19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljO femeie încearcă zadarnic să se pensioneze

O femeie încearcă zadarnic să se pensioneze

O femeie de 68 de ani din Gighera a depus dosarul de pensionare din martie 2010, dar nici până acum nu a primit decizia. Casa Judeţeană de Pensii spune că actele trimise au părut suspecte, astfel că a cerut la Primăria Gighera documente justificative, care să arate că femeia a lucrat la fostul CAP. Primăria spune că nu au fost cerute alte acte. Se pare că femeia nu are vechimea necesară pentru a se pensiona.

Ana Pădeanu din comuna Gighera ne-a scris la redacţie despre demersurile făcute de familia ei pentru o femeie, de 68 de ani, din aceeaşi localitate, pe nume Sica Şarpe, pentru ca aceasta din urmă să se pensioneze.
„Dosarul de pensionare a fost depus la Casa de Pensii Dolj, pe data de 18.03.2010, pe numele Şarpe Sica. De la primirea dosarului au fost depuse actele solicitate, spunând o doamnă care a primit dosarul că într-o lună femeia va primi pensia“, spune Pădeanu în scrisoarea transmisă către GdS. Dar nici după două luni nu a primit vreun răspuns. Apoi femeia ar fi aflat că, în loc de o adeverinţă eliberată de Primăria Gighera (în care se spunea că ar fi lucrat şi la fostul CAP Gighera şi la fostul CAP Nedeia), funcţionarii Casei Judeţene de Pensii (CJP) Dolj i-ar fi cerut două adeverinţe, pentru fiecare CAP. Zis şi făcut. Aşa a eliberat primăria adeverinţele – nr. 4.443 şi nr. 4.444 din 28.09.2009. Numai că CJP Dolj susţine că a cerut şi actele doveditoare care să arate că femeia a lucrat efectiv la fostele CAP-uri în perioada enunţată în adeverinţe. Instituţia publică a cerut copii ale fişelor individuale din acea perioadă.

Birocraţie „a la România“

Dar răspunsurile de la primărie au întârziat, spun reprezentanţii CJP Dolj. Pentru Casa de Pensii, adeverinţele au fost suspecte. Pe acte scria că au fost eliberate conform evidenţelor de la acea vreme, dar când cei de la Pensii au cerut actele doveditoare, acestea au întârziat. Funcţionarii Primăriei Gighera au altă explicaţie: „Nu ne-a cerut nimeni de la Casa de Pensii vreun act doveditor. Eu i-am eliberat adeverinţele pentru Sica Şarpe, care a venit printr-un intermediar, care s-a ocupat de dosarul dânsei de pensionare, un nepot sau aşa ceva. Pe adeverinţe am trecut că sunt conforme cu centralizatoarele pe care le avem noi în arhivă. Dacă ne cere cineva copii după centralizatoare, noi le dăm, chiar dacă sunt jerpelite“, a spus Lucica Stoian, referent II în cadrul Primăriei Gighera. Deşi CJP Dolj spune că a cerut copii ale fişelor individuale de lucru ale femeii, care arată că Sica Şarpe ar fi lucrat la fostul CAP, cei de la primărie spun că nu există asemenea fişe.

Femeia nu are vechimea necesară

CJP Dolj susţine, în final, că femeia nu îndeplinea condiţiile de vechime cerute de lege pentru a se pensiona, adică nu a lucrat minimum zece ani, ceea ce înseamnă că nu ar putea să se pensioneze. În acelaşi timp, cei de la Primăria Gighera consideră că Şarpe este un caz aparte, pentru că în evidenţe are o întrerupere a activităţii. „Ea spune că a lucrat şi în acea perioadă, dar dacă nu vine cu un martor sau cu altă dovadă, noi nu avem ce să-i facem. Să vină la primărie să lămurim situaţia“, a spus Stoian.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII