Taximetria nu salvează patriaImpozitarea în sistem real a taximetriştilor PFI nu va aduce bani mai mulţi la bugetul de stat, susţin reprezentanţii taximetriştilor craioveni. Până pe 31 ianuarie, aceştia trebuie să declare la fisc veniturile pe care le estimează în 2011.

Impozitarea cu 16% a veniturilor obţinute din activitatea de taximetrie de asociaţiile familiale şi persoanele fizice independente începând cu 1 ianuarie 2011 va produce găuri importante la buget, apreciază reprezentanţii taximetriştilor din Oltenia. „Până acum, taximetriştii care funcţionau pe PFI sau asociaţii familiale plăteau anual o sumă fixă, forfetară. De acum, va trebui să contabilizeze toate cheltuielile. Părerea mea este că, în ceea ce priveşte judeţul Dolj, statul va avea de pierdut. Aceasta, pentru că la final va rezulta că veniturile sunt mai mici decât cheltuielile. Taximetria nu mai este o afacere în aceste vremuri de criză. Piaţa va duce la dispariţia mai multor taximetre în oraş. Am fost 2.160, acum suntem 1.900 şi trebuie să ajungem la 1.400 de taximetre în Craiova. Piaţa va duce la dispariţia a 500 de taximetre“, a spus Nistor Duval, preşedintele Camerei Naţionale a Taximetriştilor din Oltenia.

Impozitaţi la venitul net

Începând cu 1 ianuarie 2011, taximetriştii care practică această meserie în regim PFI sau ca asociaţii familiale nu vor mai fi impuşi pe bază de norme de venit, ci în sistem real. Aceasta înseamnă că sunt obligaţi să organizeze şi să conducă evidenţa contabilă în partidă simplă, potrivit normelor metodologice privind organizarea şi conducerea evidenţei contabile în partidă simplă de către persoanele fizice care au calitatea de contribuabili în conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal. Pentru stabilirea plăţilor anticipate pentru 2011, taximetriştii vor fi impozitaţi pe venitul net – care se determină pe baza venitului brut înregistrat în memoria fiscală a aparatului de taxat, ca însumare a sumelor încasate, conform rapoartelor memoriei fiscale, din care se scad cheltuielile. Pentru a putea fi deduse, cheltuielile aferente veniturilor trebuie să îndeplinească anumite condiţii. Printre ele se numără primele de asigurare, salariile, cheltuielile privind amortizarea, garanţiile bancare etc. Cheltuielile de sponsorizare, mecenat, precum şi pentru acordarea de burse private sunt deductibile în limita unei cote de 5% din baza de calcul, iar cheltuielile de protocol, în limita unei cote de 2% din baza de calcul.  


Taximetria – meserie de supravieţuire

Taximetriştii sunt nemulţumiţi de câştigurile aduse de practicarea acestei meserii, care s-au împuţinat tot mai mult. „Practic această meserie de şase ani, dar acum merge cel mai greu. O să mă apuc de altceva. În intervalul orar 9.00 – 13.00 am avut doar trei curse“, a spus Ion Staicu, unul dintre taximetriştii care aşteptau ieri clienţi într-una dintre staţiile de pe bulevardul 1 Mai. „Este corect ca taximetriştii să fie impozitaţi cu 16%, dar în condiţiile actuale, de criză, această meserie nu mai rentează. Am lucrat în mai multe locuri, dar din cauza crizei am fost concediat, aşa că fac taximetria de nevoie. Probabil că atunci când vom rămâne mai puţini în oraş vom câştiga mai mulţi bani“, a spus P.N., alt taximetrist. „Eu stau de dimineaţă în staţie, dar nu am prins decât o singură cursă, de 5 lei. Cum să fie rentabil, când din cauza crizei nu mai avem clienţi?“, se întreabă Ion Popescu, alt taximetrist decis să-şi schimbe meseria.Comenteaza acum

6 Comentarii

  1. to'arashul Matrics said:

    important e sa va treziti si sa nu mai vedeti ca maimutele politice tot cauta bani pt “bugetul secatuit al patriei” sau pt a se imbogati ei “ca nu le mai ajunge”! adevaratii jmekeri au alte surse de imbogatit si pt asta trebuie sa ne secatuiasca pe noi de orice mijloc de existenta! un popor educat, bine hranit si fara teama de viitor e un popor liber!… liber sa aleaga forma in care va merge mai departe! exact ce a vrut Ceausecu cu “Invatati! Invatati! Invatati!” … si acumularea de capital pt noi toti! cam asta nu vor bogatii, jmekerii si Maestrii Papusari! PRISHEPETI?

  2. yo said:

    O afacere care nu mai este rentabila este inchisa.Asa ca daca nu ar mai merge taximetria nu ar mai fi taxiuri

  3. Taxi driver no fear said:

    Se vorbeste despre taximetristii independenti , dar despre oeratorii (gen Duval) care nu mai au nici o masina personala si jecmanesc taximetristii pe masinile lor cand se va vorbii ? Platesc fraierii o groaza de bani operatorului si i-si strica masinile ,de ce ? De ce operatori gen ale & pin care nu mai au nici o masina personala sa continue sa existe? Stie cineva ce impozite se platesc la stat de acesti operatori?La 2 milioane incasate pe zi ,casele lor de marcat nu inregistreaza decat 50 de mii De ce ? Financiarul chiar nu se sesizeaza! Politicul e implicat si in taximetrie . In timp ce taximetristii care muncesc sunt plini de datorii si mor de foame , operatorii conduc masini extravagante , i-si fac concediile in strainatate si fenteaza fiscul.deaia nu merge taximetria :din cauza firmelor capusa PS Putine comentarii. Chiar nu mai citesc taximetristii ziarul s-au le-a intrat frica-n oase?

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 4 ianuarie 2011

Actualitate

» Şah la asfaltare
» Spitalele din Dolj, în chinurile reorganizării
» Ordonanţa achiziţiilor publice, modificată
» Dolj: Examenul medical pentru şoferi se poate face doar la anumite policlinici
» Omuleţii verzi şi afacerile lor urât mirositoare
» Olt: Patru şcoli au primit microbuze pentru transportul elevilor
» Bilanţ negru la asociaţii
» Sprijin pentru agricultură ecologică

Local

» Închisoare pentru credite cu acte false
» Apartament pentru amanta judecătorului
» Primele amenzi ale Poliţiei Locale
» Accidente cu BMW-uri
» Disponibilizări în minerit şi sistemul de energie
» Românii care lucrează în străinătate se întorc la muncă
» Fructele şi legumele, la mare căutare
» Cei mai tineri milionari
» Speranţe pentru un suflet de copil
» Taximetria nu salvează patria

Gorj

» 17 intervenţii pe pârtiile de la Rânca
» Strânşi la pungă la focurile de artificii
» Nemţii le oferă studenţilor joburi pe perioada verii

Sport

» Il Luce, al 11-lea în top
» Hagi nu vrea bătrâni la Galata
» Ladislau Bölöni, chemat s-o salveze pe Lens de la retrogradare
» Faria a făcut rocadă cu Despres
» România e gata de LEN
» Nadal, în mare formă
» Speranţa, în Halep
» Perdanţi la Brisbane
» Din nou la treabă
» Începe Cupa Craiovei la futsal
» 2010, an catastrofal pentru Grigoraş
» Iliev, spre Steaua
» Ştiinţa cere bani pe Lopez
» Universitatea este dependentă de „Briliant“
» Costea I şi Lung Jr., în topurile europene

Bani & Afaceri

» Energie electrică ieftină pentru ALRO
» Bani pentru o parte din primăriile din Olt
» Declaraţie unică la Fisc

Magazin

» Gastronomie fără maioneză
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Fereşte-te de radar!
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!
» Horoscop
» Scurte ştiri
» Alimentaţia eco, o necesitate

Opinii

» Ce rămâne din 2010. Ce va fi în 2011

Top