9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCinci ani de închisoare pentru două vieţi

Cinci ani de închisoare pentru două vieţi

Un tânăr doljean, care, în urmă cu doi ani, a condus băut fiind un autoturism neînmatriculat şi a provocat un accident în urma căruia doi tineri au murit şi alţi trei au fost răniţi, a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare.

Nicolae Constantinescu, de 25 de ani, din localitatea doljeană Melineşti, conducea, în noaptea de 30 spre 31 august 2008, un Ford Escort pe DJ 605, în comuna Goieşti. Nu era singur în maşină, ci cu alţi… şapte prieteni. Se întorceau cu toţii de la o discotecă din Goleşti. Nu au mai apucat să ajungă acasă, pentru că şoferul a intrat cu maşina într-un stâlp de beton.
Procurorii au stabilit că, în timp ce se întorceau de la discotecă, Constantinescu a încercat să depăşească un VW Golf, însă, pentru că era băut bine, a acroşat cu partea dreaptă autoturismul pe care îl depăşea.
Ştiind că este băut, şoferul a plecat de la locul accidentului, însă nu a reuşit să ajungă prea departe. A parcurs aproximativ 1,5 km, după care autoturismul a derapat, a lovit stâlpul unei fântâni aflate pe partea dreaptă a drumului, după care s-a răsturnat, a lovit un stâlp de electricitate şi a căzut pe plafon.
În urma accidentului, Nicolae Cercel, de 28 de ani, din comuna Melineşti, şi Lucian Cornaciu, de 14 ani, din Goieşti, pasageri în autoturism, au murit pe loc. Daniela Tuţă, de 20 de ani, din Goieşti, a fost rănită grav, iar Cosmin Toma, de 17 ani, şi Mihai Călina, de 25 de ani, ambii din Melineşti, au fost răniţi uşor. Şoferul a scăpat cu câteva zgârieturi.
Ulterior, în urma expertizei medico-legale s-a stabilit că în momentul producerii accidentului, şoferul avea o alcoolemie de circa 1,80 g/litru alcool pur în sânge. De asemenea, potrivit raportului de expertiză tehnică, autoturismul condus de inculpat avea în momentul producerii accidentului viteza de 112 km/h. Oamenii legii au mai stabilit că autoturismul condus de Constantinescu nu avea numere de înmatriculare, fusese radiat din circulaţie în martie 2008 de autorităţile italiene şi nu era înmatriculat în România.
Raportul de expertiză a arătat că inculpatul avea posibilitatea să evite accidentul dacă nu se afla în stare de ebrietate, dacă circula cu viteză regulamentară, iar după ce a acroşat VW Golf nu părăsea locul accidentului. De asemenea, accidentul nu s-ar fi produs dacă inculpatul nu ar fi săvârşit infracţiunea de a circula cu autoturismul care nu era înmatriculat.

Cinci ani de puşcărie

După ce au încheiat cercetările în acest caz, la sfârşitul lunii noiembrie 2009, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au dispus trimiterea în judecată a lui Nicolae Constantinescu pentru comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă, conducerea unui autovehicul neînmatriculat şi părăsirea locului accidentului.
După câteva luni, la sfârşitul lunii aprilie 2010, Judecătoria Craiova l-a găsit vinovat şi condamnat pe Constantinescu.
Pentru uciderea din culpă săvârşită de şofer în stare de ebrietate, inculpatul a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Pentru punerea în circulaţie a unui autovehicul neînmatriculat a mai primit un an de închisoare, iar pentru părăsirea locului accidentului alţi trei ani.
Instanţa a contopit pedepsele şi a dispus ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea, cea de cinci ani de închisoare.
În plus, judecătorii au admis acţiunile formulate de către trei părţi civile, rudele tinerilor decedaţi, şi l-au obligat pe Constantinescu să le achite în total 125.000 de lei drept despăgubiri materiale şi daune morale.
Nicolae Constantinescu a atacat cu apel hotărârea Judecătoriei Craiova, însă, în septembrie 2010, Tribunalul Dolj l-a respins. Tânărul şi-a încercat norocul şi la Curtea de Apel Craiova, unde a formulat recurs, însă nici judecătorii de aici nu s-au arătat mai iertători.
Luni, pe 31 ianuarie, judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au respins ca nefondat recursul formulat de inculpat, hotărârea fiind definitivă.
A doua zi, instanţa a emis pe numele lui Nicolae Constantinescu un mandat de executare a pedepsei, tânărul fiind ridicat în aceeaşi zi de poliţişti de la domiciliul său din comuna Melineşti şi dus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al IPJ Dolj.

Uciderea din culpă

Potrivit Codului Penal, uciderea din culpă a unei persoane se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani. Când uciderea din culpă a unei persoane este săvârşită de un conducător de vehicul având în sânge o îmbibaţie alcoolică ce depăşeşte limita legală sau care se află în stare de ebrietate, cum a fost şi cazul lui Constantinescu, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani. În plus, dacă prin fapta săvârşită s-a cauzat moartea a două sau mai multor persoane, la maximul pedepselor se poate adăuga un spor până la trei ani.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

24 COMENTARII