9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎn umbra lui Tudor Gheorghe

În umbra lui Tudor Gheorghe

Mircea Pospai lansează o nouă carte la Craiova: „Tudor Gheorghe – În umbra menestrelului“. Ea va fi prezentată la Târgul Gaudeamus, pe 8 martie, la ora 13.00, în foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu“, şi poartă însemnele Editurii Scrisul Românesc. Publicului larg i-a fost prezentată oficial anul trecut în Capitală, în cadrul Galelor Municipiului Bucureşti.
Povestea ei începe cu aproximativ opt ani în urmă. „Timp de doi ani şi jumătate, am realizat împreună cu Tudor Gheorghe o emisiune care s-a numit «La taifas cu Tudor Gheorghe»“, a mărturisit autorul. Mircea Pospai a reuşit să spună povestea menestrelului în 115 interviuri, adunate în paisprezece capitole. Mărturia omului care l-a ascultat îndeaproape pe Tudor Gheorghe conţine numai cuvinte de laudă: „El reprezintă pentru mine ceea ce reprezintă pentru toţi românii şi craiovenii: un simbol al modului cum poate să fie valorificată tradiţia românească. A ştiut să descopere calea către inimile publicului“. După cum spune Mircea Pospai, „mulţi au considerat cartea o autobiografie a lui Tudor Gheorghe“. Poate fi şi asta, dar şi un roman al existenţei unui om,  structurat prin întrebări şi răspunsuri. „Este o istorie văzută prin prisma unui om care a ştiut să nu stea departe de lucruri“.
Cartea oferă cititorilor ocazia apropierii de un maestru al culturii româneşti, pe care o promovează de zeci de ani fără oprire.

• Anca Ungurenuş

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU