9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljchim trimite acasă 200 de oameni

Doljchim trimite acasă 200 de oameni

Proprietarul combinatului încă poartă discuţii cu Ioan Niculae, pentru preluarea Doljchim

Programul de restructurare a Combinatului Chimic Doljchim continuă şi anul acesta. Chiar de Ziua Femeii, pe 8 martie, 200 de angajaţi ai Doljchim vor fi disponibilizaţi. Anul trecut, acţionarul majoritar al Doljchim, OMV-Petrom, anunţase că de la Craiova vor fi daţi afară în jur de 1.000 de oameni. După disponibilizările de anul trecut, când 476 de angajaţi au fost „lăsaţi la vatră“, mai urmează 200 la începutul lunii martie, iar la lucru rămân încă 300 de angajaţi. Dar nici aceştia nu se ştie pentru câtă vreme vor mai fi salariaţii combinatului, afirmă surse din companie. Cei care rămân se vor ocupa de demolări şi de dezafectarea instalaţiilor. Acţionarul majoritar numeşte disponibilizările de personal „plecări voluntare“, în sensul că oamenii se trec singuri pe liste. Persoanele astfel date afară vor primi plăţi compensatorii, în cuantum de 35.000 de lei net, în medie, susţin aceleaşi surse.

Negocieri tot cu Ioan Niculae

În ciuda faptului că omul de afaceri Ioan Niculae, care controlează grupul Interagro, a declarat pentru GdS, cu câteva luni în urmă, că a picat afacerea de preluare a Doljchim, conform surselor noastre, şi la această oră negocierile se poartă tot cu el. Următoarea rundă de negocieri va avea loc la începutul lunii martie. Pe vremea când Niculae afirma public faptul că intenţionează să cumpere Doljchim, Petrom informa oficial că nu are „nici un partener de negociere credibil“.

Fabrica stă să moară

Petrom a decis ca până la finele lui 2010 combinatul din Craiova să se închidă. Fabricile s-au închis treptat, astfel că la finalul lui 2010 Doljchim s-a şters de pe harta industriei de îngrăşăminte chimice româneşti.
În prezent nu se mai produce nici metanol, nici uree, nici azotat de amoniu, acestea fiind pe vremuri cele mai căutate la Doljchim. De fapt, întreaga producţie este sistată, cu excepţia „făbricuţelor“ de utilităţi (abur şi altele), ce asigură oarecum protecţia muncitorilor care au mai rămas să ia parte la demolarea combinatului. Acţiunile de acest gen continuă în zonele dezafectate din interiorul combinatului.
Fabricile care au asigurat până nu demult îngrăşăminte chimice nu vor fi demolate până nu se decide clar soarta combinatului. Compania Petrom a arătat clar că nu este interesată de activitatea de chimie, ci şi-a concentrat atenţia pe extracţia de ţiţei şi pe piaţa carburanţilor. Doljchim „înghiţea“ multe milioane de euro care ar fi trebuit investite în mediu, plus alte milioane de euro reprezentând gazul livrat pe vremea când unitatea funcţiona la capacitate mare de producţie. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

256 COMENTARII