9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal300 de copii, ţinuţi în grădiniţă la 15 grade Celsius

300 de copii, ţinuţi în grădiniţă la 15 grade Celsius

Copiii de la Grădiniţa nr. 51 „Floarea Soarelui“ din Craiova poartă hăinuţe groase chiar şi în clase

Temperatura în clase la Grădiniţa nr. 51 „Floarea Soarelui“ nu depăşeşte 17 grade Celsius, cei 300 de copii care frecventează unitatea de învăţământ fiind nevoiţi să stea în frig. Şi mai frig este în sala de mese, care a fost improvizată pe holurile unităţii de învăţământ preşcolar, deoarece clădirea proiectată în anii ‘70 nu a fost prevăzută cu bucătărie, spălătorie sau un loc special amenajat pentru servirea mesei. „În sala de mese de la etajul unu, temperatura nu depăşeşte 15 grade Celsius. Îngrijitoarele poartă pulovere groase şi veste pentru că este frig. Copiii, după ce îşi termină activităţile în clasă, sunt scoşi la masă în hol, unde este mult mai frig şi din această cauză răcesc mereu“, au spus părinţii.
Directoarea grădiniţei, Elena Urucu, prinsă între ciocan şi nicovală, adică între Primăria Craiova şi Regia Autonomă de Termoficare (RATf), explică situaţia: „Este adevărat că temperatura este mai scăzută în grădiniţă, dar cred că este o temperatură optimă, în clase sunt 18 grade Celsius. Această stare de fapt este cunoscută la nivelul primăriei, al inspectoratului şi furnizorului de căldură. În fiecare an ne-am plâns şi am reuşit să obţinem o parte din fondurile necesare schimbării întregii instalaţii din unitate. Am înţeles de la lucrătorii de la Termoficare care au tot venit pe aici că există mai multe cauze ale problemei. În primul rând, noi suntem arondaţi la un punct termic care deserveşte un număr de blocuri destul de mare şi suntem amplasaţi chiar la capătul coloanei. În plus, în unele zone, conducta de căldură se intersectează cu cea de apă rece şi ar avea loc un transfer de căldură“.
Elena Urucu dă asigurări că din vara acestui an, cu fondurile obţinute, vor începe lucrările de schimbare a întregii instalaţii de căldură.
Reprezentanţii Primăriei Craiova spun că s-au „preocupat“ de această problemă, deşi ea trenează de mai mulţi ani, şi au alocat grădiniţei suma de 80.000 de lei pentru modernizarea instalaţiei. „La nivelul primăriei se cunoaşte situaţia Grădiniţei nr. 51 din cartierul Craioviţa Nouă. Au fost alocate şi fondurile necesare înlocuirii instalaţiei de încălzire a unităţii de învăţământ. Deocamdată, nu se ştie pentru ce sistem de încălzire se va opta. Urmează să se facă studii pentru a se lua o decizie corectă“, a precizat Iulia Bădicescu, reprezentantul Primăriei Craiova.

Caloriferul este de vină

Furnizorul de căldură, RATf Craiova, aruncă pisica în curtea instituţiei de învăţământ şi spune că micuţii stau în frig din cauza caloriferelor vechi, care nu mai furnizează căldură la parametrii normali. „Angajaţii mei au verificat şi nu sunt probleme la punctul termic. De aici, agentul termic pleacă şi cu 54 de grade Celsius şi pierde unul, două grade pe traseu. De vină sunt caloriferele, care nu sunt aerisite şi curăţate. Acum ne vom ocupa tot noi de această operaţie, deşi ar fi sarcina celor de la grădiniţă“, a spus directorul RATf, Tatian Tudorache.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII