22.6 C
Craiova
duminică, 4 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalPensie pe acte false

Pensie pe acte false

Un craiovean riscă să ajungă la puşcărie pentru că, în baza unor acte falsificate, a fost pensionat ilegal în 1994 şi a primit pensie fără să aibă acest drept până în 2001.

Pe rolul Tribunalului Dolj este în prezent procesul penal al pensionarului craiovean Marin Neniu. Acesta a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova sub acuzaţia de înşelăciune şi chiar a primit o condamnare la Judecătoria Craiova pentru faptele sale.

Plastografie cu complici

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Neniu a obţinut o serie de acte false şi menţiuni ilegale în cartea de muncă, din care rezulta că, în perioada  01.07.1987 – 01.07.1994, ar fi lucrat ca tractorist la TAGCM Dolj – SUCPI Craiova şi la SC MONTAJ ASTRA SA Craiova. În baza acestor documente false, bărbatul a fost pensionat începând cu 3.10.1994. Potrivit Casei de Pensii, fără documentele contrafăcute, Neniu nu ar fi avut dreptul la pensie până în anul 2001.
Deşi târziu, falsul a ieşit la iveală, iar acuzatul a fost chemat să dea cu subsemnatul în faţa poliţiştilor şi procurorilor. În cursul audierilor, Marin Neniu şi-a recunoscut faptele, „precizând că actele şi menţiunile false în baza cărora i-a fost stabilit dreptul la pensie au fost întocmite cu sprijinul numitelor Dinu Veroana şi Ogarcă Constanţa Eugenia, aceasta din urmă fiind şi cea care a emis actele false în numele SC ASTRA SA şi a efectuat menţiunile nereale în carnetul de muncă al învinuitului“, se menţionează în rechizitoriu.

Un an şi jumătate de închisoare

Procurorii au apreciat că atât pensionarul Neniu, cât şi Constanţa Eugenia Ogarcă – cea care i-ar fi falsificat documentele pentru pensionare – nu mai pot fi traşi la răspundere pentru fals şi uz de fals întrucât infracţiunile săvârşite în 1994 s-au prescris. Ogarcă a scăpat şi de acuzaţiile de complicitate la înşelăciune, tot pe calea prescripţiei. În ceea ce o priveşte pe a doua femeie indicată de Neniu drept părtaşă la falsuri – este vorba de Veroana Dinu – procurorii au considerat că, în afara declaraţiei acuzatoare a pensionarului, nu există alte probe care să o incrimineze.
Drept urmare, Neniu a rămas acuzat doar pentru înşelăciune, faptă pentru care este în prezent judecat. În 2010, el a fost chiar găsit vinovat şi condamnat de Judecătoria Craiova la un an şi şase luni de închisoare, cu suspendare. Nemulţumit de pedeapsă, pensionarul a făcut apel, aflat acum pe rolul Tribunalului Dolj. La rândul său, a formulat apel şi partea civilă – Casa de Pensii Dolj – care solicită obligarea lui Neniu la restituirea pensiilor primite ilegal, în cuantum total de 4.431 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII