9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Atac la evaziune

Inspectoratul General al Poliţiei Române se „laudă“ că ţine sub control evaziunea fiscală, după ce, în primele nouă luni din 2010, au fost constatate cu aproape 50% mai multe infracţiuni faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Doljul „stă bine“ la numărul de pachete de ţigări de contrabandă confiscate în acest an, aproape 90.000.

Potrivit IGPR, de la începutul anului, acţiunile pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale s-au desfăşurat sub directa coordonare a Direcţiei de Investigare a Fraudelor. Din aprilie, acţiunile organizate de poliţiştii de la Investigarea Fraudelor au fost făcute împreună cu comisarii Gărzii Financiare şi inspectorii Autorităţii Naţionale a Vămilor.
În primele nouă luni ale lui 2010 au fost descoperite cu peste 45,25% mai multe infracţiuni de evaziune fiscală, faţă de perioada similară a anului trecut, fiind cercetate 8.920 de persoane, faţă de 6.200 în 2009. Prejudiciul recuperat ca urmare a instituirii de măsuri asiguratorii se ridică la peste 37 de milioane de euro. De asemenea, în ceea ce priveşte fraudele economice, numărul propunerilor de trimitere în judecată a crescut cu 47,40%.
La nivelul judeţului Dolj au fost cercetate, pentru comiterea de infracţiuni economico-financiare, 795 de persoane, dintre care 391 pentru evaziune fiscală.
În ultimele trei luni, după ce a fost modificată legislaţia, poliţiştii doljeni au reţinut cinci persoane.

Contrabanda cu ţigări

La nivel naţional, anul acesta a crescut cu… 406% numărul infracţiunilor comise în domeniul producerii şi comercializării tutunului şi produselor din tutun.
De altfel, potrivit IGPR, în cele nouă luni care au trecut din 2010, la nivel naţional poliţiştii au confiscat 7.548.206 pachete de ţigări netimbrate. Nivelul accizelor încasate la bugetul de stat din comerţul cu ţigări a crescut cu aproximativ 200% după declanşarea acţiunilor oamenilor legii, având o medie lunară de peste 700 de milioane de lei faţă de 240 de milioane, cât s-a încasat în lunile ianuarie-mai.
Numai în judeţul Dolj, ca urmare a acţiunilor efectuate pe linia producerii şi comercializării tutunului şi produselor din tutun au fost confiscate aproape 90.000 de pachete de ţigări de contrabandă, cu o valoare de piaţă de aproximativ 800.000 de lei. De asemenea, poliţiştii doljeni au confiscat diverse sume de bani provenite din comercializarea de ţigări netimbrate şi două autoturisme folosite pentru transportul ţigărilor.

Metode de fraudat statul

Poliţiştii de la Investigarea Fraudelor au întâlnit până acum o mulţime de metode prin care se „ocoleşte“ legea. Una dintre ele este neachitarea TVA şi a impozitului pe profit în statul membru de destinaţie la importuri, iar alta, înscrierea în documentele de livrări intracomunitare a unor beneficiari fictivi, fiind îngreunată identificarea destinatarilor adevăraţi ai mărfurilor. Se mai scot bani şi din importul subevaluat de produse din Asia şi comercializarea lor pe piaţa internă sau din comercializarea ilicită a produselor supuse accizelor armonizate şi nearmonizate, cum ar fi legumele şi fructele.
Alte metode ar fi şi neînregistrarea intrărilor şi ieşirilor, produsele şi serviciile fiind comercializate fără documente, întocmirea incompletă a documentelor de evidenţă contabilă, evidenţierea în actele contabile a unor cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale sau ţinerea de evidenţe contabile duble.
Ar mai fi stabilirea cu rea-credinţă a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, obţinându-se fără drept rambursări de TVA, cesionarea societăţilor cu datorii către cetăţeni străini sau persoane insolvabile, diminuarea în vamă a valorii produselor importate prin falsificarea facturii originale a mărfurilor sau concentrarea obligaţiilor fiscale asupra unei singure firme care, după ce acumulează debite uriaşe, este dizolvată şi nu mai poate fi supusă procedurii de executare silită.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII