14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj91 de arestaţi din 136 de cercetaţi

91 de arestaţi din 136 de cercetaţi

Doi dintre poliţiştii de frontieră care au primit mandate de arestare în dosarul şpăgilor de la vama de vest au activat în cadrul Poliţiei de Frontieră din Bechet.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au făcut un scurt bilanţ al arestărilor din recentele dosare privind şpaga din vămile de vest. Miercuri şi joi, 91 de ofiţeri şi agenţi ai poliţiei de frontieră, lucrători vamali ori traficanţi de ţigări au primit mandate de arestare preventivă la Curtea de Apel Bucureşti. Faţă de alte şase persoane, instanţa a dispus doar măsura obligării de a nu părăsi ţara, care însă nu i-a mulţumit pe procurorii anticorupţie, aceştia declarând recurs.
Iniţial, procurorii DNA reţinuseră apoi propuseseră arestarea preventivă pentru 97 de inculpaţi acuzaţi de săvârşirea unor fapte de corupţie în punctele de trecere a frontierei (PTF) Moraviţa şi Foeni (judeţul Timiş), respectiv Naidăş (judeţul Caraş-Severin). Faţă de alte 39 de persoane anchetate în aceleaşi dosare, anchetatorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara.

Cariere împletite

Printre cei arestaţi pentru că ar fi făcut parte din grupul infracţional de la Naidăş se află şi doi doljeni: ofiţerul poliţiei de frontieră Valentin Ionică Bărăgan şi agentul Ion Dăgăliţă.
Bărăgan a fost încadrat în poliţie în 1993, ca subofiţer la Poliţia Transporturi Navale Bechet. În 1995 s-a mutat la proaspăt înfiinţatul PTF Bechet. În 2008 a fost avansat ca ofiţer şi s-a transferat la Direcţia Generală Anticorupţie Caraş-Severin, adică exact în „tabăra“ celor care trebuia să-i depisteze pe poliţiştii corupţi. Un an mai târziu, se pare că a schimbat „tabăra“, transferându-se ca şef la PTF Naidăş, post pe care îl ocupa în momentul în care a fost săltat de procurorii DNA.
Şi Dăgăliţă a fost încadrat în Ministerul de Interne tot pe filieră directă, dar ca… boxer la clubul Dinamo Bucureşti. De acolo a ajuns la poliţia doljeană, unde a lucrat o perioadă ca ajutor de şef de post în comuna Gighera. După doi ani, în 1995, s-a transferat şi el la PTF Bechet, unde l-a cunoscut pe Bărăgan, rămânând bun prieten cu acesta. În 2009, şeful poliţiştilor de frontieră de la Naidăş şi-a adus aminte de Dăgăliţă şi l-a luat în subordinea lui. Parcă presimţind că se va întâmpla ceva, agentul a plecat de la frontieră, mutându-se de la 1 decembrie 2010 la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj, unde a activat în cadrul subunităţii de jandarmi care asigura paza Parchetului din Bechet. Cu asta se ocupa când a fost reţinut de anchetatori.
La urechile oamenilor legii ajunseseră zvonuri potrivit cărora Dăgăliţă ar fi deţinut o brutărie şi chiar o moară în comuna Valea Stanciului, informaţii care se pare că nu sunt adevărate. Totuşi, anchetatorilor nu le-a scăpat faptul că subofiţerul se afişa cu maşini pe care nu şi le permitea din salariu. În această direcţie, ancheta urmează să se extindă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII