17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljŞomerii pot solicita suspendarea indemnizaţiei de şomaj

Şomerii pot solicita suspendarea indemnizaţiei de şomaj

În încercarea de a duce o viaţă mai bună, tot mai mulţi şomeri încearcă să-şi găsească un loc de muncă în străinătate. De la începutul anului, 268 de doljeni au făcut cerere de suspendare a ajutorului de şomaj. Mai mult de jumătate dintre ei au eşuat în găsirea unui serviciu şi au solicitat reluarea şomajului în termenul prevăzut de lege.

Potrivit legislaţiei în vigoare, şomerii care pleacă din ţară în încercarea de a-şi găsi un loc de muncă pot solicita suspendarea plăţii indemnizaţiei de şomaj pentru o perioadă mai mică de trei luni. Aceste persoane nu sunt însă singurele care pot solicita acest lucru. Suspendarea, la cererea beneficiarilor, a plăţii indemnizaţiilor de şomaj are loc şi pe perioada incapacităţii temporare de muncă (concedii medicale). Suspendarea, dar şi repunerea în plată se face în baza unei cereri depuse de beneficiari. „Cei ce pleacă în străinătate şi revin în mai puţin de trei luni trebuie să depună la noi o cerere tip de reluare a plăţii indemnizaţiei de şomaj. Dacă nu se întorc în termen le încetează indemnizaţia“, a declarat Aurora Tiribeja, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj. Aceasta a subliniat faptul că persoanele care intră în concediu medical trebuie să anunţe acest lucru în maximum 24 de ore de la începerea lui. „Dacă nu vin să-şi facă cererea de suspendare în acest interval, nu li se prelungeşte perioada în care primesc indemnizaţia cu perioada concediului“, a adăugat Tiribeja.

268 de cereri de suspendare a indemnizaţiei de şomaj

Potrivit datelor primite de la AJOFM Dolj, numărul celor care au solicitat să nu-şi mai primească temporar ajutorul de şomaj a fost de două ori mai mare comparativ cu 2009. „Anul trecut, au făcut cerere de suspendare a plăţii indemnizaţiei de şomaj 118 persoane. De la începutul acestui an şi până în prezent, numărul lor a ajuns la 268 de persoane“, a precizat Aurora Tiribeja. Această creştere a fost provocată în primul rând de criza economică cu care se confruntă economia românească şi de tentaţia unui loc de muncă bine plătit în străinătate.
Vestea proastă este că prea puţini dintre doljenii care au plecat peste hotare au şi reuşit să-şi găsească un loc de muncă pe perioadă nedeterminată sau mai mare de trei luni. În plus, mulţi dintre cei plecaţi au considerat că este mai bine acasă. Astfel, atât anul acesta, cât şi anul trecut, mai mult de jumătate dintre ei au reintrat în şomaj. „În 2009, 67 de persoane (adică 56%) au solicitat reluarea indemnizaţiei după suspendare. În 2010, numărul lor a ajuns la 164 (adică 61%)“, a adăugat Tiribeja.

Cei care nu se prezintă la viza lunară pierd şomajul definitiv

Şomerii care nu se prezintă la viza lunară sunt suspendaţi, iar dacă în următoarea lună nu vin să-şi facă cerere de reluare a primirii indemnizaţiei, automat le încetează şomajul. Astfel, cei care încearcă să ocolească legea şi să primească indemnizaţia de şomaj şi pe perioada în care sunt plecaţi în străinătate riscă să piardă şomajul. „Viza se face lunar tocmai pentru a vedea dacă oamenii sunt în ţară“, a precizat directorul executiv al AJOFM Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII