19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProfesori universitari acuzaţi de plagiat

Profesori universitari acuzaţi de plagiat

Comisia de Etică a Universităţii din Craiova a acuzat şi sancţionat anul trecut cinci profesori de la două facultăţi pentru că şi-au însuşit mai multe lucrări scrise de autori internaţionali. Numărul profesorilor care au încălcat codul de etică este mult mai mare.

Anul trecut, unele cadre universitare din Craiova au fost acuzate de plagiat de Comisia de etică a Universităţii din Craiova. Unul dintre aceşti profesori este dr. Marin Gavrilă, şef de lucrări la Facultatea de Inginerie în Electromecanică, Mediu şi Informatică Industrială. „Dosarul privind cazul domnului şef de lucrări dr. Marin Gavrilă a fost deschis ca urmare a sesizării trimise de prof. H.L.W. Chan, Q.Q. Zhang, W.Y. Ng şi C.L. Choy din Hong Kong privind plagierea unei lucrări publicate în prestigioasa IEEE Transactions on Dielectrics and Electrical Insulation, în aprilie 2000, prin lucrarea cu exact acelaşi titlu publicată în revista Metalurgia în mai 2009. Din analiza celor două materiale, s-a constatat proporţia de 100% a plagierii, diferenţele între referinţele bibliografice fiind minime, iar textul, formulele, figurile, tabelele şi graficele – identice“, se arată în raportul de activitate al Comisiei de Etică pe perioada ianuarie 2010 – ianuarie 2011. Potrivit acestuia, nu s-a luat nici o măsură administrativă, întrucât cadrul didactic şi-a dat demisia pe 7 decembrie 2010.

„Comisia a constatat caracterul neîntâmplător şi repetat al plagierii“

Alt act de plagiat care a ajuns în atenţia Comisiei a fost cel al conf. dr. ing. Marius-Constantin Popescu, cadru didactic la aceeaşi facultate, care a prezentat la o conferinţă o lucrare ce nu-i aparţinea în totalitate. „Lucrările plagiate aveau mai mulţi coautori şi s-a stabilit responsabilitatea fiecăruia. Comisia a constatat şi caracterul neîntâmplător şi repetat al plagierii la domnul M.C. Popescu“, se arată în raportul de activitate al Comisiei, care a propus aplicarea sancţiunilor prevăzute de Codul de etică, inclusiv îndepărtarea din corpul didactic universitar a acestuia.
La acesta s-a adăugat dosarul altui profesor (prof. ing. dr. Gh. Manolea) al facultăţii care a intrat în conflict cu un coleg de-al său privind modul în care trebuia să fie abordat şi a fost abordat cazul de plagiat al domnului conf. dr. ing. M.C. Popescu. În cazul acestuia, Comisia a considerat că este necesară corectarea atitudinii „lipsite de fermitate în tratarea cazurilor de plagiat“.

Trei profesori ai Facultăţii de Mecanică au plagiat lucrarea unui turc
    
Şi trei profesori ai Facultăţii de Mecanică au ajuns în faţa Comisiei de etică pentru că şi-au însuşit o carte scrisă de autori internaţionali. „Un alt dosar este al domnilor R.C. Ivănuş (autor principal), D. Ivănuş şi F. Călmuc, acuzaţi de plagiat de către prof. dr. ing. Adem Kurt de la Universitatea Gazi, Turcia, preşedinte al Societăţii de Tehnologia Sudurii din Turcia. Simpla comparare a textelor arată că stabilirea plagiatului este indubitabilă. Domnul R.C. Ivănuş şi-a recunoscut fapta şi l-a contactat pe domnul Adem Kurt pentru a-şi exprima scuzele sale“, se mai arată în raportul Comisiei. Astfel, propunerea Comisiei a fost aplicarea sancţiunilor prevăzute de Codul de etică, inclusiv îndepărtarea din corpul didactic universitar.

Universităţii din Craiova i s-au cerut daune morale de 10.000 de lei

Pentru că a considerat că a fost sancţionat pe nedrept, conf. dr. ing. Marius-Constantin Popescu a contestat în instanţă decizia de sancţionare şi a solicitat, printre altele, reintegrarea pe post cu plata salariului din urmă. Acesta nu este singurul profesor care a dat în judecată Universitatea.
Conf. dr. ing. Bulucea Aida, cadru didactic la Facultatea de Inginerie în Electromecanică, Mediu şi Informatică Industrială, a solicitat anularea deciziei de stopare a promovării timp de trei ani şi daune morale de 10.000 de lei.
În cazul acesteia, instanţa de fond i-a dat deja câştig de cauză pentru că sancţiunea dată de Universitate a venit prea târziu, dar a respins cererea privind obligarea intimatei la 10.000 de lei daune morale. Decizia dată de instanţa de fond este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la instanţa superioră. „Până la această dată nu am primit nici o înştiinţare oficială cu privire la reintegrarea pe post a conf. dr. ing. Marius-Constantin Popescu şi nici cu privire la anularea deciziei luate cu privire la conf. dr. ing. Bulucea Aida“, a declarat prof. dr. ing. Sorin Enache, decanul Facultăţii. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

57 COMENTARII