9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria loveşte în mafia pieţelor

Primăria loveşte în mafia pieţelor

Obligativitatea contractelor de închiriere a meselor din pieţe a eliminat posibilitatea perceperii chiriei pe ochi frumoşi

De la 1 ianuarie 2011, societăţile comerciale care vând în pieţele Craiovei sunt obligate să încheie contracte de închiriere cu durata de un an pentru mesele pe care le ocupă. Măsura pare să fie de bun augur, aducând încasări record nou-înfiinţatei SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, în detrimentul casierilor, care băgau o parte din bani în propriul buzunar, dar şi al „piloşilor“, de la care se lua chiria „pe sărite“. 

Până anul trecut, taxa zilnică, încasată de la mese de casiere, lăsa loc de şpăgi şi pile, în dauna comercianţilor de bună-credinţă. Spre exemplu, dacă o societate comercială deţinea patru mese într-o piaţă, casiera putea să cadă la înţelegere cu patronul respectivei firme ca să micşoreze suma ce ajungea la buget. Totul era foarte simplu: patronul plătea chiria doar pentru două mese (două fiind „declarate“ libere), dar casiera îi tăia chitanţă doar pentru una singură, băgând, la rândul ei, jumătate din încasări în buzunar. La buget ajungeau astfel banii doar pentru una dintre cele patru mese date cu chirie.
Şi asta, în ciuda unei hotărâri a consiliului local din 2005, care prevedea obligaţia închirierii meselor numai pe bază de abonament, cu plata anticipată. Hotărârea nr. 126 din 2005 nu a fost niciodată aplicată, pe motiv de „fluctuaţie a agentului economic în ocuparea numărului de mese“, după cum se arăta într-un raport intern al Serviciului Public Administraţia Pieţelor şi Târgurilor Craiova.

Media încasărilor s-a triplat

Întâmplător sau nu, imediat cum Gheorghe Călinoiu a fost schimbat – la mijlocul anului trecut – de la şefia Administraţiei Pieţelor, încasările acestui serviciu public aproape s-au dublat, ajungând de la o medie de 6.300 de lei pe zi la peste 11.000. Şi asta nu e tot.  De la 1 ianuarie 2011, toate societăţile comerciale care vând în pieţele Craiovei au fost obligate să încheie contracte cu Administraţia Pieţelor, serviciu public local transformat zilele trecute în SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL. Contractele sunt valabile un an, astfel că firmele sunt obligate să achite chiria şi pentru zilele în care nu vin să vândă în piaţă. Chiria trebuie achitată până la sfârşitul lunii curente. Cei care nu o fac sunt lăsaţi încă o lună să utilizeze mesele închiriate, dar vor plăti chiria restantă cu penalităţi de 0,05% pe zi de întârziere. Dacă nici după o lună nu şi-au achitat datoria, rămân fără mese. „Noul sistem ne-a adus încasări considerabil mai mari la buget. În medie, acum încasăm doar din chiria pentru mesele din pieţe circa 20.000 de lei pe zi. Pe 31 ianuarie, am avut însă încasări record, care au ajuns la 50.000 de lei“, a declarat Bogdan Apostol, directorul SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII