10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPoliţia ne veghează cu ochii închişi

Poliţia ne veghează cu ochii închişi

Deşi sistemul de monitorizare video de pe Rocadă funcţionează de un an, poliţiştii craioveni n-au sancţionat nici un şofer care a oprit neregulamentar în faţa camerelor de luat vederi

Primăria Craiova este expertă în lucruri făcute doar pe jumătate. Aşa s-a întâmplat şi cu sistemul de supraveghere video de pe bulevardul Decebal-Dacia, care a costat aproape zece milioane de lei, dar nu foloseşte la nimic. De un an, de când a fost dat în folosinţă, poliţia n-a dat nici o amendă pe baza imaginilor surprinse de performantele camere video.

Nouă camere performante

Instalat odată cu reabilitarea acestei importante artere rutiere craiovene, sistemul de monitorizare a traficului acoperă nouă intersecţii ale bulevardului Decebal-Dacia. Este vorba despre intersecţiile cu strada Severinului (benzinăria Petrom), strada Constantin Brâncoveanu (Liceul Bibescu), strada Amaradiei (sensul giratoriu din Valea Gangului), strada Brazda lui Novac, strada Bariera Vâlcii, bulevardul Carol I (Gara Craiova), strada Traian Lalescu (Helmat), strada Gârleşti şi strada Caracal. A zecea cameră, situată la intersecţia Rocadei cu Calea Bucureşti (la podul Electroputere), nu este legată la sistem, dar celelalte nouă sunt funcţionale, după cum a precizat dr. ing. Mircea Popescu, din cadrul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova, instituţia din subordinea primăriei care păstoreşte acest sistem video.
„În cazul în care cei de la UE văd că noi nu i-am dat nici o utilitate sistemului, s-ar putea să se mai gândească dacă ne lasă banii“, spunea viceprimarul Mărinică Dincă în aprilie 2010, atunci când a fost dat în folosinţă sistemul. Aşa că municipalitatea îl foloseşte. Doar de formă…

Poliţia Locală doar se uită…

Camerele au un sistem optic performant, care poate fi comandat de la distanţă şi care permite focalizarea astfel încât să poată fi citit numărul de înmatriculare al unei maşini sau surprins chipul unei persoane de la 200 de metri distanţă. Imaginile sunt în permanenţă urmărite şi stocate în Centrul de monitorizare a traficului de pe strada Amaradia. Acolo lucrează în două ture poliţişti locali, care au misiunea de a urmări ce se petrece în cele nouă intersecţii şi de a solicita intervenţia forţelor de ordine atunci când se întâmplă ceva ilegal. Şi totuşi, sancţiunile lipsesc.
„Dispecerul nostru ne anunţa dacă se întâmpla ceva în zona monitorizată, pentru a putea interveni. Însă, până la 1 ianuarie 2011, noi nu puteam acorda sancţiuni pentru încălcarea Codului Rutier. Abia din acest an am primit prin lege astfel de atribuţii“, a susţinut Octavian Mateescu, directorul Poliţiei Locale Craiova, recunoscând că subordonaţii săi n-au dat absolut nici o sancţiune pe baza imaginilor video. Iar asta, în condiţiile în care municipalitatea, prin vocea viceprimarului Teodor Sas, se plângea că performantul sistem de monitorizare de pe Decebal – Dacia „nu poate fi folosit, fiind afectat de maşinile parcate neregulamentar în apropierea intersecţiilor“.

…Iar cea Rutieră doar fluidizează

Nici Poliţia Rutieră nu a dat vreo amendă pentru încălcarea normelor de circulaţie, deşi maşinile oprite neregulamentar în zona intersecţiilor îngreunează mereu traficul.
„Imaginile preluate şi stocate de sistemul de monitorizare au fost utilizate de lucrătorii instituţiei noastre pentru fluidizarea traficului rutier, în cazul producerii unor aglomerări sau ambuteiaje. În acest sens, există încheiat un protocol de colaborare între Primăria Craiova şi IPJ Dolj, în baza căruia, la solicitarea personalului care asigură supravegherea traficului în dispecerat, echipajele Poliţiei Rutiere s-au deplasat pentru fluidizarea traficului şi prevenirea oricăror fapte antisociale. Sistemul de monitorizare a traficului rutier nu este folosit pentru a aplica sancţiuni contravenţionale, scopul realizării acestuia fiind de fluidizare a traficului rutier“, a susţinut poliţia doljeană într-un comunicat. Conducerea IPJ Dolj nu explică însă cum „fluidizează circulaţia“ poliţiştii de la Rutieră fără să-i sancţioneze pe şoferii opriţi neregulamentar. Îi roagă frumos?

Util doar o dată

Imaginile preluate de sistemul de monitorizare a traficului au fost folosite o singură dată de poliţie, în cazul decesului lui Pavel Rentea. Atunci, filmul care surprindea bătaia pe care Cosmin Drăgan i-a aplicat-o victimei, supărat că bătrânul, însoţit de nepoţica sa, ar fi traversat strada prea încet pe trecerea de pietoni, a dus la arestarea, iar ulterior la condamnarea agresorului. La acea dată, sistemul video de pe Rocadă era încă în probe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII