17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFinanţele au paralizat economia

Finanţele au paralizat economia

http:http://www.youtube.com/watch?v=1P0WQ2RvyMA

Finanţiştii doljeni au închis ieri-dimineaţă ghişeele trezoreriilor din Craiova şi nu au mai desfăşurat nici o activitate. Salariile câtorva instituţii de stat au fost blocate, precum şi indemnizaţia de şomaj a doljenilor. Angajaţii Finanţelor au scandat că vor salarii decente, în timp ce directorul instituţiei şi-a cerut scuze mediului de afaceri pentru neplăcerile pricinuite de protestul funcţionarilor.

Angajaţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj s-au ţinut de cuvânt. Ei au declanşat încă un protest spontan ieri-dimineaţă, astfel că nimeni nu a mai intrat la lucru toată ziua. Sute de oameni s-au adunat în sala mare a clădirii DGFP Dolj de pe strada Mitropolit Firmilian. Finanţiştii nu au deschis ieri ghişeele din Trezoreria statului, arătând, în felul acesta, că activitatea economică şi cea a altor instituţii publice poate fi blocată de trezorerii. Închiderea trezoreriilor a paralizat activitatea unor firme care aveau de primit bani sau a unor instituţii către care trebuia să se facă viramente, pentru plata salariilor. Este vorba, în special, de unităţile Ministerului Apărării Naţionale care ar fi trebuit să ia salariile prin Trezorerie. De asemenea, ieri trebuia viraţi către Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Dolj banii reprezentând indemnizaţia doljenilor intraţi în şomaj, a spus conducerea Finanţelor doljene. Lacătul pe uşile care permiteau accesul către ghişeele Trezoreriei a rămas închis toată ziua. Oamenii de rând care intrau în instituţie, fie şi numai pentru o adeverinţă, erau sfătuiţi de protestatari să revină „de luni încolo“.

Liderul sindical:
Să vedem care pe care!

Protestatarii ameninţau că nu vor relua lucrul decât dacă vor primi stimulentele pe ultimele două luni. „Continuăm protestele până când ministrul semnează hârtiile prin care ni se dau stimulentele din urmă. Să vedem care pe care!“, a spus Mitiţă Tudor, lider sindical la DGFP Dolj. Oamenii nu cer numai stimulente, ci şi salarii decente. Un inspector principal cu studii superioare şi 11 ani de vechime mai primeşte 736 de lei net pe lună: „Nu suntem încadraţi cu decenţă. Lucrez la control fiscal şi constat evaziuni de miliarde de lei vechi, iar salariul meu este de 7.360.000 de lei vechi. Mi se pare corectă propunerea ca aceia care descoperă evaziuni să primească stimulente, pentru că noi nu avem dreptul să avem altă profesie, altă ocupaţie“. Angajaţii Fiscului se plâng de faptul că nu pot trăi cu 500 de lei pe lună şi că salariul nu le asigură „nici măcar protecţia socială minimă de care avem nevoie“.

Vor salarii ca bancherii

Din când în când oamenii scandau „Unitate!“ şi „Trezoreria!“ în semn de solidaritate cu funcţionarii de la ghişeele Trezoreriei. Protestatarii s-au plâns de salariile foarte mici după ce nu li se mai acordă stimulentele. Cei care lucrează la Trezorerie au regim strict ca la o instituţie bancară şi, în consecinţă, ei cer salarii la nivelul celor care se plătesc în bănci. „Aşa cum băncile sunt plătite decent, aşa şi cei de la Trezorerie, care au regim de bancă, trebuie să aibă salarii decente, ca şi cei de la bănci“, a spus Daniela Boboc, consilier în cadrul DGFP Dolj, care le-a ţinut discursuri protestatarilor pe parcursul grevei spontane de ieri. Salariile la Fiscul doljean pornesc de la 500 de lei şi ajung până la 1.600-1.900 de lei pentru cei cu funcţii de conducere.

Călinoiu: Îmi cer scuze mediului de afaceri!

Directorul executiv al DGFP Dolj, Eugen Călinoiu, a încercat în repetate rânduri să îi convingă pe oameni să intre la lucru, dar fără succes. El i-a cerut liderului de sindicat o listă cu toate persoanele care au participat la protestul de ieri. Şeful Fiscului şi-a cerut scuze către mediul de afaceri şi către instituţiile publice afectate de protestul finanţiştilor: „Prin intermediul dumneavoastră, eu cer scuze public mediului privat, mediului public şi tuturor celor afectaţi de ceea ce s-a întâmplat astăzi (ieri – n.r.). Sperăm să nu fi fost situaţii grave şi încercăm ca până la sfârşitul programului să facem decontările cu AJOFM, să plătim indemnizaţiile de şomaj. La trezoreriile din teritoriu s-a lucrat, numai la Craiova protestul a fost amplu“.

Ce averi au finanţiştii

Până acum câteva luni, salariile împreună cu stimulentele celor de la Fiscul doljean erau destul de mari pentru unii dintre ei. Alţii primeau foarte puţini bani şi înainte, iar după tăierile din iulie au rămas cu 500-600 de lei pe lună. Totuşi, oamenii Fiscului nu sunt toţi săraci. Din 2004 încoace, mulţi şi-au cumpărat case, maşini bune şi chiar case de vacanţă. Din declaraţiile de avere ale finanţiştilor doljeni, publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor, mulţi dintre cei cu funcţii importante şi mulţi consilieri superiori deţin în proprietate câte două case sau două apartamente. Unii au chiar o casă în Craiova şi o casă de vacanţă într-o zonă turistică. Nici la capitolul autoturisme nu stau rău angajaţii DGFP Dolj. Cei cu funcţii importante şi cei de la control fiscal au dobândit, potrivit declaraţiilor de avere, maşini precum Mercedes, Audi A4, Skoda, Renault Megan. Cei mai mulţi au declarat că au făcut împrumuturi bancare. La polul opus există alţii care au ajuns consilieri superiori, dar nu au nici o avere declarată.

Ce stimulente au primit cei de la Dolj

GdS relata luna trecută că angajaţii instituţiei au primit stimulentele aferente lunilor iunie şi iulie aproape două milioane de lei, mai exact 1.986.321 de lei, potrivit datelor furnizate de DGFP Dolj la vremea respectivă. Teoretic, fiecare angajat ar fi primit, în medie, în august, câte 2.774 de lei. În realitate, lucrurile au stat altfel. Dacă şefii instituţiei au încasat sume cu patru cifre, cei mai mici (care nu au avut rezultate deosebite) s-au mulţumit cu câte 200 de lei, iar o persoană a primit doar 59 de lei. Restul angajaţilor Fiscului au încasat mult mai mult. „Cele mai mari trei stimulente acordate în aceste luni au fost de 2.724 de lei, 2.496 de lei, respectiv 2.463 de lei, iar cele mai mici trei stimulente au fost de 59, 209, respectiv 270 de lei“, au precizat reprezentanţii DGFP Dolj. 

Protestul s-a suspendat

La finalul zilei de lucru, protestul s-a suspendat după ce oamenii au fost înştiinţaţi că ministrul finanţelor le-a semnat hârtiile pentru a le da stimulentele pe august şi septembrie. „Nu mai avem motiv să continuăm protestul şi mâine (astăzi – n.r.)“, a spus liderul de sindicat Tudor Mitiţă. Şi directorul instituţiei, Eugen Călinoiu, a precizat către finalul zilei de lucru că speră ca de astăzi să se reia activitatea instituţiei şi că Trezoreria va lucra normal. „Se vor face plăţile către Armată şi AJOFM“, a mai spus Călinoiu.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII