19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPenalităţile Termoficării, zece milioane de lei

Penalităţile Termoficării, zece milioane de lei

CE Craiova, producătorul de agent termic primar pentru oraş, are de recuperat debite de 89 de milioane de lei de la Termoficare. La acestea s-ar adăuga alte zece milioane de lei, sume care vor fi revendicate într-un proces separat.

Regia de Termoficare Craiova ar putea fi obligată să plătească penalităţi de circa zece milioane de lei către funizorul de agent termic, Complexul Energetic (CE) Craiova, dacă acesta din urmă va câştiga procesul penalităţilor în instanţă. Potrivit reprezentanţilor complexului, în prezent producătorul de agent termic are un proces în desfăşurare pentru recuperarea datoriilor certe şi exigibile. „Este vorba de 89 de milioane de lei, ce reprezintă datorii certe, exigibile, recunoscute de debitor. Cu toate acestea, procesul, care a avut prima înfăţişare pe 13 octombrie, s-a amânat, pentru ca avocatul debitorului să studieze materialele de la dosar. La aceste datorii, se adaugă cele curente“, a spus Veronia Nica, directorul economic al CE Craiova.
Potrivit acestui calcul, diferenţa până la 120 de milioane de lei, adică 19-20 de milioane de lei, sunt facturi curente. Facturile sunt plătite în ordine cronologică, în prezent efectuându-se plăţi din urmă cu un an.
Cu toate că sunt restanţe importante de achitat, populaţia va primi căldură în această iarnă. Totuşi, în cazul în care procesul se va termina repede şi CE Craiova va câştiga, banii din încasări ar putea fi executaţi de creditor imediat ce vor ajunge în conturi. În acest caz, potrivit legii, „termenul de plată nu va fi mai mic de zece zile şi nici nu va depăşi 30 de zile de la data comunicării ordonanţei de plată“. Pe de altă parte, „judecătorul nu va putea stabili alt termen de plată decât dacă părţile se înţeleg în acest sens“.
CE Caiova a lansat o dată cu venirea toamnei o campanie pentru recuperarea debitelor restante de la clienţi.
Pe de altă parte, compania a relansat invitaţia potenţialilor investitori de a realiza un nou grup energetic, de 500 MW, la Işalniţa. Anul trecut, cehii de la CEZ, italienii de la Edison şi americanii de la AES Corporation se arătaseră interesaţi de acest proiect. În cele din urmă, doar americanii rămăseseră în calcule, dar intenţia lor nu s-a concretizat într-o ofertă şi un proiect cu CE Craiova. Acum, proiectul se află în stand-by, iar complexul va reface documentaţiile şi va invita din nou cele trei companii să vină cu oferte. Investiţia iniţială fusese evaluată la 600 de milioane de euro, însă evoluţia pieţei a scumpit-o cu cel puţin 100 de milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII