9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTaximetria nu salvează patria

Taximetria nu salvează patria

Impozitarea în sistem real a taximetriştilor PFI nu va aduce bani mai mulţi la bugetul de stat, susţin reprezentanţii taximetriştilor craioveni. Până pe 31 ianuarie, aceştia trebuie să declare la fisc veniturile pe care le estimează în 2011.

Impozitarea cu 16% a veniturilor obţinute din activitatea de taximetrie de asociaţiile familiale şi persoanele fizice independente începând cu 1 ianuarie 2011 va produce găuri importante la buget, apreciază reprezentanţii taximetriştilor din Oltenia. „Până acum, taximetriştii care funcţionau pe PFI sau asociaţii familiale plăteau anual o sumă fixă, forfetară. De acum, va trebui să contabilizeze toate cheltuielile. Părerea mea este că, în ceea ce priveşte judeţul Dolj, statul va avea de pierdut. Aceasta, pentru că la final va rezulta că veniturile sunt mai mici decât cheltuielile. Taximetria nu mai este o afacere în aceste vremuri de criză. Piaţa va duce la dispariţia mai multor taximetre în oraş. Am fost 2.160, acum suntem 1.900 şi trebuie să ajungem la 1.400 de taximetre în Craiova. Piaţa va duce la dispariţia a 500 de taximetre“, a spus Nistor Duval, preşedintele Camerei Naţionale a Taximetriştilor din Oltenia.

Impozitaţi la venitul net

Începând cu 1 ianuarie 2011, taximetriştii care practică această meserie în regim PFI sau ca asociaţii familiale nu vor mai fi impuşi pe bază de norme de venit, ci în sistem real. Aceasta înseamnă că sunt obligaţi să organizeze şi să conducă evidenţa contabilă în partidă simplă, potrivit normelor metodologice privind organizarea şi conducerea evidenţei contabile în partidă simplă de către persoanele fizice care au calitatea de contribuabili în conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal. Pentru stabilirea plăţilor anticipate pentru 2011, taximetriştii vor fi impozitaţi pe venitul net – care se determină pe baza venitului brut înregistrat în memoria fiscală a aparatului de taxat, ca însumare a sumelor încasate, conform rapoartelor memoriei fiscale, din care se scad cheltuielile. Pentru a putea fi deduse, cheltuielile aferente veniturilor trebuie să îndeplinească anumite condiţii. Printre ele se numără primele de asigurare, salariile, cheltuielile privind amortizarea, garanţiile bancare etc. Cheltuielile de sponsorizare, mecenat, precum şi pentru acordarea de burse private sunt deductibile în limita unei cote de 5% din baza de calcul, iar cheltuielile de protocol, în limita unei cote de 2% din baza de calcul.  

Taximetria – meserie de supravieţuire

Taximetriştii sunt nemulţumiţi de câştigurile aduse de practicarea acestei meserii, care s-au împuţinat tot mai mult. „Practic această meserie de şase ani, dar acum merge cel mai greu. O să mă apuc de altceva. În intervalul orar 9.00 – 13.00 am avut doar trei curse“, a spus Ion Staicu, unul dintre taximetriştii care aşteptau ieri clienţi într-una dintre staţiile de pe bulevardul 1 Mai. „Este corect ca taximetriştii să fie impozitaţi cu 16%, dar în condiţiile actuale, de criză, această meserie nu mai rentează. Am lucrat în mai multe locuri, dar din cauza crizei am fost concediat, aşa că fac taximetria de nevoie. Probabil că atunci când vom rămâne mai puţini în oraş vom câştiga mai mulţi bani“, a spus P.N., alt taximetrist. „Eu stau de dimineaţă în staţie, dar nu am prins decât o singură cursă, de 5 lei. Cum să fie rentabil, când din cauza crizei nu mai avem clienţi?“, se întreabă Ion Popescu, alt taximetrist decis să-şi schimbe meseria.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII