum o să rezolvăm. Noi nu decontăm nici transportul, iar acum trebuie să plătim testele psihologice! I-am pune pe profesori să plătească şi testarea, dar e scumpă, iar salariile lor sunt şi aşa extrem de mici“, a spus Dumitru Corbeanu, primarul comunei Iancu Jianu.
„Dacă am avea bani, am plăti cu mare plăcere. Dar nu avem. La Pleşoiu sunt 40 de cadre didactice. Pe anul ăsta avem la buget 150.000 de lei, în condiţiile în care 360.000 de lei înseamnă doar salariile angajaţilor noştri. Şi nu e numai asta, există şi datorii din anii precedenţi, pe care legea ne obligă să le plătim. O să vorbim cu directoarea de la şcoală, să găsim împreună o soluţie“, a declarat, la rândul său, Iulian Preda, primarul comunei Pleşoiu.
„Nu avem bani să plătim aşaceva. Am vorbit deja la unitatea şcolară, cu doamna directoare, şi am stabilit că testările vor fi suportate din banii profesorilor. Noi avem 180.000 de lei lipsă pe anul ăsta doar la salarii, ce să mai vorbim de altele! Şi nici
n-aveam cum să plătim testările pentru aproximativ 50 de cadre didactice, câte sunt la noi, pentru că nu le avem prinse în buget“, a explicat Petre Răducea, primarul comunei Tia Mare.

În Dolj, şcolile achită testarea 

În Dolj, certificatul medical şi cel de atestare psihocomportamentală, pe care profesorii trebuie să le înnoiască anual, sunt plătite de unităţile de învăţământ la care lucrează. „Şcolile au contract cu policlinicile de medicina muncii, care le-au oferit cel mai bun preţ. Anul acesta, ca şi anul trecut, şcolile sunt cele care suportă cheltuielile legate de testarea cadrelor didactice“, a declarat Alexandrina Năstase, inspector general adjunct la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj.

Profesorii din Gorj, buni de plată

Profesorii gorjeni plătesc testul psihologic şi toate examenele medicale solicitate la dosarul de angajare, şi nu numai. Florinela Ponta, preşedinta Sindicatului Liber din Învăţământ Târgu Jiu, a declarat că toţi membrii sindicatului pe care îl conduce achită contravaloarea testului psihologic solicitat la începutul fiecărui an şcolar. „De peste 20 de ani sunt profesor la Târgu Jiu şi mi-am plătit testul psihologic. Toţi profesorii fac asta şi nu numai pentru psihologic, ci şi pentru restul examenelor medicale“, a menţionat Florinela Ponta, care este şi profesoară de fizică.
Inspectorul şcolar general adjunct Gheorghe Mitescu este convins că statul, prin intermediul consiliilor locale, le achită analizeze profesorilor, fie că este vorba de testul psihologic sau alte tipuri de examene medicale. „Profesorii nu plătesc. Nu au plătit nici măcar unul. Există protocoale semnate între ministere. Se emit facturi pentru fiecare profesor. Nu ştiu care e procedura exact. În Gorj, sunt 5.000 de cadre didactice, nedidactice şi auxiliare. Profesori sunt cam 4.000“, a afirmat Mitescu. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS