14.5 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAsociaţiile îşi angajează jurişti

Asociaţiile îşi angajează jurişti

Noul „trend“ în rândul asociaţiilor de proprietari din Craiova este de a-şi angaja jurişti care să le ofere consiliere juridică. Legea nu interzice acest lucru, dar reprezentanţii asociaţiilor ţin ascuns acest fapt de teamă să nu-şi atragă nemulţumirea proprietarilor.

Cele mai multe dintre asociaţii plătesc comisioane avocaţilor să-i reprezinte în procesele pe care le au cu proprietarii sau cu terţe persoane juridice. În plus, asociaţiile afiliate la Uniunea Judeţeană a Asociaţiilor de Locatari şi Proprietari (UJALP) primesc consiliere juridică gratuită din partea juriştilor de la Uniune. „Cele o sută de asociaţii afiliate la Uniune au parte de servicii juridice gratuite asigurate de noi. Consider că este necesară angajarea unui jurist sau a unui avocat pentru cauzele dificile, când au litigii în instanţă cu diferite societăţi. De exemplu, a fost o asociaţie din 1 Mai care avea un litigiu pentru un acoperiş, iar firma cu care se judeca şi-a angajat doi avocaţi. Se pune problema ca serviciile oferite de aceşti jurişti să fie şi de calitate, nu încă un contract care să scoată bani din buzunarul proprietarilor. Aşa cum s-a întâmplat la Asociaţia de locatari nr. 3 din Craioviţa Nouă, unde comitetul a fost obligat să pună din casieria asociaţiei sumele de bani cheltuite cu avocaţii fără nici un rezultat“, a declarat Ion Pătrulescu, juristul UJALP Dolj.

Încă un post pe statul asociaţiilor

În Craiova există cel puţin zece asociaţii de proprietari care şi-au angajat consilieri juridici care să le ofere asistenţă juridică şi să le reprezinte în faţa instanţelor de judecată. David Smărăndoiu este unul dintre juriştii care oferă consultanţă unui număr de patru asociaţii de proprietari din Craioviţa Nouă şi Brazda lui Novac. Acesta susţine că problemele unei asociaţii nu se reduc numai la Legea nr. 230/2007, actele pe care asociaţiile le primesc de la furnizori sau de la societăţile cu care se află în diferite raporturi juridice sunt întocmite de specialişti. La rândul lor, asociaţiile au nevoie de specialişti în domeniul juridic. „Consilierea juridică este necesară în activitatea unei asociaţii. Activitatea acesteia nu se reduce la un singur text de lege, cum se face de obicei referire la Legea asociaţiilor, pentru că aceasta trebuie coroborată cu alte norme juridice. Activitatea mea la o asociaţie înseamnă asistenţă juridică la încheierea unor contracte, inclusiv contractele de muncă, dar şi reprezentare în instanţă. Asistenţa calificată exclude orice eroare din partea reprezentanţilor asociaţiei care pot, uneori din neştiinţă, să se angajeze în contracte defavorabile proprietarilor“, este de părere Smărăndoiu.
Pentru prezenţa unui jurist în organigrama asociaţiilor „pledează“ chiar şi preşedintele UJALP, Dan Remus. Potrivit afirmaţiilor acestuia, cei doi jurişti angajaţi la Uniune asigură într-un singur an asistenţă juridică în peste 300 de dosare în care una dintre părţi este o asociaţie de proprietari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII